Sari direct la conținut

Incasari record ale Fiscului german in 2014 – aproape 600 de miliarde de euro

HotNews.ro

Fiscul german a avut incasari record in 2014, inregistrand un plus de 4% fata de anul anterior. Cetatenii si firmele din Germania au platit statului impozite si taxe in valoare de 593 de miliarde de euro, dupa cum se precizeaza in raportul din 30 ianuarie al Ministerului de finante german. Cresterea de la an la an a volumului de incasari apare ca o tendinta constanta in ultimele decenii, inregistrandu-se doar cateva exceptii. In luna decembrie a anului trecut, o luna „tare”, de final de an, la bugetul federal si de landuri au intrat 81,48 miliarde de euro.

Impozitele pe salarii incasate de Oficiul Fiscal (Finanzamt) au inregistrat un plus de 6%, ridicandu-se la 168 de miliarde de euro in 2014. Incasarile din impozitele pe profit au crescut procentual chiar mai mult, ridicandu-se la 45,6 miliarde de euro, un plus de 8% fata de 2013. Aceasta reflecta cresterea in continuare a profiturilor inregistrate de societatile comerciale mari, dar si de micii intreprinzatori, PFA-uri si liber-profesionisti.

Ca o particularitate germana: taxa de solidaritate (Soli-Zuschlag) a adus, in 2014, 15 miliarde de euro la bugetul de stat, un plus de 4,6% fata de anul anterior. Aceasta taxa de solidaritate cu landurile fostului RDG a fost introdusa in 1991, scoasa intre 1 iulie 1992 si 31 decembrie 1994, apoi reintrodusa si perceputa, pana in ziua de azi, la peste doua decenii de la reunificarea Germaniei. Cuantumul acestei taxe incasate la nivel central este, din 1998, de 5,5% din impozitul pe venit sau pe capital.

La randul lor, regiunile (landurile) au taxe si impozite proprii. Anul trecut, volumul incasarilor de impozite aferente tranzactiilor imobiliare, pe terenuri si alte proprietati, a crescut in timpul anului cu 11%, atingand 9,4 miliarde de euro. In decembrie s-a inregistrat chiar un record absolut, reprezentat printr-un plus de 29%, fata de aceeasi luna din 2013.

O crestere importanta s-a inregistrat la nivelul incasarilor de impozite pe mosteniri, care au insumat 5,45 miliarde de euro, mai mult cu 17,7% fata de anul anterior. La aceasta a contribuit o decizie a Curtii Constitutionale din decembrie 2014, referitoare la prevederile legale in ce priveste inlesnirile fiscale aplicate unor mostenitori. In, fine, la nivelul taxelor vamale, ca „pure incasari UE”, plusul a fost in 2014 de 7,6%, fata de anul anterior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro