Sari direct la conținut

Inca o falsa tentativa de vanzare pe bursa

HotNews.ro

Un momentum puternic pentru a duce in jos bursele din Statele Unite s-a transformat, in ultimele doua ore ale sedintei de tranzactionare, intr-o falsa miscare, dar miscarea s-a inscris in tipicul evolutiilor din ultimele saptamani.

Marti, 4 martie, a fost o zi fara stiri economice importante, cu exceptia unui discurs al presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, dar care nu a iterat nimic nou. Cu toate acestea, contractele futures pe indicii bursei americane pareau sa transmita mesajul ca astazi va fi o noua zi de vanzare. Si a fost! Numai ca ultimele doua ore au fost dedicate exclusive ordinelor de cumparare, care au determinat companiile sa recupereze mare parte din pierderile suferite. O evolutie stresanta, mai ales cand se urmareste o scadere tehnica si cat de cat disciplinata.

Daca din economie nu au sosit stiri, nu la fel a fost si in cazul companiilor. Din sectorul financiar, Citigroup a fost tinta unor afirmatii din partea Dubai International Group care a mentionat nevoia de mai mult capital din exterior decat cel pe care l-a primit pana acum. Afirmatie care a readus in prim plan pierderile de pe piata creditelor si a generat un val de vanzare pe tot sectorul de banci si brokeri. Actiunile Citigroup au inchis ziua in scadere cu 4,29% la 22,10 dolari.

Din sectorul de tehnologie, un alt actor important de pe bursa americana, Intel, a declarat o revizuire negativa a profitului pe trimestrul intai ca urmare a scaderii preturilor la memoriile flash NAND.

Rezulta, din cele de mai sus, ca am avut doua vesti care au determinat, initial, o scadere pe sectoarele care au un cuvant important de spus in evolutia pietei. Daca la acestea mai adaugam si un profit taking pe companiile de petrol si de aur avem elementele complete ale unei zile de scadere.

Dar cum a aratat, tehnic, ziua? Pe Dow Jones, zona de support dintre 12,150-12,200 a fost sparta si astfel s-a inregistrat un minim intra-day la 12,032 puncte. Cum toate sectoarele erau aliniate pentru vanzare, deja se vedea incercat pragul de 12,000 si chiar o spargere a sa. Insa, in ultimele doua ore de tranzactionare doua stiri au readus optimismul in piata si, conform cutumei din ultimele saptamani, o spargere marginala a unui suport a fost urmata de o reactie violenta in sens opus, soldata cu un rebound destul de puternic, care a “impins pe verde” indicele Nasdaq 100.

Parerile despre motivatia raliului de final sunt impartite: Ambac sau Cisco? Pe CNBC a fost relansat zvonul unui plan de salvare a companiei Ambac Financial, lucru ce a generat cumpararea sectorului financiar, cu o pondere semnificativa in indicii pietelor de capital. La putine minute dupa, Cisco Systems, prin vocea CEO-ului, s-a declarat multumita cu previziunile de castig oferite la ultima conferinta de presa si a mentionat ca incetinirea economiei americane va fi de scurta durata.

Iata ca astfel, doua dintre sectoarele cu stiri negative la inceput de sedinta au fost reabilitate pe final de sesiune si, drept urmare, Dow Jones a recuperat din pierderea inregistrata pana atunci, atingand chiar un maxim intra-day la 12,259 puncte.

Miscarile inregistrate au aratat inca o data tensiunile existente in piata. Pentru ziua de miercuri va fi de urmarit pragul de 12,200 pe Dow Jones, daca el va tine ca suport sau vom avea o retestare a zonei din jurul 12,000. La final, Dow Jones Industrial Average a terminat -0,37% la 12,213, S&P 500 la 1,326 puncte adica -0,34%, si Nasdaq 100 +0,6% la 1,743 puncte.

Comenteaza pe blogul lui Moldovan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro