In Parcul Pecineaga din sectorul 5 al Capitalei ar putea aparea un bloc cu 4 etaje. Spatiul verde ar putea fi salvat prin expropriere
In Parcul Pecineaga din sectorul 5 al Capitalei, in zona Rahova-Salaj, ar putea aparea un bloc de patru etaje. Circa 800 mp din cei 2.000 ai parcului au fost retrocedati, iar acum investitorul vrea sa construiasca. Proiectul a fost prezentat miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Ca si in cazul alor parcuri retrocedate, o solutie ar fi exproprierea, insa pana acum municipalitatea a spus de fiecare data ca nu are bani pentru asa ceva. Asta in conditiile in care in fiecare an primariile din Bucuresti dau circa 600 milioane lei pentru intretinerea spatiilor verzi, respectiv pansele si alte amenajari florale spectaculoase.
Potrivit proiectului prezentat la Comisia Tehnica de Urbanism, proprietarul Valentin Nicusor Dumitru, vrea sa construiasca la adresa str. Pecineaga nr. 71D, sector 5, un bloc de locuinte cu subsol, parter si patru etaje. Indicatorii urbanistici ceruti sunt CUT – 1,5 si POT- 30%. Proiectantul proiectului este biroul URBAN AMBITION.
In cadastrul verde al Primariei Capitalei terenul figureaza ca spatiu verde, respectiv Parcul Pecineaga si o baza sportiva. Potrivit informatiilor furnizate de municipalitate, pe teren se afla 19 arbori. La Cartea funciara terenul este incadrat la categoria „curti constructii”.
Parcul Pecineaga in cadastrul verde al Primariei Capitalei
Potrivit ultimelor modificari la Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, „Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afala in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu”.
Pe de alta partea, Legea 70/2013 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007 -spuen ca „Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentaiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absoluta”.
Deocamdata Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei inca nu a luat o decizie vizavi de acest proiect.
„Asteptam un raspuns de la Cadastru si un extras de Carte Funciara la zi fiindca situatia terenului este incerta, intr-un document al Primariei se spune ca este parc, in altul nu. In plus, asteptam o pozitie clara a celor de la Directia de Mediu din cadrul Primariei. Dupa ce vor exista aceste documente, se va lua o decizie”, a declarat pentru Hotnews.ro, Sorin Gabrea, seful Comisie de Urbanism de la Primaria Capitalei.
Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei Ecocivica, spune ca solutia pentru salvarea acestui spatiu verde si altora aflate in aceasta situatie este exproprierea.
„Din punctul nostru de vedere acest proiect incalca Legea Mediului – Ordonanta 114/2007 care spune ca nu mai poti schimba destinatia terenului indiferent de regimul juridic. Investititorul invoca faptul ca terenul a fost in proprietate si ca a avut o alta functiune, dar Legea Mediului este clara, nu se aplica retroactiv si ca atare starea la care l-a prins, aceea trebuie mentinuta, respectiv spatiu verde. Daca este amenajat ca spatiu verde, normal ca trebuie sa ramana spatiu verde. Pe teren este o amenajare de spatiu verde a Primariei sector 5, fiindca primariile nu stiu ca acele terenuri se vor retroceda si conform legislatiei in vigoare trebuie sa le amenajeze, in primul rand sa puna iarba si sa le intretina. Ca atare, ele au fost amenajate ca spatii verzi, apoi au fost retrocedate. Avem foarte multe situatii de acest fel si respectivele parcuri trebuie protejate. Solutia pe care o dam a fost ca aceste terenuri sa fie rascumparate de Primaria Capitalei si redate circuitului civil ca spatii verzi”, a explicat Dan Trifu.
30 de hectare din parcurile bucurestene, in pericol
Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita si Verdi care au fost retrocedate. Solutia pentru salvarea acestor spatii verzi ar fi rascumpararea sau exproprierea, insa nici Primaria Capitalei, nici primariile de sector si nici Parlamentul Romaniei nu si-au manifestat nicio intentie in acest sens. Asta in conditiile in care primariile din Bucuresti cheltuiesc sute de milioane de lei anual pentru plantarea de pansele si „intretinerea spatiilor verzi”.
In 2014, Parlamentul a adoptat Legea 135/2014, publicata in Monitorul Oficial in octombrie 2014, care spune ca Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:
„Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu”.
Ce parcuri a pierdut Bucurestiul in ultimii ani
Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita (cu o suprafata totala de circa 80 ha), decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.
Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare din cele circa 85 ha ale parcului, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare din cele 200 ha, din Parcul Circului cu o suprafata de 26 ha – aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.
Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autoritati prin expropriere sau despagubirea proprietarilor, insa pana in prezent nici Primaria Capitalei, nici Parlamentul, nici Primariile de sector nu au aratat vreun interes in acest sens.