Infiintarea Comisiei de ancheta privind Serviciul de Protectie si Paza, decisa marti in plenul reunit
Infiintarea Comisiei de ancheta privind Serviciul de Protectie si Paza (SPP) va fi decisa, marti, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, iar potrivit proiectului de infiintare a Comisiei, aceasta va fi condusa de un membru PSD, un vicepresedinte PNL si un secretar de la ALDE, scrie news.ro.
Plenul reunit este programat de la ora 14.00.
„Se constituie Comisia parlamentara de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea activitatii Directorului Serviciului de Protectie si Paza, domnul Pahontu Lucian-Silvan si a modului in care este posibil ca acesta sa fi implicat institutia in activitati care exced cadrului legal de functionare”, este hotararea care va fi spusa votului.
Obiectivele acestei comisii sunt urmatoarele: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum si modalitatea de comunicare a odrinelor de serviciu; determinarea implicarii directorului SPP in influentarea unordecizii politice sau in planuul politic; verificarea unei eventuale modalitati de implicare a SPP in activitati care exced cadrul legal de functionare de catre directorul institutiei, domnul Pahontu Lucian-Severin; verificarea rapoartelor de activitate ale directorului SPP din ultimii cinci ani; identificarea protocoalelor incheiate cu alte institutii, a regulilor de relationare cu acestea precum si verificarea respectarii cadrului legal de actiuni prevazute in aceste colaborari; verificarea modului si a criteriilor in care au fost desemnati ofiterii de protectie a demnitarilor; identifarea numarului de mandate de supraveghere video-audio solictate in vbaza art 14, lit d din legea 191/1998, precum si verificarea respectarii cadrului legal.
Alte obiective sunt identificarea numarului de mandate efectiv obtinute de la procuror; determinarea numarului de acte de constatare intocmite in baza legii 191 care au fost folosite ca mijloace de proba in cauze aflate in stadiul de cercetare penala sau in fata instantelor judecatoresti; verificarea procedurii activitatii proprii de aparare a secretului de stat si de prevenire a scurgerii de date sau de informatii; existenta unor verificari in ultimii cinci ani referitoare la achizitii publice si la fondul operativ, din partea Curtii de Conturi sau a altor institutii; verificarea modalitatii de gestionare a informatiilor mentionate in rapoartele ofiterilor de protectie a demnitarilor care nu se incadreaza in obligatiile prevazute pentru elaborarea rapoartelor conform legii 191.
Comisia care va ancheta activitatea SPP va fi formata din sapte membri PSD, trei membri PNL, un membru USR, un membru UDMR, un membru ALDE, un membru PMP si un membru al minoritatilor nationale. De asemenea, presedintele Comisiei va fi din partea PSD, vicepresedintele din partea PNL, iar secretarul din partea ALDE.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, saptamana trecura, ca infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta privind Serviciul de Protectie si Paza (SPP) i se pare „o aflare in treaba politicianista”, spunand ca opinia sa despre SPP este extrem de clara – incepand de la director si pana la ultimul angajat este un corp de profesionisti care fac o munca foarte buna si foarte grea.
„Am o opinie destul de clara si despre activitatea SPP – incepand de la director si pana la ultimul angajat, SPP este un corp de profesionisti, care fac o munca foarte buna si foarte grea. Ii apreciez pentru munca pe care o depun, si nu numai eu, si multi altii ii apreciaza. De exemplu, ONU apeleaza frecvent la SPP pentru protectia unopr demnitari trimisi in zone complicate. Parca si in parlament exista o initiativa de infiintare a unei comisii pentru activitatea SPP. Activitatea este analizata de CSAT, iar acest demers in Parlament mi se pare o aflare in treaba politicianista. Daca ar fi vrut sa se analizeze activitatea SPP, se putea face in comisiile de aparare”, a declarat Iohannis.
Liviu Dragnea a afirmat ca se ajunsese la o stare de tensiune intre Guvernul Mihai Tudose si PSD si chiar coalitie, care nu putea duce la nimic bun. Dragnea a spus ca, institutional, orice premier trebuie sa aiba contacte cu SRI, cu SIE si cu SPP, insa seful SPP, Lucian Pahontu, a fost implicat mai mult decat era cazul in Guvern. „L-am vazut pe Mihai Tudose cum a evoluat dupa ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am multumit azi, a devenit acelasi coleg deschis si glumet. Poate tensiunea de acolo, poate influentele. N-avem de unde sa stim acum, dar asta nu inseamna ca pana la urma nu vom afla. Mai multi colegi mi-au spus ca seful SPP-ului a fost implicat mai mult decat era cazul. Domnului Paul Stanescu i s-a spus ca undeva prin martie eu o sa fiu executat si dumnealui poate sa fie seful partidului. Poate ca i s-a spus si lui Grindeanu, lui Tudose, nu stiu”, a declarat liderul PSD.
El a lansat si ulterior noi atacuri la adresa sefului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Pahontu, spunand ca acesta avea o practica foarte nociva – isi folosea angajatii pentru a culege informatii, apoi mergea la Parchete sau la instante si transmitea anumite mesaje.
„Nu am incredere in seful acestei instituii, domnul Pahontu, pentru ca stiu ca de foarte multi ani isi depseste atributiile, de foarte multi ani foloseste angajati ai acestei institutii pentru a strange informatii. (…) Ce informatii sa culeaga acest om despre un ministru ca sa-l protejeze? Dimpotriva, majoritatea ministrilor cu care am vorbit in ultimul timp, si nu numai in 2017, ajunsesera la o stare de gluma. Toti stiau ca ofiterii SPP trebuie sa-i transmita lui Pahontu unde au fost, ce au facut. Mie nu mi se pare ca poate fi luata ca o gluma. Este foarte grav. Este un viceprim-ministru care a spus-o cu subiect si predicat. Este un caz in care un demnitar al statului roman si-a asumat. Dar la cati s-o fi dus acest om? Ca sa se implice in ce? Unde scrie in fisa postului ca seful SPP trebuie sa se bage in chestiuni politice, in viata interna a partidelor, in influentarea membrilor guvernului?”, a declarat Liviu Dragnea, in 4 februarie, la Romania TV.
La randul sau, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a cerut ca SPP sa fie trecut prin lege in subordinea Ministerului de Interne.