Sari direct la conținut

Inspectorii ANAF cer în continuare facturile scanate sau în format fizic în controale, deși se găsesc în e-Factura la Ministerul Finanțelor

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

e-Factura ar fi trebuit să scutească firmele de printarea ori scanarea facturilor, deoarece toate se găsesc în sistemul gestionat de Ministerul Finanțelor.

Ultimele controale ANAF la firme ne arată că acestea trebuie să fie păstrate și într-un alt format, deoarece așa sunt cerute de inspectori.

Contabilii și experții fiscali cu care HotNews.ro a discutat ne-au spus că motivul invocat de inspectori este faptul că ei nu au acces în Spațiul Privat Virtual (SPV), acolo găsindu-se facturile din e-Factura.

“Ne-au solicitat documentele și au zis că este în regulă și cu cele scanate. Nu au solicitat forma originală, ci scanate sau în format fizic”, ne-au confirmat contabilii care au cazuri de firme selectate de ANAF pentru inspecții.

Precizăm că factura originală este fișierul XML, conform legislației fiscale.

HotNews.ro a solicitat Ministerului de Finanțe amănunte cu privire la acest aspect și așteptăm un răspuns.

De la 1 iulie 2024 sunt considerate facturi doar cele care trec prin e-Factura. Ele trebuie încărcate în 5 zile calendaristice, termen care se calculează din ziua următoare emiterii.

Cei care depășesc termenul pot primi amendă:

• de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari;

• de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;

• de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice precum și pentru persoanele fizice.

În cazul firmelor care acceptă facturi într-un alt format (deci nu vin prin e-Factura) și le înregistrează în contabilitate, pot primi o amendă de până la 15% din valoarea facturii.

Vezi și: De la 1 iulie 2024, factură este considerată doar cea primită prin sistemul RO e-Factura. Orice altceva nu folosește la nimic

INTERVIURILE HotNews.ro