In foaierul Salii Media a TNB: Expozitia "Horia Maicu – Arhitect al Secolului XX"
În foaierul Sălii Media, o expoziţie inedită şi interesantă a fost vernisată recent, în prezenţa a numeroase personalităţi ale arhitecturii româneşti, între care Romeo Belea, arhitectul noului TNB, prof. dr. Radu Tănăsoiu, prof. dr. Emil Barbu Popescu.
Expoziţia cuprinde peste 80 de planşe cu planuri de arhitectură, fotografii şi schiţe realizate de una din cele mai pregnante personalităţi ale arhitecturii româneşti, Horia Maicu (1905-1975). Cele mai multe dintre acestea ilustrează activitatea desfăşurată la Constanţa.
După studii de arhitectură în Italia, absolvent al Şcolii de Inginerie Civilă din Roma, promoţia 1931, se reîntoarce în oraşul natal, Constanţa, unde, în intervalul 1931-1940, , unde practic a schimbat faţa oraşului, desfăşurând o bogată activitate ca arhitect diplomat, cunoscut fiind sub numele de Harry Goldstein. Rezultatul acesteia se concretizează în mai bine de o sută de imobile realizate în Constanţa, Eforie, Mamaia…
Începând cu perioada războiului, îşi desfăşoară activitatea profesională în Bucureşti, iar în 1947 îşi schimbă numele în cel de Horia Maicu, nume sub care va primi recunoaşterea naţională.
Din poziţia sa de arhitect şef al Capitalei, înconjurat de un grup de arhitecţi remarcabili, între 1957 şi 197o a realizat planurile şi a coordonat o serie de proiecte importante. Între acestea, Teatrul Naţional Bucureşti (inaugurat în 1973), Sala Palatului, Mausoleul (Monumentul eroilor) din Parcul Carol, Casa Scânteii (Casa Presei Libere).
Proiectul şi execuţia Teatrului Naţional Bucureşti s-au făcut între anii 1963 şi 1969, iar inaugurarea a avut loc la data de 20 decembrie 1973. Proiectul a fost semnat de arhitecţii Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu, iar structura de rezistenţă de inginerul Alexandru Cişmigiu. Din colectivul de proiectare au făcut parte şi arhitecţii Antonio Teodorov, Ruxandra Verona.
În 1970, la sfârşit de carieră, devine Doctor în arhitectură cu lucrarea Bazele Compoziţiei Arhitecturale.
Expoziţia din foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional din Bucureşti este realizată de un grup de studenţi la arhitectură, ai Universităţii Spiru Haret, coordonaţi de conferenţiar dr. arh. Doina Teodorescu şi include rodul unei ample activităţi de cercetare desfăşurate de ei prin arhive constănţene, precum şi planşe din Arhiva personală Horia Maicu aflate în colecţia dlui Daniel Balint. Acesta le-a descoperit şi salvat dintr-un tomberon de pe strada Batiştei din Bucureşti, unde ilustrul arhitect şi profesor al Facultăţii de Arhitectură „Ion Mincu” a locuit în cea de-a doua parte a vieţii sale.
Valoroasa expoziţie „Horia MAICU – Arhitect al Secolului XX” vă aşteaptă s-o vizitaţi, la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde veţi putea afla numeroase alte informaţii interesante, până la data de 13 decembrie 2015.