Sari direct la conținut

Inedit in Bucuresti: Festivalul luminii incepe joi in Capitala, Calea Victoriei si Centrul Istoric se vor transforma intr-un muzeu in aer liber

HotNews.ro
Harta Spotlight, Foto: Hotnews
Harta Spotlight, Foto: Hotnews

Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza in perioada 23-25 aprilie prima editie a Festivalului International al Luminii – Spotlight. Timp de trei zile, Calea Victoriei, intre Biblioteca Centrala Universitara si Piata Natiunilor Unite, se va transforma intr-o expozitie in aer liber, spatiile publice fiind revitalizate prin intermediul instalatiilor interactive si al spectacolelor de lumini. Cele peste 20 de instalatii de arta se vor aprinde simultan joi seara, dupa concertul oficial de deschidere, sustinut la ora 20.00 de trupele Romarta, Robin and the Backstabbers si Omul cu Sobolani, pe strada Franceza din Centrul Istoric.

Expozitia incepe in Piata Revolutiei (langa Palatul Regal) cu lucrarea Large Pendulum Wave, o instalatie kinetica ce foloseste 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscileaza ritmic, la capatul unor cabluri fixate de un suport cu inaltime de 10 metri. Cele 15 pendule au o masa de 450 Kg, dar combinate cu structura si electromagnetii folositi pentru a le pune in miscare si a opri masinaria ajung la o greutate totala de 8 tone si jumatate.

Traversand Calea Victoriei, in spatele bisericii Kretzulescu, va fi amplasata instalatia Chill Voxel o scenografie muzicala si luminoasa, formata din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce danseaza in bataia vantului, de peste 700 m2.

Continuand traseul spre Centrul Vechi, fatadele Teatrului Odeon si Cercului Militar ” se vor transforma” prin intermediul a doua videomapping-uri. Videomapping-ul este un spectacol multimedia complex, care se foloseste de toate elementele fatadei unei cladiri si le integreaza intr-o animatie 3D. Astfel, „relieful” cladirii devine protagonistul unui spectacol impresionant, in care fiecare detaliu arhitectonic primeste rolul sau, printr-o proiectie dedicata. In ultimii ani, acest tip de spectacol cunoaste un adevarat boom, cele mai importante si reprezentative cladiri din lume fiind folosite pentru video-mapping.

Traseul se incheie la capatul Caii Victoriei( Piata Natiunile Unite, pe Dambovita) cu Vasul Fantoma (Ghost Ship), o hidro-holograma de mari dimensiuni creata de arhitectii romani din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. „In 2015 si 2016 acest vas efemer va calatori in jurul lumii. Spotlight. Bucharest Internatiopnal Light Festival este prima oprire. Pe masura ce vizitatorii se deplaseaza in jurul hologramei, imaginea perceputa se tranforma din profilul vasului in vederea frontala. Efectul 3D este si mai spectaculos atunci cand velele corabiei se umfla in bataia vantului. Un set de patru pompe submersibile arunca in aer jeturi de apa de 12m inaltime, formand astfel doua ecrane de vapori perpendiculare. Vasul Fantoma (Ghost Ship) este proiectate pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W”, spun reprezentantii municipalitatii.

Urban Neon Forest este instalatia castigatoare a concursului organizat de ARCUB( la care s-au inscris 30 de proiecte ) pentru tineri artisti, arhitecti sau designeri aflati la inceput de drum.

Apartinandu-le lui Antonio Paun si Thomas Herrera, studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, proiectul castigator isi propune sa transpuna o simpla plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, intr-o experienta inedita: o promenada printr-o „padure de lumina”. Instalatia va fi compusa din 80 de stalpi de neon, dispusi aleatoriu in fata cladirii Bancii Nationale a Romaniei, oferindu-le trecatorilor atat prilejul de a interactiona cu obiectele arhitecturale, cat si un spectacol urban inedit.

Un alt element inedit al festivalului este expozitia de fotografie rezultata din campania „Lumina pentru Romania”, derulata de Asociatia Free Miorita, in fata Muzeului National de Arta a Romaniei. Scopul campaniei este acela de a descoperi scoli si oameni care nu au electricitate si de a le duce lumina prin instalarea de sisteme cu panouri fotovoltaice. Dupa lasarea intunericului, expozitia „Lumina pentru Romania” va fi iluminata de o instalatie realizata din becuri opait si felinare.

Circuitul artistic al festivalului va integra la prima editie 23 de lucrari artistice, instalatii, sisteme de iluminare arhitecturala si videomapping-uri. Resursele alocate sunt impresionante, o echipa de peste 100 de oameni contribuind la realizarea festivalului, din care peste trei sferturi constand in personal tehnic specializat. Astfel, 20 de camioane de echipament au fost folosite la instalarea tuturor lucrarilor, numai sursele de lumina fiind aproape de cifra rotunda de 1000! In total, o suprafata de aproximativ 6000 m2 va fi iluminata in cadrul festivalului. Cu toate acestea, consumul electric nu va reprezenta o problema, intrucat majoritatea instalatiilor folosesc surse de lumina LED, care au un consum redus de energie.

„Ideea festivalului a aparut din nevoia alinierii la manifestarile similare din marile orase si isi propune sa includa orasul Bucuresti in circuitul celor mai importante festivaluri de profil si, in acelasi timp, sa ii ofere publicului larg un spectacol unic in Romania. Ca urmare a hotararii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat in mod oficial Anul International al Luminii, scopul acestei actiuni fiind acela de a se promova o mai buna intelegere la nivel public si politic a rolului central al luminii in cadrul lumii moderne”, spun reprezentantii municipalitatii.

Festivalului International al Luminii Spotlight este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin ARCUB, iar accesul la eveniment va fi gratuit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro