Sari direct la conținut

În prima reacție de după alegeri, Emmanuel Macron cere o coaliție între forţele mainstream, care au „valori republicane”

HotNews.ro
În prima reacție de după alegeri, Emmanuel Macron cere o coaliție între forţele mainstream, care au „valori republicane”
Președintele francez Emmanuel Macron și soția lui, Brigitte Macron, votează în turul al doilea al alegerilor legislative anticipate, la o secție de votare din Le Touquet, în nordul Franței, pe 7 iulie 2024. Sursa foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut miercuri partidelor mainstream, partidele progresiste pro-europene, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, să-și unească forțele și să formeze o majoritate solidă în noua cameră a legislativului rezultată în urma alegerilor anticipate care au condus la un blocaj parlamentar în care niciunul dintre cele trei blocuri politice profund divergente nu a obţinut majoritatea, scriu agenţiile Reuters şi EFE.

Emmanuel Macron a convocat alegerile legislative anticipate după înfrângerea severă suferită de alianţa sa proeuropeană „Coaliţia Nevoie de Europa” (Coalition Besoin d’Europe) în faţa formaţiunii naţionaliste Adunarea Naţională (Rassemblement National – RN), condusă de Marine Le Pen şi Jordan Bardella.

Deşi Macron şi aliaţii săi se temeau cel mai mult de o victorie a RN şi la scrutinul legislativ, aceasta nu s-a produs, în mare măsură datorită sistemului electoral cu vot majoritar în două tururi în fiecare din cele 577 de circumscripţii electorale, notează Agerpres.

Astfel, în turul doi, în care s-au putut califica cel mult trei candidaţi pe circumscripţie, candidaţii formaţiunii de extremă dreapta RN au putut fi în multe cazuri izolaţi prin retragerea candidatului uneia dintre celelalte două alianţe, respectiv alianţa pro-prezidenţială „Împreună pentru Republică’” (Ensemble pour la République) şi coaliţia de stânga Noul Front Popular (NFP).

Victoria RN a fost în acest mod evitată, în schimb pe primul loc s-a clasat surprinzător NFP, alianţă formată dintr-un amalgam de formaţiuni în care se regăsesc socialişti, comunişti sau ecologişti, urmată de alianţa pro-prezidenţială şi de extrema dreaptă.

„Valori republicane”

Într-o scrisoare publicată miercuri în ziarele regionale – care reprezintă primele sale comentarii publice după alegerile de duminică -, profund nepopularul preşedinte Macron a îndemnat partidele mainstream care împărtăşesc „valorile republicane” să formeze un guvern de coaliţie, cu un premier care să le reprezinte şi pe care el îl va desemna în urma unui acord între aceste formaţiuni.

„Divizaţi în primul tur, uniţi de retrageri reciproce în al doilea tur, aleşi cu ajutorul voturilor vechilor adversari, numai forţele republicane reprezintă o majoritate absolută. Natura acestor alegeri, marcate de o clară cerere de schimbare şi de împărţire a puterii, le obligă să construiască o coaliţie pe bază amplă”, a afirmat liderul francez, în scrisoare.

Emmanuel Macron a îndemnat la negocieri pentru stabilirea unor „compromisuri cu calm şi respect” între coaliţia sa centristă, în care rolul principal îl are partidul său liberal „Renaşterea” (Renaissance-RE), şi coaliţia stângii.

Liderul de la Palatul Élysée nu a făcut în scrisoare referiri explicite la aceste partide, dar prin referirea la „valori republicane” se înţelege de obicei excluderea partidelor de extremă dreapta şi extremă stânga, aceasta din urmă regăsindu-se totuşi în Noul Front Popular (NFP).

În mod normal, Macron ar trebui să ceară celui mai mare grup parlamentar, în acest caz blocul de stânga, să formeze guvernul, dar Constituţia celei de a cincea republici franceze nu îl obligă să facă acest pas.

„În calitate de preşedinte al Republicii, sunt atât protectorul intereselor superioare ale naţiunii, cât şi garantul instituţiilor şi al respectului pentru alegerea dumneavoastră. În această calitate, solicit tuturor forţelor politice care se recunosc în instituţiile republicane, statul de drept, parlamentarism, orientare europeană şi apărarea independenţei Franţei să se angajeze într-un dialog sincer şi loial pentru a construi o majoritate solidă, în mod necesar pluralistă, pentru ţară. Idei şi programe înainte de poziţii şi personalităţi: această unitate trebuie să se construiască în jurul câtorva principii majore pentru ţară, valori republicane clare şi împărtăşite, un proiect pragmatic şi clar şi să ţină cont de preocupările pe care le-aţi exprimat la momentul alegerilor. Trebuie să garanteze cea mai mare stabilitate instituţională posibilă. Acesta va reuni bărbaţi şi femei care, în tradiţia celei de-a cincea Republici, pun ţara mai presus de partid, naţiunea mai presus de ambiţiile lor. Ceea ce poporul francez a ales la urne – Frontul Republican – forţele politice trebuie să pună în practică prin acţiunile lor”, a transmis Macron.

„În lumina acestor principii, voi decide cu privire la numirea premierului. Aceasta înseamnă să acordăm forţelor politice puţin timp pentru a elabora aceste compromisuri cu calm şi respect reciproc. Între timp, guvernul actual va continua să îşi exercite responsabilităţile şi se va ocupa apoi de afacerile cotidiene în conformitate cu tradiţia republicană”, a adăugat Macron, în scrisoare.

INTERVIURILE HotNews.ro