Sari direct la conținut

IMM-urile ca sansa de afaceri. Conferinta economica romano-germana de la München

HotNews.ro

Joi, 22 septembrie, are loc la Munchen conferinta romano-germana cu motto-simbolic: „Sa folosim impreuna sansele de progres”. Dedicat interprinderilor mici si mijlocii, evenimentul este organizat de Comitetul de Est al Economiei Germane, Camera de Comert si Industrie pentru Munchen si Bavaria Superioara si Camera de Comert si Industrie Romano-Germana. Prima conferinta de acest gen a avut loc in 2008. La actuala editie vor lua parte ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton si omologul sau bavarez, Martin Zeil.

Organizarea evenimentului s-a facut cu sprijinul Enterprise Europe Network, al UniCredit, al Ambasadei Romaniei la Berlin si al Consulatului General al Romaniei de la München. Tematica prioritara a conferintei se axeaza pe aspectele de actualitate si perspectiva, ale cooperarii economice dintre Romania si Germania. La lucrari sunt anuntati oficiali si oameni de afaceri romani si germani.

Din delegatia condusa de ministrul Ariton vor face parte secretarul de stat si presedintele Agentiei Nationale pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, Cristian Haiduc, coordonatorul national pentru implementarea Strategiei Dunarii din cadrul MAE, Viorel Ardeleanu, presedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, dr. Eckhard Cordes, presedintele Camerei de Comert şi Industrie Romano-Germane, dr. Radu Merica, si vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie pentru München si Bavaria Superioara, prof. dr. Anton Kathrein.

Pe parcursul vizitei sale la München, ministrul Ariton va purta convorbiri oficiale cu Martin Zeil, vicepremier si ministru al Economiei, Infrastructurii, Transporturilor si Tehnologiei al landului Bavaria, precum si cu reprezentanti ai unor companii germane, prezente sau interesate de piata romaneasca. Lucrarile conferintei vor avea loc la sediul IHK München si se vor desfasura intre orele 10.00 si 17.30. Informatii suplimentare pot fi accesate pe site-ul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.

IMM-urile romanesti nu sunt pentru prima data in atentia oamenilor de afaceri germani. Intre 20-27 septembrie 2010, o delegatie economica a Consiliului national al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPPMR) s-a deplasat in patru mari orase germane. La Hamburg, Berlin, Bonn si Stuttgart s-au organizat conferinte si burse de contacte IMM.

Circa 160.000 de intreprinderi mici si mijlocii din Romania si-au incetat activitatea in ultimul an si jumatate, se spunea pe atunci. „Dintre 1.485 de intreprinzatori intervievati, 68% afirma ca a scazut cererea de pe piata interna” a spus profesorul Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului national al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), enumerand o serie de cauze: „scaderea puterii de cumparare a populatiei (somaj, diminuare de salarii), scaderea comenzilor de stat; neplata datoriilor de stat catre unele firme, care n-au mai reusit sa se recapitalizeze”.

„Multe firme au avut probleme cu asigurarea finantarii. Bancile din Romania au oferit mai putine credite, iar acordarea acestor credite s-a facut cu dobanzi si comisioane foarte mari. O parte dintre partenerii traditionali ai Romaniei, confruntati cu criza, au importat mai putin de la noi. Din fericire, Germania n-a facut parte din aceasta categorie” a precizat Nicolescu.

Cu toate acestea, pentru IMM-urile romanesti exista sanse, ca si sperante. Una dintre acestea este, dupa cum si-au exprimat-o unii dintre delegatii diverselor IMM-urilor romanesti, ca in 2012 piata muncii din Germania sa fie complet liberalizata si firmele romanesti sa isi poata deschida, nestanjenite, sucursale in Germania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro