Sari direct la conținut

Incalzirea globala: Temperatura medie ar putea creste cu peste 5 grade Celsius pana in 2100 – raport guvernamental SUA

HotNews.ro

Incalzirea climatica este deja o realitate in Statele Unite, iar cresterea temperaturii medii ar putea depasi 5 grade Celsius pana in 2100, potrivit celui mai pesimist scenariu avansat in raportul preliminar intocmit de un comitet federal de experti si publicat recent, transmite AFP.

Amploarea incalzirii climatice la sfarsitul acestui secolul ar urma sa corespunda, potrivit previziunilor, unei acumulari de emisii de gaze cu efect de sera produse de activitatile umane, potrivit oamenilor de stiinta care formeaza acest comitet guvernamental (National Climate Assessment and Development Advisory Committee) infiintat in 2010 de Departamentul american al Comertului. Acesta este cel de-al treilea raport al lor, care a fost realizat de peste 240 de oameni de stiinta.

Potrivit previziunii optimiste, care se bazeaza pe o reducere substantiala a acestor emisii pana in 2050, cresterea temperaturii medii ar trebui sa fie intre 1,6 si 2,7 grade Celsius pana la sfarsitul secolului.

Insa, daca emisiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca, temperaturile ar putea urca la randul lor cu 2,7 pana la 5,5 grade Celsius, potrivit acestui document de 400 de pagini.

In cadrul negocierilor ONU privind clima, liderii planetei s-au angajat sa limiteze cresterea temperaturilor la maximum 2 grade peste nivelul erei preindustriale.

Autorii acestui ultim raport amintesc ca din 1895 si pana in prezent temperatura medie a crescut cu 0,8 grade, dintre care 80% din 1980, si afirma ca „schimbarea climatica din ultimii 50 de ani a rezultat in principal din activitatile umane, in special combustia de carbune si petrol”.

Incalzirea climatica ce determina topirea ghetarilor, in special in Arctica, a provocat deja cresterea nivelului oceanelor cu aproximativ 20 de centimetri in secolul XX.

Din 1992, nivelul cresterii oceanelor s-a dublat, conform masuratorilor din satelit. Potrivit raportului, oceanele ar putea creste in continuare cu 0,3 pana la 1,22 metri pana in 2100, punand in pericol aproape sase milioane de americani care locuiesc in zonele de coasta.

„Schimbarea climatica afecteaza deja viata americanilor in timp ce unele fenomene devin din ce in ce mai frecvente sau mai intense, intre care valuri de canicula, uragane si, in unele regiuni, inundatii si seceta”, scriu expertii.

„Exista indicii puternice potrivit carora impactul activitatilor umane asupra climei a dublat deja probabilitatea producerii unor valuri de caldura record precum cel care a afectat statele Texas si Oklahoma in 2011”, insista ei.

Acesti oameni de stiinta avertizeaza totodata asupra pericolului acestor fenomene climatice extreme pentru infrastructura, ecosisteme si sanatatea umana. Incalzirea climatica risca astfel sa determine cresterea numarului de boli respiratorii si cardiovasculare din cauza proastei calitati a aerului.

In noiembrie, un raport alarmist al Bancii Mondiale prognoza o crestere cu 4 grade Celsius a temperaturii medii globale fara o actiune pentru reducerea gazelor cu efect de sera.

Presedintele Barack Obama a promis dupa uraganul Sandy, in noiembrie, sa se mobilizeze in timpul celui de-al doilea mandat si sa incerce sa gaseasca un consens in tara pentru a actiona in privinta incalzirii climatice si „pentru a vedea ce se poate face pe termen scurt pentru reducerea emisiilor de carbon”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro