In Europa, criza sociala se va adauga crizei economice?
In Europa se inmultesc grevele si protestele violente. Ultimul apel la greva generala a fost lansat in Franta unde marile confederatii sindicale vor sa organizeze joi, proteste la nivel national, pentru sustinerea puterii de cumparare si a locurilor de munca.
Mobilizarea sindicala este sustinuta de aproape 70% dintre locuitorii tarii.
In Islanda, prima tara unde s-a inregistrat falimentul sistemului bancar, in octombrie trecut, s-a anuntat prima demisie in sanul guvenului. Ministrul Comertului si-a recunoscut astfel responsabilitatea in criza economica ce zguduie tara de patru luni.
Plecarea sa intervine in contextul in care au loc tot mai multe manifestatii violente pentru demisia imediata a guverului, cu toate ca s-au anuntat alegeri anticipate in mai.
In Grecia, mii de fermieri au provocat haos pe sosele dupa ce au blocat iesirile din tara, nemultumiti de scaderea preturilor produselor agricole.
Proteste violente au avut loc, saptamana trecuta, si in Bulgaria, dupa modelul celor izbucnite in Letonia si Lituania. Bulgarii au cerut demisia guvernului.
In Lituania protestele au degenerat in lupte de strada cu fortele de ordine. Oamenii sunt nemulţumiti de taxele prea mari si de reformele guvernului in fata crizei economice.
In acest context, Uniunea Europeana intentioneaza sa organizeze o reuniune, in luna martie, pentru a discuta problema in crestere a revoltelor sociale din mai multe state. La summit-ul din martie, liderii UE vor discuta si despre reducerea programelor sociale.