Sari direct la conținut

Inchisorile din Coreea de Nord – un sistem folosit de autoritati pentru a stoarce bani de la cetateni

HotNews.ro

Sistemul penal nord-coreean, care de zeci de ani reduce la tacere disidentii politici in taberele de munca fortata, a devenit un mecanism prin care autoritatile storc bani de la cetatenii care fac comert pe pietele private, arata un sondaj efectuat pe 1,600 de refugiati nord-coreeni, citat de Washington Post.

Ca reactie la cresterea semnificativa a comertului pe pietele private, Coreea de Nord a criminalizat aceasta activitate si a creat un fel de „gulag” pentru „criminalii economici”, arata un studiu efectuat de East-West Center, o organizatie de cercetare infiintata de Congresul american.

Potrivit cercetarii, autoritatile din Coreea pot retine fara proces orice persoana care vinde sau cumpara in pietele locale, care au devenit o sursa esentiala de alimente pentru cetatenii infometati din statul comunist. Insa, daca acesti comercianti arestati accepta sa plateasca mita, autoritatile ii lasa sa plece, in cele mai multe cazuri.

Cel putin jumatate din caloriile consumate de nord-coreeni provin din alimentele cumparate din pietele private, potrivit estimarilor unor economisti care au reusit sa acceseze date din Coreea de Nord si de la ONU cu privire la alimente.

Astfel, s-a creat un mecanism prin care „criminalii economici” sunt retinuti pentru perioade scurte de timp in tabere de munca fortata, unde, de multe ori, asista la executii, torturi si infometare. Dupa ce sunt fortati sa asiste la aceste lucruri oribile, sunt lasati sa se intoarca din nou in societate, imprastiind un sentiment de teama, care sa ii determine in continuare pe oameni sa plateasca mita pentru a evita un asemenea tratament, explica unul dintre co-autorii raportului, Marcus Noland, de la Insitutul Peterson pentru Economie Internationala din Washington.

Prima incercare de amploare pentru a ilustra evolutia sistemul represiv din Coreea de Nord

Raportul realizat de Marcus Noland si colegul sau, Stephan Haggard, se intituleaza „Represiune si Pedeapsa in Coreea de Nord” si se bazeaza pe datele adunate din doua sondaje efectuate pe refugiati nord-coreeni. Primul sondaj a fost realizat in 2004 si 2005, cand au fost intervievate 1,346 de persoane in 11 locatii din China, iar al doilea a fost realizat anul trecut, cand au fost intervievati 300 de refugiati in Coreea de Sud. Majoritatea respondentilor aveau intre 30 si 40 de ani si erau fermieri sau muncitori.

Autorii recunosc ca sondajele pot fi partinitoare, deoarece, in comparatie cu restul tarii, subiectii erau persoane cu venit mic si proveneau din doua provincii profund afectate de foamete, existand astfel riscul ca studiul sa nu fie reprezentativ pentru intreaga tara. Cu toate acestea, cercetarea este valoroasa, intrucat reprezinta prima incercare de amploare a sociologilor de a ilustra cum s-a modificat sistemul represiv din Coreea de Nord in ultima perioada.

Autoritatile nord-coreene – „toata lumea duce o viata demna si fericita”

Insa, autoritatile nord-coreene neaga cu vehementa existenta inchisorilor pentru disidentii politici, iar agentia de presa controlata de stat a anuntat anul acesta ca: „nu exista o problema a drepturilor omului in tara, incat toata lumea duce o viata demna si fericita”. Aceste informatii sunt contrazise de imaginile prin satelit – care demonstreaza existenta a 5 tabere de munca de mari dimensiuni, inconjurate de turnuri si garduri electrice – de raporturile organizatiilor pentru drepturile omului si de marturiile supravietuitorilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro