Sari direct la conținut

Incompatibilitatea, o vorba de dinsii inventataVlase ocupa ilegal postul de subprefect

Ziarul de Bacau

Trei legi ii interzic lui Gabriel Vlase sa participe la campania electorala. Subprefectul a participat, insa, la citeva lansari de candidati. El spune ca „a participa” inseamna „a te implica”, lucru pe care sustine ca nu l-a facut. Conform legii, Guvernul il poate demite pe Vlase pentru incalcarea Legii alegerilor, Legii anticoruptie si Statutului functionarului public.

Gabriel Vlase ar putea fi demis din postul de subprefect, daca Guvernul va fi sesizat ca acesta participa la campania electorala a Partidului Social Democrat. In acest moment, Gabriel Vlase detine si postul de presedinte executiv al PSD Bacau, calitate in care conduce echipa de campanie electorala a social-democratilor.

Inca din decembrie 2003, de la numirea sa in aceasta functie, Vlase s-a aflat intr-o stare de incompatibilitate cel putin din punct de vedere moral, daca nu si legal.

Desi premierul Adrian Nastase, presedintele PSD la nivel national, a anuntat, la vremea respectiva, ca functia de presedinte executiv al formatiunii este incompatibila cu cea de reprezentant al Guvernului in teritoriu sau cu orice alta atributie in sistemul executiv de stat. Opinia premierului n-a avut ecou in Bacau, unde presedinte executiv al PSD a fost numit subprefectul Gabriel Vlase.

Intrebat despre atributiile presedintelui executiv, Viorel Hrebenciuc, presedintele PSD Bacau, a spus ca sint aceleasi cu ale sale.

„Intram in campania electorala si Gabriel Vlase va avea sarcini deosebite pe aceasta linie”, a declarat Hrebenciuc. El a precizat, la solicitarea ziaristilor, ca subprefectul – presedinte executiv Vlase va lucra pentru partid si de la sediul PSD, si de la Prefectura.

Anterior, Hrebenciuc anuntase ca Vlase va fi inlocuit din postul de subprefect, dar, cu atitea probleme pe cap, a uitat repede ce-a promis. Ca urmare, Vlase a ramas cu un ochi la Prefectura si cu celalalt la partid. Legal, incompatibilitatea nu reiesea din nici un act normativ, asa ca viata a mers mai departe.

Trei legi il combat pe subprefectul – presedinte executiv

Trei legi il opresc acum pe Vlase, in calitate de subprefect, ca participe la campania electorala a partidului sau ori a oricarui altuia: Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici (art.82), republicata, Legea 161/2003, numita si Legea anticoruptie, si Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Cam toate aceste legi au aceleasi interdictii pentru subprefecti: ei n-au voie sa participe sub nici o forma la campania electorala, sub sanctiunea demiterii.

Oficial, campania electorala a inceput fix pe data de 9 mai 2004.

Judecatorul Mihaita Floarea, loctiitorul presedintelui Biroului Electoral Judetean (BEJ), ne-a informat ca Legea 67/2004 prevede, la articolul 114, ca „prefectii si subprefectii nu pot candida si nu pot participa la actiunile din campania electorala, sub sanctiunea demiterii din functie, decit in situatia in care demisioneaza cu cel putin 50 de zile inaintea datei alegerilor”.

Demisia? Nu a fost cazul, pentru ca Vlase e in continuare subprefect. Participare la campania electorala? Unii zic ca da, Vlase zice ca nu e cazul.

Vlase fata cu Dictionarul Explicativ al Limbii romane

Dupa data declansarii campaniei electorale, Gabriel Vlase nu ar mai fi trebuit sa participe la campania partidului… a carui campanie o conduce. N-a fost sa fie asa, pentru ca Vlase a aparut la un post local de televiziune la o lansare de candidat PSD dintr-o comuna. Asta, la televizor.

Intr-un ziar local, apare ieri stirea ca, zilele trecute, subprefectul a „participat”, alaturi de alti fruntasi PSD la o lansare de candidat la Girleni. „Daca nu a demisionat cu 50 de zile inainte si a participat la campania electorala, e posibil sa fie sanctionat. Guvernul este cel care il poate demite”, afirma judecatorul Mihaita Floarea, presedintele BEJ Bacau.

Gabriel Vlase nu neaga prezenta la la evenimente din campania sa electorala, dar sustine ca nu a incalcat legislatia si, deci, nu sint motive sa fie demis. „Sensul legii este altul decit prezenta la o manifestare electorala. Intr-adevar, eu n-am voie sa particip la campania electorala. Nici n-am facut-o. Participare inseamna sa te implici efectiv.

Eu doar am fost prezent acolo, deci nu ma incadrez. De campanie nu ma mai ocup, pentru ca organizarea s-a facut pina la declansarea sa oficiala”, spune Gabriel Vlase. El crede ca, daca „a participa” ar avea sensul de „a fi prezent”, ar insemna ca „nu ma mai pot duce nicaieri, pentru ca peste tot sint actiuni electorale”.

Vlase este sigur de argumentele sale, mai ales ca, spune el, „nu m-am deplasat pe ascuns la lansarile de candidati”.

Sensul si explicatia pe care si le da subprefectul Vlase pentru verbul „a participa” nu sint acceptate deloc nici de dictionare, nici de condducerea BEJ. Judecatorul Mihaita Floarea ne precizeaza ca „«a participa» este echivalent cu «a lua parte»”.

Vicepresedintele BEJ crede ca aceasta situatie este similara cu a procurorului de la Cluj, a carui demitere a fost ceruta dupa ce a participat la o actiune electorala a PSD. Chiar dictionarele ii sint potrivnice lui Vlase, pentru ca acestea definesc „a participa” ca fiind echivalente cu „a lua parte”, „a fi prezent”.

Politicienii cred ca Vlase e incompatibil

Politicienii bacauani sint convinsi ca subprefectul Vlase se afla in conflict de interese cu… presedintele executiv Vlase. Romeo Stavarache, presedintele PUR Bacau, crede ca subprefectul este o autoritate a statului si ca prezenta sa n-ar trebui legata de campania electorala a niciunui partid. „Se stie ca Gabriel Vlase este incompatibil de cind a fost numit presedinte executiv al PSD.

Daca doreste sa fie compatibil, nu trebuie sa participe la actiunile electorale”, spune Stavarache.

Deputatul Valeriu Gheorghe, presedintele PNL Bacau, opineaza ca „este o incompatibilitate clara” cumularea functiilor de subprefect si presedinte executiv la partid. „Nu poti sa te folosesti de atributiile de subprefect in folosul partidului. Ar trebui sa renunte la una din functii”, spune deputatul.

Pentru aceasta problema, am solicitat si opinia lui Dorin Ciulina, presedintele PNG Bacau. Ciulina a aminat prezentarea punctului de vedere suficient timp, cit editia sa se inchida fara parerea lui. Alti politicieni pe care am vrut sa-i contactam n-au binevoit sa raspunda la telefon.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro