Sari direct la conținut

Impactul neașteptat al legilor care restricționează avortul asupra Armatei Americane

HotNews.ro
protest in SUA dupa ce Curtea Suprema a eliminat dreptul constitutional la avort, Foto: Amy Katz / Zuma Press / Profimedia Images
protest in SUA dupa ce Curtea Suprema a eliminat dreptul constitutional la avort, Foto: Amy Katz / Zuma Press / Profimedia Images

Legile restrictive privind avortul în state precum Alabama dăunează capacității armatei americane de a-și păstra membrii în serviciul militar și afectează moralul militarilor, a declarat luni Casa Albă, în timp ce administrația încearcă să crească presiunea asupra Senatului în această problemă, relatează Reuters.

Senatorul american Tommy Tuberville, un republican din Alabama, blochează peste 250 de numiri militare americane din cauza politicii de avort a Pentagonului, care oferă concediu plătit și costuri de rambursare pentru membrii serviciului militar care trebuie să călătorească pentru a avorta.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, le-a spus reporterilor că a vorbit recent cu membri activi, inclusiv cu parteneri de viață, care i-au spus că legile restrictive privind avortul din multe state afectează disponibilitatea acestora de a continua munca în armată, deși nu a furnizat numere specifice.

El a menționat că cei care se oferă voluntari pentru a servi în armată nu pot alege locul în care sunt staționați în cele din urmă, inclusiv bazele situate în state cu legi restrictive privind avortul.

„Așa că, dacă nu crezi că va fi o problemă de reținere și de moral, mai gândește-te o dată, pentru că deja are acest efect”, a spus Kirby într-un briefing de presă.

Armata mută deja personal pentru a ocupa funcții de conducere din cauza blocajului din Senat, în timp ce candidatul președintelui Joe Biden pentru funcția de președinte al șefilor de stat major a declarat săptămâna trecută Senatului că blocada lui Tuberville va forța armata să „piardă talente”.

Restricțiile privind avortul în Alabama și într-o serie de alte state au crescut de când Curtea Supremă a SUA a anulat anul trecut hotărârea Roe v. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeilor la avort.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro