Sari direct la conținut

Inflația a trecut iar de 5%. Paradoxul scumpirilor: deși inflația s-a înjumătățit față de acum doi ani, plătim mult mai mult pentru aceeași marfă

HotNews.ro
Inflația a trecut iar de 5%. Paradoxul scumpirilor: deși inflația s-a înjumătățit față de acum doi ani, plătim mult mai mult pentru aceeași marfă
Sursa foto: Shutterstock

Inflația a urcat în iulie la  5,4% după ce accizele la carburanți introduse de Guvernul Ciolacu au crescut, mărind prețul combustibililor, adică al transportului mărfurilor către rafturile magazinelor.  În iulie 2022, când inflația era de 15%, kilogramul de telemea din piețele Capitalei costa în medie 38 de lei. Acum, când inflația a coborât la 5%, telemeaua a urcat la 50 de lei/kg.

Altfel spus, plătim mult mai mult pe aceeași marfă deși inflația s-a înjumătățit.

Numai că modul în care percepem inflația este distorsionat de câteva prejudecăți cognitive care distorsionează percepția scumpirilor.  Economistul Paul Donovan a scris despre aceste prejudecăți în articolul „De ce alegătorii sunt atât de supărați? Luați în considerare batonul Snickers”.

Prejudecățile care țin de frecvența cu care cumpărăm un anumit produs este una dintre percepțiile care alimentează sentimentul că indiferent cât ar scădea rata inflației, noi scoatem mai mulți bani din buzunare. Deoarece cumpărăm alimente și articole mărunte de uz casnic mult mai des decât cumpărăm frigidere sau mașini, suntem mult mai conștienți de creșterile de preț ale alimentelor și produselor de uz casnic.

Un factor despre care am mai vorbit este neînțelegerea faptuui că „scăderea inflației” NU înseamnă „scăderea prețurilor”. Înseamnă că prețurile cresc mai lent, dar cresc. Mulți cititori întrebă de ce, dacă inflația este mai mică, prețurile rămân ridicate? În parte, acest lucru se datorează faptului că inflația funcționează oarecum ca o dobândă compusă. De exemplu, multe magazine au crescut prețul la telemea de la 40 de lei/kg la 50 de lei/kg când inflația era de 15%. Acum, că inflația este mult mai mică, n-o să le vedem scăzând înapoi prețurile la 40 de lei/kg, pentru că costul de a produce telemeaua nu a scăzut, ci a crescut mai lent. Așa că cel mult vor menține actualul preț în loc să fie nevoiți să sară la 55 sau 60 de lei/kg.

O altă prejudecată este aversiunea la pierdere pe care o avem. Nemulțumirea dată de scumpirea detergenților cu 20% umbrește bucuria dată de ieftinirea uleiului cu același procent. În iulie, cele mai mari creșteri de prețuri le-au avut serviciile de curierat, medicamentele și detergenții.

Probabil că la finalul anului, inflația va scădea la 4%, potrivit estimărilor BNR. Iar la anul, odată alegerile trecute, vor urma creșteri de taxe care ar putea reinflama scumpirile. Așa că dacă veți vedea telemeaua la 60 de lei kilogramul, oricât de nemulțumiți ați fi, cumpărați-o!

INTERVIURILE HotNews.ro