In apararea Eugeniei Voda: Zece personalitati, intre care Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Cristian Mungiu, Cristi Puiu si Silviu Purcarete acuza CNA de dubla masura. Vezi in articol textul semnat de cei zece
Zece personalitati din lumea culturala acuza CNA de dubla masura, dupa sanctionarea TVR din cauza editiei Profesionistii, realizata de Eugenia Voda si difuzata de postul public pe 13 noiembrie, in care, printre altele, invitatul Ion Cristoiu a vorbit pozitiv despre fondatorul miscarii legionare din Romania, Corneliu Zelea Cordreanu, sugerand ca fost si „un erou romantic„. CNA a sanctionat TVR cu somatie publica, in data de 9 decembrie, dupa ce mai multe personalitati si reprezentanti ai comunitatii evreiesti au protestat, solicitand postului public „sa se delimiteze in mod ferm de afirmatiile facute in emisiunea amintita si sa sanctioneze pe cei care sint raspunzatori”.
- Scrisoarea celor zece in apararea Eugeniei Voda: „Sanctionand emisiunea Eugeniei Voda, CNA se face vinovat si de practica dublei masuri. El invoca art. 47 din Codul Audiovizualului, potrivit caruia este interzisa „prezentarea apologetica a crimelor si abuzurilor regimurilor totalitare, a autorilor unor astfel de fapte”. Or, e greu sa ne explicam felul in care CNA se grabeste, in cazul Eugeniei Voda, sa invoce un articol de care a uitat cu desavarsire cand, pe numeroase alte posturi de televiziune, s-au tolerat, fara sanctiuni, emisiuni intregi incurajand, explicit, nostalgia fata de regimul comunist. Cel mai recent exemplu: acum cateva saptamani, cu ocazia funeraliilor lui Adrian Paunescu, majoritatea posturilor TV din Romania au facut zile in sir apologia unuia dintre actorii principali ai unui regim totalitar „vinovat de crime si abuzuri„.” Vezi mai jos textul integral
- Protestul impotriva Eugeniei Voda si Ion Cristoiu: „Am aflat cu ingrijorare de difuzarea, pe primul canal al Televiziunii Romane, a unei emisiuni realizate de dna Eugenia Voda si difuzate pe TVR 1 la data de 21 noiembrie 2010, in cadrul careia jurnalistul Ion Cristoiu a facut unele afirmatii inacceptabile cu privire la „moralitatea” lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul miscarii legionare din Romania, personaj pe care l-a prezentat ca pe un erou romantic. Dorim sa va atragem atentia ca afirmatii de genul celor facute in cadrul acestei emisiuni sint nu doar incercari de acreditare a unor neadevaruri istorice, ci si ofense la adresa memoriei victimelor miscarii legionare din Romania. Dl Ion Cristoiu, care se declara, ca ziarist, discipol al lui Nae Ionescu, ca si gazda sa, dna Eugenia Voda, ignora caracterul fascist si terorist al acestei grupari politice, contributia ei la pregatirea Holocaustului din Romania, responsabilitatea ei (si a liderului ei) pentru asasinarea unor oameni nevinovati, intre care si personalitati ale vietii politice si culturale romanesti din perioada interbelica.” Revista Observator Cultural a scris in detaliu aici
- Sanctiunea CNA din 9 decembrie impotriva TVR: „Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul de televiziune TVR 1, cu somatie publica, intrucat, in cadrul emisiunii Profesionistii, din 13 noiembrie 2010, in care a fost abordat un subiect controversat, nu a fost asigurata pluralitatea ideilor si a punctelor de vedere, fiind incalcate principiile echilibrului si impartialitatii informatiilor si favorizarea liberei formari a opiniilor, prevazute de legislatia din domeniul audiovizualului” Reporter Virtual a scris in detaliu aici
Readam mai jos integral scrisoarea celor zece:
In apararea Eugeniei Voda
Suntem cu totii de acord ca spatiul public trebuie protejat de efectele oricarui discurs abuziv din punct de vedere moral, politic, ideologic. Extremismul, xenofobia, fundamentalismele de orice fel trebuie evacuate, iar cand se manifesta, trebuie amendate prompt. Pe de alta parte, o asemenea precautie nu este legitima decat ca expresie a unui discernamant exercitat in deplina libertate. A contracara o ideologie pernicioasa in numele unei ideologii de sens contrar, izvorata din partizanat, calcul strategic sau inregimentare conformista nu e de natura sa rezolve lucrurile.
Spiritul conformist presupune sa gandesti potrivit unui canon, sa spui nu ce crezi, sau ce este adevarat, ci doar ceea ce se asteapta de la tine sa spui; sau sa te indignezi pentru ca ti se cere s-o faci, pentru ca e la moda indignarea, pentru ca „da bine” sa te manifesti intransigent. Unul dintre numele spiritului conformist este, astazi, „corectitudinea politica”. E un tip de comportament adoptat de numerosi ganditori oportunisti, dispusi sa afiseze, la tot pasul, o combativitate de circumstanta si sa arunce anatema in toate directiile, montand perfide procese de intentie.
Gandindu-ne la aceasta forma, arbitrara, de corectitudine, atragem atentia Consiliului National al Audiovizualului ca s-a grabit sa judece fara o argumentatie solida cazul Eugeniei Voda, ca urmare a emisiunii „Profesionistii”, difuzata pe 13 noiembrie a.c. la TVR 1.
1. S-a incitat astfel la un veritabil atac mediatic al autoarei, motivat strict de ipocrizia spiritului conformist. Iar spiritul conformist este, inainte de orice, liberticid. Nu intra aici nici o clipa in discutie partitura invitatului Ion Cristoiu, ale carui opinii pot fi, pentru unii dintre noi, mai mult decat discutabile. Atata doar ca, pentru a fi discutate, ele trebuie mai intai sa fie cunoscute. Este o datorie a jurnalistului sa aduca la cunostinta publicului o paleta cat mai larga de pozitii, pareri, tipuri de discurs. In cazul la care ne referim, jurnalistul, Eugenia Voda, asculta, isi incita partenerul de discutie si lasa telespectatorilor libertatea de a judeca. Pentru ce este ea acuzata? Pentru ca nu a manifestat acea pioasa indignare, atat de draga spiritului conformist. Or, nu acesta este rolul ei in formatul emisiunii. Rolul ei este „de a scoate la iveala” si tocmai acest rol da miezul deontologiei jurnalistului. El nu va practica cenzura „mironositei virtuoase”, spunandu-ne dinainte ceea ce se cuvine sa spunem, luandu-ne dreptul de a gandi si de a vorbi cu mintea si cu vocea noastra.
2. Sanctionand emisiunea Eugeniei Voda, CNA se face vinovat si de practica dublei masuri. El invoca art. 47 din Codul Audiovizualului, potrivit caruia este interzisa „prezentarea apologetica a crimelor si abuzurilor regimurilor totalitare, a autorilor unor astfel de fapte”. Or, e greu sa ne explicam felul in care CNA se grabeste, in cazul Eugeniei Voda, sa invoce un articol de care a uitat cu desavarsire cand, pe numeroase alte posturi de televiziune, s-au tolerat, fara sanctiuni, emisiuni intregi incurajand, explicit, nostalgia fata de regimul comunist. Cel mai recent exemplu: acum cateva saptamani, cu ocazia funeraliilor lui Adrian Paunescu, majoritatea posturilor TV din Romania au facut zile in sir apologia unuia dintre actorii principali ai unui regim totalitar „vinovat de crime si abuzuri”.
Nu credem ca asemenea masuri sunt probe de vigilenta adevarata si ca ele pot intretine o atmosfera de libertate responsabila. Si nu credem ca a te solidariza cu astfel de actiuni cochet conformiste doar pentru a-ti confectiona un portret convenabil este un model de atitudine civica. Dimpotriva.
Marie-France Ionesco (Franta)
David Esrig (Germania)
Gabriel Liiceanu
Cristian Mungiu
Toma Pavel (SUA)
Lucian Pintilie
Andrei Plesu
Corneliu Porumboiu
Cristi Puiu
Silviu Purcarete