Sari direct la conținut

Industria auto germană îndeamnă guvernul lui Olaf Scholz să discute despre legile anti-spionaj cu China

HotNews.ro
Uzina Mercedes din Sindelfingen, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia
Uzina Mercedes din Sindelfingen, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

Germania trebuie să îndemne China să respecte confidențialitatea informațiilor legate de mediul de afaceri în noile sale legi împotriva spionajului, urmează să spună VDA, puternica asociație a producătorilor auto germani, într-un document consultat deja de agenția Reuters.

VDA urmează să publice luni un document cu 8 pagini despre China, cea mai mare piață auto din lume, ca răspuns la noua doctrină publicată în luna iulie de către guvernul condus Olaf Scholz privind viziunea sa strategică asupra relațiilor cu China.

Printre altele, noua strategie prezintă mai multe propuneri cu privire la reducerea dependenței critice față de China, o poziție convenită anterior în cadrul Uniunii Europene.

Documentul ce urmează să fie publicat ca răspuns de către VDA, asociație care reprezintă producători auto precum BMW, Volkswagen sau Mercedes-Benz, salută faptul că guvernul lui Scholz a respins „decuplarea” de China în favoarea strategiei de reducere a dependenței strategice, opțiune numită de unii analiști occidentali „de-risking”.

Însă marii producători auto ai Germaniei avertizează de asemenea împotriva intervenției guvernului în deciziile de afaceri, afirmând că acesta ar trebui să susțină în schimb strategii de diversificare.

Producătorii auto germani cer evitarea protecționismului în materie de investiții

VDA notează de asemenea că doctrina adoptată de guvernul lui Scholz permite schimbul liber de date între China și Germania, dar că documentul de 64 de pagini în care executivul german a prezentat-o nu face referire în vreun fel la noile legi de securitate în domeniul cibernetic adoptate de Beijing sau noua legislație antispionaj a acestuia, care interzice transferarea în afara țării a oricăror informații legate de „siguranța națională”.

„Credem că guvernul are datoria de a milita la Beijing pentru confidențialitatea datelor de afaceri, de a vorbi despre subiectul impactului legii și căuta împreună o soluție”, îndeamnă VDA.

Asociația mai notează că orice reformă a legislației germane în vederea unei mai bune protejări a infrastructurii critice a țării ar trebui să evite acuzarea explicită a unor țări drept amenințări de securitate.

„Germania nu ar trebui să trimită un semnal legat de creșterea protecționismului în materie de investiții”, scrie de asemenea VDA.

La nivel regional, VDA cere Comisiei Europene să respecte libertatea economică în contextul în care executivul de la Bruxelles pregătește un instrument de verificare a investițiilor străine făcute în blocul comunitar.

„Intervenția statului ar trebui să aibă loc doar ca măsură de ultim resort în cazuri excepționale în care pot fi dovedite amenințări serioase la adresa securității”, notează în acest sens asociația producătorilor auto germani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro