IMAGO – o noua expozitie a artistilor vizuali Laurentiu Midvichi si Eugen Ilina
Luni, 13 noiembrie 2017, începând cu ora 18.00, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, va avea loc vernisajul expoziției IMAGO. Deschisă publicului în perioada 13-30 noiembrie 2017, IMAGO aduce laolaltă lucrările artiștilor Eugen Ilina și Laurențiu Midvichi.
Prin sculptură și pictura, cei doi coboară pe firul genealogiei imaginii, desprinzând motive, forme și stiluri din epoci imaginate, topite împreună. Monștrii îmblânziți, de buzunar, din ceramică se întâlnesc cu labirinturile sinuoase, fără ieșire. Întregul se sparge în sensuri colorate. Imaginea se decojește și se recompune.
Expoziția conține pictură pe pânză, o instalație compusă din figurine de ceramică arsă și trei sculpturi din bronz. Sculpturile sunt impregnate de exuberanța artei romanice, înțeleasă dinspre instabilitatea formei, în timp ce pictura oscilează între figură închegată și desfigurare.
Figurile umane abia se întrezăresc printre hibrizi monstruoși, ciulini supradimensionați și culoare densă, violentă, precum scoarța de copac.
Limbaje radicale, care se împletesc și sparg sensurile convenționale. Chipuri descompuse, sondarea subconștientului și a memoriei. Scindarea imaginarului colectiv.
IMAGO: o singură expoziție. Expunere. Contorsiune. Descompunere. Două voci vizuale. Același strigăt mut.
„Nu este pentru prima dată când expunem în această formulă, ba chiar aș putea spune că s-a creeat deja o tradiție în a ne întâlni pe simezele Galeriei Artelor a Cercului Militar Național, la aproximativ doi ani expunem împreună lucrări recente, pictură și sculptură, încercăm să venim de fiecare dată cu ceva nou. Pentru expoziția IMAGO am selectat câteva picturi care au fost expuse la Viena în primăvara acestui an și pe care publicul bucureștean are ocazia să le vadă pentru prima dată, alături de alte lucrări recente din seriile dedicate ciulinilor și labirintului”, a declarat Laurențiu Midvichi.
Eugen Ilina (n. 1965), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Studii de gravură (Marcel Chirnoagă), studii de sculptură (Ioan Duman) şi studii de pictură (Eugen Bratfanof), completate de cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (2004-2009). Master pe tema Managementul bunurilor culturale. Douăsprezece expoziţii personale de pictură şi sculptură şi participare la peste 20 de expoziţii de grup. Trăiește și lucrează în București.
Laurențiu Midvichi (n. 1979, Tulcea) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti – Secţia Artă Murală (2002), şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Se bucură de o activitate prodigioasă în domeniul book-design în cadrul editurii Polirom între anii 2008-2013. A avut 20 de expoziţii personale în țară și străinătate şi a participat la numeroase de expoziţii de grup. Din 2013 participă în tabere de creație și rezidențe artistice în România și Bulgaria. Este laureat al unui important număr de premii naţionale pentru pictură şi grafică. Trăiește și lucrează în București.