Sari direct la conținut

ICR New York: Opt dintre lucrarile lui Constantin Brancusi, expuse pentru un an la Guggenheim Museum

HotNews.ro

Un numar de opt sculpturi apartinand lui Constantin Brancusi vor fi expuse, timp de aproximativ un an, in cadrul Muzeului Guggenheim din New York, proiectul fiind sustinut de reprezentanta locala a Institutului Cultural Roman, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului ICR New York, pe parcursul a aproape un an, in perioada 17 martie 2017 – 3 ianuarie 2018, prestigiosul muzeu american, a carui cladire finala a fost proiectata de celebrul arhitect Frank Lloyd Wright (si inaugurata in 1959), va face o importanta prezentare a operelor lui Brancusi pe care le detine – aflate actualmente in depozite si inaccesibile publicului -, printr-o noua aranjare a colectiei permanente.

In aceasta noua expozitie, vor figura opt dintre sculpturile revolutionare ale lui Brancusi, executate in lemn si marmura: The Sorceress / Vrajitoarea, 1916-24; King of Kings /Regele Regilor, cca. 1938; Muse / Muza, 1912; Adam and Eve / Adam si Eva, 1921; The Miracle/ Miracolul (Foca[I]), 1930-32; Flying Turtle / Testoasa zburatoare, 1940-45; Watchdog/ Caine de paza, 1916; Oak base / Soclu de stejar, 1920.

De asemenea, prezentarea va include o serie de fotografii ale atelierului lui Brancusi din Paris si ale operelor sale in situ, realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller si de Brancusi insusi.

„In primele decenii ale secolului XX, Brancusi a creat un corpus de lucrari inovatoare, prin care a schimbat traiectoria sculpturii moderne. Pe parcursul acestei perioade, Brancusi a trait si a lucrat la Paris, pe atunci un centru artistic efervescent, o adevarata capitala mondiala a artei, in care luau nastere si erau dezbatute numeroase tendinte si percepte moderniste. Brancusi a devenit parte integranta a acestor dezbateri, atat prin relatiile sale cu alti artisti, precum Marcel Duchamp, Fernand Leger, Amedeo Modigliani sau Henri Rousseau, precum si prin propria sa opera de pionierat. Aspiratia de a exprima esenta subiectelor sale prin forme simplificate si predilectia sa pentru traditii artistice, diferite de cele ale Europei Occidentale, l-au condus la noi abordari stilistice. In plus, modul sau personal de a-si prezenta operele, punand accentul, in egala masura, pe lucrarea sculptata, dar si pe soclu, precum si pe interconexiunea dintre lucrari, in relatie directa una cu alta, in loc de a fi concepute ca entitati independente, a inaugurat noi modalitati de percepere si intelegere privind natura obiectului de arta”, se mentioneaza in comunicatul de presa.

Aceeasi sursa afirma ca Muzeul Solomon R. Guggenheim a inceput colectionarea lucrarilor lui Brancusi, cu predilectie, la mijlocul anilor 1950, sub conducerea celui de-al doilea director al sau, James Johnson Sweeney. La vremea cand Sweeney isi incepea mandatul de director, colectia era axata pe pictura „non-obiectiva”. Sweeney a extins in mod semnificativ politica de achizitii a muzeului si catre alte genuri si tehnici, si, in special, catre sculptura.

„Interesul Muzeului Guggenheim fata de Brancusi pe parcursul acelor ani a mers dincolo de prioritatile sale de colectionare a operelor: in 1955, muzeul a organizat si a gazduit prima expozitie majora a lui Brancusi (conform Guggenheim Museum website)”, se mai arata in comunicatul de presa.

Totodata, proiectul se inscrie in strategia ICR New York de celebrare, in 2017, a 141 de ani de la nasterea, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brancusi, directie majora a strategiei multianuale a ICR pentru 2016-2019, precum si a agendei de diplomatie publica si culturala a MAE.

„Marele eveniment expozitional deschide calea unei colaborari institutionale pe termen lung intre Institutul Cultural Roman, prin reprezentanta sa de la New York, si Guggenheim Museum. In plus, aceasta este o oportunitatea unica, tinand cont ca asemenea prezentari speciale dedicate unui artist de catre marile muzee de arta se intampla la intervale mari de timp, de cativa ani sau chiar cateva zeci de ani”, se afirma in comunicatul de presa.

Website-ul Guggenheim Museum inregistreaza anual circa 6.000.000 de vizitatori virtuali, iar pragul muzeului este trecut, in fiecare an, de peste un milion de vizitatori (o medie de peste 80.000 vizitatori pe luna).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro