INCOGNITO: Kiss, "maestrul offshore"
In mica sala de consiliu, la cativa pasi de cladirea guvernului roman, Kiss Laszlo Gyorgy traseaza geometric schema care comprima, ca o matrice, jumatate din planeta. La scara unei coli A3, arhipelagul Seychelles se reduce la un punctulet legat ombilical de Nigeria, insula Cipru – centrul nervos la care se conecteaza Bulgaria, Romania si, in general, Uniunea Europeana, iar statul american Delaware devine capitala economica a patru continente plus doua oceane.
Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:
ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata
VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor
INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street
Manualul „oamenilor invizibili”
Accesul la informatii, „pericol extrem” in Seychelles
PKK si politicieni romani sub cupola offshore
Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite
Ucraina se muta in paradisuri fiscale
Kiss Laszlo Gyorgy, omul pentru care geografia se deseneaza in tranzactii internationale, pune pixul pe masa si trage concluzia: „Dumneavoastra aveti nevoie de o triangulatie”. Apoi, Kiss intoarce schema catre reporterul incognito al OCCRP si spune pe un ton egal, didactic: „Asta e mecanismul pe care vi-l propun”.
„Mecanismul propus” este, de fapt, scheletul unei operatiuni de import, gandita in asa fel incat sa eludeze impozitele aferente si taxele vamale europene. Plecand de la datele primare ale afacerii, Kiss concepe, in cateva minute, un circuit financiar offshore de „optimizare fiscala”. Schema lui are ca premisa o frauda: „subfacturarea” repetata a marfii. Iar marfa pusa in discutie inseamna 1500 de tone de ulei industrial care urmeaza sa fie importate din Nigeria in Uniunea Europeana, prin Romania.
O luna mai tarziu, Kiss e arestat de procurorii DIICOT, fiind acuzat de spalare de bani si complicitate la delapidare.
Incognito. Scenariul pe care se bazeaza incognito-ul jurnalistic este relativ simplu. Reporterii OCCRP pretind ca sunt oameni de afaceri. Au carti de vizita cu nume reale, dar coordonate fictive: o firma inexistenta, un partener irlandez inventat, un numar de fax special infiintat si adrese false. Pentru credibilitate sporita, cel care ne introduce in biroul lui Kiss este un vechi client roman al acestuia, care, la randul lui, habar n-are ca suntem jurnalisti. Primul „proiect de business” pentru care apelam la serviciile consultantului offshore se refera la importul celor 1500 de tone de ulei industrial african.
Traseul. Kiss Laszlo Gyorgy isi asculta noii clienti, in timp ce priveste fix un punct imaginar pe perete. Proceseaza informatiile, identifica solutii si ordoneaza „mecanismul” in schema desenata: „Aici, in Nigeria, cumparati marfa printr-o firma offshore din Seychelles sau din Delaware. Offshore-ul subfactureaza catre o firma romaneasca. Din acest punct, facem : imediat livram marfa catre o companie cipriota. Aceasta o revinde unei societati din Bulgaria, iar de aici se intoarce catre Romania”.
Subfacturarea. Pedant, Kiss explica anatomia evaziunii transfrontaliere, aratand cu pixul, pe propria-i schema, traseul unor bani care sufera mutatii contabile majore: „De exemplu, offshore-ul din Delaware cumpara din Nigeria uleiul industrial la pretul normal de vanzare. Sa zicem, 100 de euro pe litru… Apoi, vinde catre SRL-ul din Romania acelasi ulei, dar cu doar 1 euro pe litru. SRL-ul revinde totul in Cipru, cu 1,1 euro pe litru”.
Cipru, prima escala. Pentru Kiss Laszlo Gyorgy, Republica Cipru inseamna teritoriul strategic al afacerilor de import-export cu Uniunea Europeana. Statul insular ofera cel mai mic nivel de impozitare din intreaga Uniune, la care a aderat pe 1 mai 2004. Cota maxima a TVA pentru import (15%), cota TVA 0% pentru export sau livrare de marfuri in interiorul UE, taxele vamale 0% pentru mai multe tipuri de uleiuri minerale africane, impozitul pe profitul companiilor (10%) si accizele scazute sunt cateva dintre argumentele celui mai cunoscut paradis fiscal european.
Si cum toate taxele fiscale din lume se calculeaza procentual, inclusiv cele prietenoase din Cipru, daca le aplici unui pret „subfacturat” pana la o sutime din cel real, rezulta o gaura serioasa in bugetul comunitar. O gaura cam cat diferenta dintre 15% din 1,1 euro si 15% din 100 de euro, inmultita cu 1,5 milioane de litri ¬ potrivit cifrelor date ca exemplu de Kiss Laszlo. Altfel spus, dupa ce 99 de euro din pretul pe litru de ulei industrial dispar subit intre tranzactii, se mai impoziteaza doar ce ramane pe hartie. Adica, doar 1,1 euro – dupa cum releva schema „triangulatiei” prin care Kiss isi ilustreaza explicatia generala.
Toate acestea il fac pe consultantul offshore sa parieze pe insula mediteraneeana: „Importul se face in Cipru”. Dar Cipru este doar prima escala din „triangulatie”. A doua este Bulgaria.
Conexiunea bulgareasca. Dupa formalitatile cipriote de import, marfa este revanduta imediat unei companii din Bulgaria. De data aceasta, insa, pretul sare spectaculos de la 1,1 euro la 200 euro pe litru. Diferenta, devenita astfel profit, ramane in contul offshore al firmei din Nicosia.
„De o companie in Bulgaria nu aveti nevoie: o avem noi. Numai ca aici marfa trebuie sa circule fizic. Nu e neaparat nevoie s-o depozitam, putem sa tranzitam Bulgaria cu marfa intr-o singura zi”, continua Kiss.
De ce trebuie dovedit traseul uleiului industrial prin Bulgaria? Pentru ca uleiul nu ramane in Bulgaria. Motivul tine tot de bani: legislatia europeana prevede cota TVA 0% pentru marfurile schimbate intre tarile intra-comunitare. Dar, ca sa previna operatiuni comerciale doar pe hartie, UE a normat sec, fara interpretari: pentru a justifica scutirea de TVA, furnizorul (adica firma lui Kiss din Bulgaria) trebuie sa detina documentele de transport care demonstreaza ca bunurile au fost efectiv plimbate din Bulgaria in alt stat membru. Iar celalalt stat membru, in schema transfrontaliera conceputa de Kiss, este Romania – destinatia finala a uleiului industrial.
Comisionul mascat. Marfa care trece prin contabilitatea firmei bulgaresti, folosita de Kiss ca intermediar, este cumparata apoi de o societate din Romania. In acest caz, nu mai e nevoie de paravane. SRL-ul carpatin poate fi patronat, oficial, de oricine. Chiar si de beneficiarii de facto ai afacerii: reporterii incognito, deghizati in clienti ai consultantului offshore.
Si acum, insa, pretul sufera modificari. Aparent, firesti: la cei 200 de euro pe litru (pret offshore Cipru – firma Bulgaria) se mai adauga un euro. Dar acest euro la litru nu e adaos comercial, asa cum poate parea la prima vedere. Este chiar comisionul lui Kiss Laszlo, incasat sub forma de profit al firmei din Bulgaria. O spune el insusi: „O sa va coste maximum 1% din afacere. Maximum 1%. Asta ar fi comisionul nostru”.
Odata ajuns in Romania, uleiul industrial african intra, teoretic, in circuitul normal de distributie nationala sau europeana. Cu adaosul comercial la vedere, impus de piata.
Labirintul offshore. Recapituland, profitul afacerii este de 100 de euro la litru, conform algoritmului din schema lui Kiss. Castigul se capitalizeaza in Nicosia, Cipru, in contul companiei offshore pe care consultantul urmeaza s-o infiinteze pentru „noii sai clienti”.
Primii pasi sunt administrativi, asa ca avocatul ne pune in fata o lista cu denumiri de firme rezervate in Cipru. „Bun, ce alegeti? Molnor Limited? Da,… e libera”. Kiss bifeaza lista in dreptul numelui si organizeaza totul pas cu pas. Expertiza nu-i lasa ezitari: „Ok, pentru firma cipriota ne trebuie o scrisoare de referinta bancara, va dau si un model. Ne mai trebuie o factura de utilitati si copii dupa buletinul si permisul dumneavoastra de conducere. Tot pentru Molnor Ltd. trebuie sa va inregistrez un numar de TVA. Apoi veti face deconturi lunare. V-o aduc pe fata cu care veti tine legatura pentru asta”.
„Fata” care se va ocupa de „deconturile noastre” de TVA in Cipru se numeste Mariana Iordachescu, are 32 de ani, s-a nascut in Republica Moldova si este secretara lui Kiss.
Nu este uitat nici celalalt offshore din ecuatie: compania din Delaware care cumpara uleiul industrial din Nigeria cu 100 de euro/litru ca sa-l revanda unei firme romanesti cu 1 euro/litru. „Deci, firma care va intermedia intre Africa si Romania este pe structura anonima. Bun, am rezervat deja companii in Delaware”. Alegem numele: Ecovolt Inc LLC. Cat timp nu deruleaza afaceri pe teritoriul Statelor Unite, offshore-ul nu intra in evidenta IRS (Fiscul american), nu plateste impozite si, mai ales, nu are nevoie de contabilitate.
„La Ecovolt, cine va fi imputernicit, dumneavoastra? Ok, pe langa buletin, va trebui si o copie legalizata a pasaportului. Aici, veti avea actionar nominal si director nominal.” Kiss se refera la mecanismul prin care se acopera identitatea adevaratului beneficiar al companiei offshore.
„Actionarul si directorul nominali – Proxy” sunt persoane fizice sau juridice care, contra-cost, figureaza oficial cu aceste calitati in actele constitutive ale unei firme de tip IBC (International Business Company). Este un artificiu la care apeleaza constant membrii crimei organizate, fiind asigurat de avocatii offshore in cele mai conservatoare paradisuri fiscale. Beneficiarii reali sunt camuflati de asa-numitele „Declaration of Trust” sau demisii nedatate – documente emise de „proxies” care ii reprezinta public si care certifica cine detine cu adevarat controlul asupra societatii.
In rest, Kiss presupune ca avem deja atat SRL-ul romanesc care cumpara la pret subfacturat de la offshore-ul din Delaware, cat si pe cel care serveste drept destinatie finala dupa periplul marfii prin Cipru si Bulgaria.
Cu „proiectul de business” pus la punct in detaliu, consultantul trage concluzia: „In titei, petrol, foarte greu se misca lucrurile fara offshore.”
Spalatoria de bani din Oceanul Indian. In biroul firmei sale, la doi pasi de sediul guvernului roman, Kiss Laszlo Gyorgy s-a rutinat in structuri internationale care plimba bani, evita taxe, ascund averi, interese si identitati. Costumul cenusiu, statura medie, inceputul de chelie si tonul scazut, egal, fara inflexiuni completeaza tiparul contabilului perfect.
Al doilea proiect pe care i-l supunem atentiei ii testeaza capacitatea de concentrare fix doua minute. Din nou, o alta schema, un alt „mecanism” offshore rezolva problema. In linii mari, afacerea inventata de reporterii incognito se rezuma astfel: o suma mare de bani, provenita din activitati pe care nimeni din biroul lui Kiss nu simte nevoia sa le detalieze, trebuie integrata in afaceri curate, reglementate legal.
Originea banilor nu face parte dintre preocuparile lui Kiss. In schimb, pentru circulatia lor are solutii: suma respectiva trebuie sa capitalizeze o noua entitate financiara care sa functioneze dupa principiul unui fond de investitii. Ulterior, aceasta va face infuzii de capital in firme si afaceri colaterale.
„Pentru capitalizare, ma gandesc sa va fac o firma in insulele Seychelles, cu capital social mare si cu actiuni la purtator, care se vor redistribui in functie de interesul dumneavoatra”. Ca sa se asigure ca am inteles, Kiss devine ceva mai pedagogic: „Deci, in Seychelles am un million de actiuni la purtator pe care pot sa le vand, apoi, mei.”
Mesaj de la secretara lui Kiss
Foto: OCCRP
Practic, cu banii suspecti se cumpara actiunilor emise de offshore-ul din Seychelles. Achizitia este fragmentata in mai multe tranzactii facute prin persoane fizice, iar suma cu origini necunoscute se converteste, progresiv, in capitalul social al companiei din Oceanul Indian. In momentul in care toti „investitorii” intra cu mic, cu mare, in offshore, Kiss le acopera identitatea prin intermediul „Proxy”. Dar pana atunci, actiunile trebuie sa fie distribuite: „Deocamdata, fiind vorba de actiuni la purtator, nu e nevoie de actionari nominalizati. Asta, pana in momentul in care actiunile se impart catre oamenii dumneavoastra”, puncteaza Kiss Laslo.
In a doua etapa a planului, afacerea se muta de langa coasta de sud-est a Africii, direct pe tarmul nord-american al Atlanticului.
Toate drumurile duc in Delaware. In industria offshore, cel mai atractiv punct de pe harta Statelor Unite este Delaware. In statul american, Kiss Laslo activeaza intr-o adevarata „fabrica” de firme pe banda rulanta. Stapaneste atat de bine legislatia IBC americana, incat isi sfatuieste toti clientii sa isi camufleze averile in avanpostul fiscal din Delaware. Consultantul a scris chiar si o carte in care descrie cu cinism toate artificiile prin care se dedubleaza identitati, se sterg urmele banilor si se ocolesc taxele europene: „United States, Tax Heaven ¬ Uncle Sam Will Fight Your Taxes!”.
Tot in Delaware, Kiss sugereaza sa inchidem cercul afacerii de „capitalizare”: „Compania din Seychelles va fi actionara intr-o companie din Delaware”. Dupa ce stabilim impreuna numele celor doua firme (offshore-ul din Africa se va numi „M Intelligence Ltd”, iar cel din Statele Unite – „M Investments Ltd”), Kiss comprima: „Deci, compania din Seychelles, M Intelligence, controleaza compania din Delaware, M Investments. Aceasta din urma va investi efectiv in ce afaceri veti dezvolta dumneavoastra. Firma de investitii din Delaware, M Investments, nu are nevoie de Proxy pentru ca actionarul va fi M Intelligence din Seychelles. (…) Nu folositi societatea de investitii in comert, pentru ca poate avea oricand un incident comercial. Va propun sa tineti compania de investitii la adapost. Despre toate conturile firmelor discutam dupa ce le infiintam”.
Factura de „consultanta”. Pentru ambele proiecte de afaceri concepute de Kiss Laslo („uleiul industrial” si „compania de investitii”), sunt necesare, in total, patru firme offshore: doua in Delaware, una in Seychelles si alta in Cipru.
Toate urmau sa fie infiintate de avocat. Costul total: 11.905 euro. Adica, aproape dublu fata de pretul real al companiilor. De exemplu, un offshore din Delaware poate fi infiintat pe Internet cu aproximativ 850 de dolari, in timp ce consultantul roman il vinde cu minimum 2.200 de euro.
La sfarsitul intrevederii cu Kiss Laslo, cei 11.905 euro solicitati pentru infiintarea offshore-urilor sunt convertiti in 62.361,44 RON, potrivit facturii proforme. Si de data aceasta, discretia este cuvantul cheie: pe document, scopul platii este deturnat in „servicii de consultanta manageriala”. (FACSIMILE: Invoice_LAMARK & ProForma Invoice_LAMARK)
Factura pentru reporterii incongnito este emisa de societatea Lamark Tax Planning Consult SRL din Bucuresti, la sediul careia s-a derulat intalnirea cu Kiss. In spatele acestui banal SRL romanesc se ascunde un urias imperiu offshore, ramificat ca o panza de paianjen pe toate continentele, investigat pentru trafic de armament intre tari teroriste si pentru spalarea banilor unui cartel mexican de droguri, monitorizat de spionajul american, anchetat in Noua Zeelanda, cercetat pentru evaziune fiscala si delapidare in Balcani.
Expertii fiscali: „Evaziune si spalare de bani”
- Pentru Sorin Blejnar, presedintele ANAF, schema lui Kiss pare suspecta din start: „Orice operatiune de acest gen, care presupune subfacturare, schimbarea cifrelor, inseamna ori evaziune ori spalare de bani. Sigur ca in Cipru se platesc taxele mult mai mici la import, aferente valorii din factura, mai ales, in conditiile in care nu exista cotatii minime impuse de vamuire a marfii. Este clar ca, astfel, cei implicati se sustrag de la plata TVA si a taxelor vamale. Apoi, marfa poate circula nestingherita in E.U. Fara discutie, subaevaluare nu este deloc in regula. Oamenii modifica efectiv sumele din documentele tranzactiei.”
- Ionel Blanculescu, fost ministru al Controlului, vede in schema lui Kiss toate elementele clasice ale spalarii de bani: „Un astfel de lant, de regula, are ca scop efectiv spalarea de bani – schimbarea statutului unei sume din illicit in licit. Prima denaturare apare in cazul offshore-ului din Delaware, care modifica pretul uleiului industrial de la 100 de euro la 1 euro pe aceeasi cantitate. Acesta e un act necomercial. Cand revinzi aceeasi marfa cu mult sub pretul pietei, mult sub-evaluata, esti culpabil pe mai multe linii. De exemplu, acest caz ar intra si sub incidenta legilor anti-dumping. (…) Oricum, din cate observ, primul SRL romanesc din schema doar mimeaza actul de comert. Fiind intermediar, e obligat sa faca un contract de comision: pentru cei 01, euro. Deci, offshore-ul din Delaware vinde direct companiei cipriote care face importul.”
- Pe de alta parte, Ionel Blanculescu explica rostul companiei-paravan din Bulgaria pe care Kiss o interpune pe traseul „marfii” din Cipru, inspre Romania: „Daca aceeasi marfa care a ajuns in Cipru cu 1,1 euro, ar pleca de aici direct spre Romania cu 201 de euro – ar atrage suspiciuni, fireste. Se construieste aparenta unei operatiuni. E clar: tot circuitul pe care mi-l prezentati este unul tipic de spalare de bani. Daca e doar o inginerie fiscala, pare genul de traseu fortat de taximetrist care te invarte cat mai mult intr-un oras necunoscut ca sa-ti ia mai multi bani decat ar fi facut curs normala.”