Sari direct la conținut

Imigrant polonez in Irlanda: “Pentru romani Polonia e Manhattan! Va dati seama ce inseamna Irlanda pentru ei?"

HotNews.ro

Cotidianul The Irish Times a gazduit in editia de simbata un articol legat de comunitatea poloneza din Irlanda, cea mai numeroasa din Europa Centrala si de Est de pe teritoriul aceste tari. In prezent, este estimat un numar de aproximativ 200.000 de polonezi care locuiesc in Irlanda, foarte multi sosind aici dupa mai 2004, atunci cind Polonia a intrat in Uniunea Europeana, iar cetatenii polonezi au capatat automat drept liber la munca, fara nici o restrictie. Nu acelasi noroc a avut Romania, careia ii sint inca impuse permise de munca, foarte greu de obtinut, chiar si in prezent, la mai bine de 3 ani de la intrarea in Uniunea Europeana. O umilinta majora pentru foarte multi romani veniti cu ginduri bune in Irlanda, careia autoritatile romane ii acorda prea putina importanta.

Cu toate ca in ultimii 2 ani numarul imigrantilor nou sositi din Europa Centrala si de Est (inclusiv Romania) a scazut dramatic, in prezent foarte multi dintre cei care locuiesc deja in Irlanda nu vor sa se mai intoarca in tarile natale, din mai multe motive: adaptarea la noua viata, educatia copiilor, rate la banci pentru case, alt stil de viata decit cel din tara natala, casatorii, etc.

Polonezii din articolul gazduit de Irish Times vorbesc despre faptul ca Irlanda este o tara mai linistita si mai putin zvapaiata decit Polonia natala, despre faptul ca (teoretic) omul este pus in prim-plan de catre societate sau despre birocratia mult mai scazuta decit cea din Polonia, oferindu-se exemplul pasapoartelor nou emise, care pot fi expediate si prin posta.

Exista insa si puncte pozitive pentru Polonia, in comparatia Irlanda – Polonia, cel mai mult laudindu-se faptul ca in Polonia autoritatile se descurca mai bine in lupta cu zapada, fata de Irlanda, care, in ultima saptamina, de cind zapada a acoperit tara cu un strat de citiva centimetri, aproape a paralizat.

Dupa ce ziarista irlandeza descrie faptul ca romanii au drept de libera miscare in UE, dar nu si la munca, cel putin in Irlanda, ea precizeaza ca in ultimul an numarul romanilor care vin in Irlanda a scazut cu peste jumatate, una dintre cele mai dramatice scaderi ale unei tari din Europa Centrala si de Est. In acest moment, in articol, unul dintre polonezii intervievati, Mariusz, risca o comparatie intre polonezi si romani: “Romanii sositi in ultimul timp in Irlanda sint exact ca polonezii de acum 6 ani. Ei submineaza activitatea altor muncitori imigranti, acceptind salarii sub cota pietei, intr-o cursa clasica spre nivelul cel mai scazut. Nu am nici o problema cu ei, chiar nu am. Asa eram si noi acum citiva ani. Insa daca ajung acum aici, in actuala criza, ce vor face? Polonia e Manhattan pentru romani. Ce credeti ca inseamna atunci Irlanda pentru ei?

Un lector al Universitatii din Cork, Piera MacEnri, crede ca “exista o adevarata lume subterana in care romanii sint atrasi in lumea pietei de munca la negru” si ca autoritatile nu reusesc sa stopeze fenomenul, mai ales in prezent este o perioada de criza economica majora din Irlanda.

Cum sint distribuiti romanii si polonezii pe piata fortei de munca irlandeze

Gratie faptului ca nu au nici o restrictie, polonezii s-au infipt mai usor in joburile de nivel mediu din Irlanda, cum ar fi agenti imobiliari sau agenti de asigurari. Romanii sint prinsi in contracte la universitati, in cercetare, in IT sau in servicii, insa dupa interviuri mai ample, o caruta de acte trimise si verificate, etc.

Insa locurile de munca in care se cistiga mai putini bani, de genul celor din serviciile de curatenie sau in restaurante sau ca vinzatoare in magazine sint dominate atit de polonezi, dar si de romani, daca totul este raportat la Europa Centrala si de Est.

Practic, nu se poate spune ca muncitorii polonezi au joburi mai bune, decit in anumite sectoare, si totul tine de lipsa restrictiilor. In ciuda faptului ca exista multi polonezi care vorbesc fluent limba engleza, se considera ca muncitorii romani au capacitatea de a invata mai repede si de a vorbi mai bine limba engleza.

“E o generalizare gresita”

Tadeusz Korszianowski lucreaza pentru compania UPC. Este instalator de cablu si de Internet si are 28 de ani. E in Irlanda de 5 ani si crede ca declaratia conationalului sau din Irish Times este gresita. “Am citit cu surprindere articolul, in special declaratia legata de ce inseamna Polonia pentru romani. E exagerat, e o generalizare gresita, este posibil ca noi sa fim ceva mai dezvoltati, insa diferenta nu e mare. Am avut doar avantajul a veni mai demult si mai multi aici la munca, atita tot. In Irlanda sintem la fel, si noi si voi sintem priviti la fel. E o timpenie treaba cu Manhattanul si-mi cer scuze eu fata de acest lucru. Cunosc o gramada de polonezi care lucrau in banci in Polonia si in Irlanda spala pe jos. Asta e adevarul, nu doar unii romani spala pe jos, ne impartim frateste munca asta”, vorbeste cu umor Tadeusz.

“In magazinele poloneze nici nu poti vorbi cu vinzatoarea”

In Irlanda exista numeroase magazine poloneze, care sint vizitate si de catre romani, gratie existentei mai multor produse asemanatoare, cum ar fi foile de sarmale, fasole boabe, malai sau brinzica de vaci. Problema e ca in multe de-abia poti vorbi cu vinzatoarele poloneze. “E a nu stiu cita oara cind intru si nu scrie decit in poloneza, nimic in engleza, desi sintem in Irlanda, iar daca intrebi ceva ti se raspunde ca nu se stie engleza”, spune Bogdan S., un roman stabilit in Dublin si care, la locul de munca, are o gramada de colegi polonezi. “90% dintre ei sint veniti aici ca si romanii, sa faca bani pentru acasa, sint la fel”.

Bogdan se alatura si el unui curent tot mai prezent, conform caruia polonezii sint mai apreciati decit romanii gratie faptului ca sint tot catolici si pentru ca Papa Ioan Paul al II-lea a fost polonez. “Da, probabil e legat si de religie cumva, irlandezii ii simt mai aproape pe polonezi, gratie catolicismului”.

Cu toate ca in ultimul an numarul romanilor sositi in Irlanda este chiar mai scazut decit al spaniolilor sau al francezilor, autoritatile irlandeze continua sa mentina restrictii pe piata muncii pentru romani, cel putin pina la 31 decembrie 2011, conform ultimelor declaratii oficiale, insa, din pacate, mai exista varianta prelungirii cu inca 2 ani, de aceasta data finala. Influenta este insa majora si din partea Marii Britanii, care are aceeasi politica. Analistii pietei de munca sint absolut siguri ca Irlanda si Marea Britanie vor deschide in acelasi timp piata de munca pentru romani, gratie influentelor reciproce majore legate de miscarea fortei de munca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro