Sari direct la conținut

INS confirmă scăderea nivelului de trai. Cheltuielile familiilor au urcat mai mult decât inflația. Ratele bancare și asigurările, creștere de aproape 30%

HotNews.ro
Teanc de bani, Foto: Shutterstock
Teanc de bani, Foto: Shutterstock

Cheltuielile medii ale unei familii au fost de aproape 6.000 de lei (5.969 lei) în această vară, mai mari cu peste 11% decât în vara trecută, ceea ce înseamnă o scădere a nivelului de trai (inflația iunie2023/iunie 2022 a fost de 10,25%), arată datele transmise joi de INS.

Cele mai „apăsătoare” cheltuieli asupra bugetului unei familii au fost ratele bancare (creștere medie de aproape 30%, urmate de cheltuielile legate de Educație (peste 25%).

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 11,1%, iar cele pe o persoană cu 12,0%, mai spun statisticienii.

În același interval, potrivit datelor furnizate de INS, veniturile familiilor au urcat cu puțin peste 9% în intervalul dintre vara acestui an și vara trecută.

Mediul de rezidenţă contează enorm în privința cheltuielilor totale. În mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 6778 lei, mai mari de 1,4 ori decât în mediul rural. Aceasta înseamnă că o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 2897 lei lunar, de 1,6 ori mai mult decât o persoană din mediul rural.

Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost de 34,9% în cheltuielile totale, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1368 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor (37,2%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 519 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 14,1%, de cele pentru băuturi alcoolice și tutun și de cele pentru îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare fiecare de 277 lei pe o gospodărie, cu ponderi în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,5% fiecare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro