Sari direct la conținut

Includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, o decizie este așteptată marți

HotNews.ro
Includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, o decizie este așteptată marți

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit online în aceste zile la Fuzhou, China, este așteptat să pronunțe marți decizia privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial.

Cu o zi în urmă, preşedintele Comitetului, Tian Xuejun, a decis să amâne pentru marţi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: Grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), Complexul Astronomic din Chankillo (Peru), Biserica Estación Atlántida (Uruguay) şi peisajul minier din Roşia Montană (România), a scris EFE, conform News.ro. Propunerile din Brazilia, Uruguay şi Peru sunt în aşteptare din 2020, când UNESCO a fost nevoită să îşi anuleze numirea anuală din cauza pandemiei.

Luni, Comitetul UNESCO a decis să includă pe Lista Patrimoniului Mondial: insula Amami-Oshima (Japonia), extensia Getbol (Coreea de Sud), Complexul forestier Kaeng Krachan (Thailanda), pădurile tropicale şi zonele umede din Colchis (Georgia), dealul Arslantepe (Turcia), extinderea Liniilor de Apărare din Amsterdam (Olanda) şi a „Colonies of Benevolence” (candidatură comună între Olanda şi Belgia).

Candidaturile dosarelor la UNESCO vor fi discutate până în 28 iulie.

Includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, declara recent că dosarul Roşia Montană poate fi aprobat în proporţie de 99%. „Se cam ştie care e cursul acestei integrări în patrimoniul internaţional UNESCO. Vorbim de parafare, practic trebuie oficializată această integrare, nu există acolo anumite dubii dacă ar trebui sau nu integrat în patrimoniul internaţional UNESCO din partea lor”, afirma el.

Vicepremierul Dan Barna a spus și el, luni, că speră să se încheie cu bine procedura privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO. El susține că, dincolo de „speculaţiile din presă”, în coaliţie nu a existat vreo voce care să îşi asume sau care să solicite retragerea acestui dosar.

„Pentru că anteriorul guvern, Guvernul Ludovic Orban a depus cererea de listare a Roşia Montană la UNESCO. Aceasta e poziţia Guvernului. Nu a existat, dincolo de discuţiile şi speculaţiile din presă, nu a existat nici în coaliţie vreo voce care să îşi asume sau care să solicite retragerea acestui dosar. În momentul de faţă, Ministerul Culturii a transmis un mandat explicit pentru susţinerea proiectului, chiar săptămâna trecută. Deci lucrurile sunt în logica de procedură firească”, a spus Dan Barna, întrebat de ce nu a fost discutat în Guvern punctul de vedere al României cu privire la Roşia Montană.

El a mai susținut că listarea la UNESCO „nu elimină şansa generaţiilor următoare ca, în măsura în care atunci când se va descoperi o tehnologie mai puţin poluantă de exploatare, acest lucru să se întâmple”. Aceasta, în contextul procesului de arbitraj între compania Gabriel Resources şi statul român în care Tribunalul Băncii Mondiale ar putea pronunța o decizie la finalul acestui an.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro