Sari direct la conținut

„Inacceptabil”. Șeful ONU, criticat pentru participarea la summitul BRICS din Rusia

HotNews.ro
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Estonia şi Lituania au criticat participarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la summitul naţiunilor industriale emergente găzduit în aceste zile de Rusia.

Summitul BRICS reuneşte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, grupul iniţial de membri de la care provine abrevierea alianţei. Membrilor iniţiali li s-au alăturat în acest an Iran, Egipt, Etiopia şi Emiratele Arabe Unite, notează agențiile DPA și Agerpres.

Prin participarea la summitul BRICS găzduit de Rusia, Guterres „oferă o victorie propagandistică clară regimului (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat miercuri ministrul estonian de externe Margus Tsahkna într-o postare pe reţeaua X.

„Nu ar trebui să se revină la afaceri cu un agresor care poartă un război sângeros în Ucraina şi încalcă flagrant Carta ONU”, a apreciat şeful diplomaţiei estoniene.

Omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis a scris „inacceptabil” într-o reacţie la o postare a Ministerului ucrainean de Externe care anunţa vizita secretarului general al ONU la summitul BRICS din Kazan, oraş rusesc pe malurile Volgăi.

În acelaşi timp, Kievul a declarat miercuri că Rusia nu a reuşit să obţină sprijin pentru invazia sa în Ucraina la acest summit BRICS, potrivit AFP.

„Summitul BRICS, pe care Rusia intenţiona să îl folosească pentru a diviza lumea, a demonstrat încă o dată că majoritatea lumii rămâne de partea Ucrainei în încercarea sa de a asigura o pace globală, justă şi durabilă”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro