Impozitul de 15% pe profitul multinaționalelor, în Monitorul Oficial
România a introdus impozitul de 15% pe profitul multinaționalelor, conform unei legi publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Practic, se introduc două impozite: „suplimentar” și „suplimentar național”. Reamintim că este vorba despre cunoscuta revoluție în domeniul impozitării în urma unui acord încheiat cu OCDE. În acest sens, practic se transpune o directivă europeană (2022/2023).
Se aplică entităților care au sediul în România și care sunt membre ale unui grup de întreprinderi multinaționale sau ale unui grup național de mari dimensiuni, grup care are un venit anual de cel puțin echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro.
Ministerul Finanțelor are un termen de 12 luni să elaboreze normele de aplicare.
Cota efectivă de impozitare a unui grup de întreprinderi multinaționale de mari dimensiuni trebuie comparată cu cota minimă de impozitare de 15% pentru a stabili dacă grupul trebuie să plătească impozit suplimentar, prin aplicarea IIR (reguli de includere a veniturilor) și UTPR (reguli a profiturilor subimpozitate).
Astfel, în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică decât cota minimă într-o anumită jurisdicție, impozitul trebuie să fie alocat entităților din grupul de întreprinderi multinaționale care sunt obligate să plătească impozitul respectiv pentru a respecta cota de 15%.
Dacă cota este mai mică decât cea minimă, societatea-mamă a grupului trebuie să aplice reguli de includere a veniturilor (IRR) în ceea ce privește entitățile sale constituite impozitate la un nivel redus, pentru a se asigura că un astfel de grup este obligat să plătească impozit la o cotă efectivă minimă de impozitare de 15%.