Sari direct la conținut

Instanța supremă a declarat legală procedura de selecție din 2019 a Directoratului Hidroelectrica / Mizele procesului

HotNews.ro
Sediul Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Sediul Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

​Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, pe 15 noiembrie, un recurs formulat de Hidroelectrica și a constatat legalitatea desfășurării procedurii de selecție a managementului care s-a desfășurat în 2019, informează Hidroelectrica. Procesul a fost intentat de un fost director financiar al companiei în contextul listării la bursă a Hidroelectrica, având potențialul de blocare a activității companiei, arată Hidroelectrica. Acțiunile din instanță vizau oprirea listării și exercitarea unor presiuni asupra noii proceduri de selecție a managementul care tocmai s-a încheiat, susține Hidroelectrica.

Acțiunea în instanță viza întreaga echipă de conducere din perioada 2019-2023.

Presiuni asupra selecției managerilor

„Directoratul Hidroelectrica salută decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care aduce claritate în această chestiune și își exprimă, de asemenea, bucuria că prin aceasta sunt îndepărtate de companie acuzații formulate de persoane ale căror interese sunt cel puțin discutabile, mai cu seamă că acestea păreau să vizeze oprirea celui mai mare IPO realizat vreodată la Bursa de Valori Bucuresti, cât și să exercite presiune pe noua procedură de selecție a managementului derulată în acest an”, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Hidroelectrica are – începând cu data de 7 noiembrie 2023, o nouă conducere, ca urmare a parcurgerii unui proces recent de selecție a managementului profesionist: noua echipă fiind formată din Karoly Borbely – Director General Executiv „CEO”, Bogdan-Nicolae Badea, Chief Investment Officer – „CIO”, Radu-Ioan Constantin, Chief Administrative Officer – „CAO”, Marian Fetita, Chief Financial Officer – „CFO”, Ianaș Rădoi, Chief Operating Officer – „COO”.

Recurs admis

Pe 15 noiembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul formulat de Hidroelectrica împotriva deciziei nr. 316/2013 din 1 martie a.c. în procesul privind anularea procedurii de selecție a Directoratului societății desfășurat în anul 2019. Astfel, prin hotărârea rămasă definitivă, a fost constatată atât legalitatea, cât și corectitudinea desfășurării procedurii de selecție a managementului Hidroelectrica în conformitate cu O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, au fost casate deciziile anterioare ale Curții de Apel București, iar cauza a fost trimisă aceleiași instanțe pentru rejudecare, în condițiile ICCJ.

Și ultima procedură de selecție a Directoratului a fost presărată cu scandaluri

Noul Directorat a fost desemnat după o procedură dificilă de selecție, presărată cu scandaluri și presiuni politice. HotNews.ro a scris pe larg despre ingerințele politice asupra procesului de calificare a candidaților de la Hidroelectrica.

Procedura de selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica s-a aflat într-o stare de blocaj, în condițiile în care pe listele scurte nu s-au aflat unele dintre persoanele susținute politic, potrivit informațiilor HotNews.ro. În mod surprinzător, pe listele scurte nu au ajuns unii dintre favoriții politici, obținând punctaj mai mare specialiști din cadrul companiei, neafiliați vreunui partid.

În perioada 17-20 octombrie ar fi trebuit să aibă loc interviurile cu cei selectați pe listele scurte, conform unui calendar, însă nu au mai avut loc. În schimb, Ministerul Energiei a trimis Corpul de Control pentru a găsi nereguli în procedura de calificare a candidaților. Dacă erau găsite nereguli, procedura ar putea fi reluată, ceea ce ar fi în avantajul celor care nu s-au calificat.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, au fost făcute presiuni la nivel politic pentru lărgirea listelor scurte, astfel încât să încapă și cei respinși, pentru ca aceștia să ajungă până în etapa interviului, unde se mai puteau produce răsturnări de situație. În condițiile în care nu puteau fi schimbate regulile în timpul jocului, a fost luată în considerare varianta reluării procedurii de selecție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro