Sari direct la conținut

Intel va investi 36 miliarde dolari în Europa în producție de procesoare și în cercetare

HotNews.ro
Standul Intel la Mobile World Congress, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Standul Intel la Mobile World Congress, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​Intel a anunțat un plan amplu de investiții în Europa, plan care cuprinde două mega-fabrici de procesoare în Germania și dublarea capacității de producție în Irlanda. Compania va investi în cercetare în Franța și Spania și este în negocieri cu Italia, pentru o investiție de aproape 5 miliarde dolari. Planul include și investiții în Polonia.

Planul este de 36 miliarde dolari și se va întinde pe mai mulți ani. Cele două fabrici de microprocesoare vor fi construite la Magdeburg, în Germania, lucrările vor începe la jumătatea lui 2023 și producția va debuta în 2027. Investițiile pentru Germania vor totaliza 18 miliarde dolari și vor fi create 3.000 de locuri de muncă.

Compania va investi 13 miliarde dolari în dublarea capacității de producție la uzina din Leixlip (Irlanda), planul fiind ca acolo să fie construite procesoare high-end.

În Franța, Intel vrea să deschidă un centru de cercetare lângă Paris, la Plateau de Saclay, iar în Spania va deschide un laborator cu Barcelona Supercomputing Center. Compania americană va extinde și centrul de cercetare de la Gdansk (Polonia).

Intel are 10.000 de angajați în Europa, iar la centrul R&D din Franța vor fi create 1.000 de locuri de muncă.

Compania este în discuție și cu autoritățile italiene pentru o posibilă investiție de 4,9 miliarde dolari ce ar putea crea 1.500 de locuri de muncă.

Pe termen lung planul de investiții Intel în Europa ar putea totaliza 87,5 miliarde dolari, incluzând centrul de cercetare și dezvoltare din Franța, dar și unitățile din Irlanda, Italia, Polonia și Spania.

Vânzările de semiconductori au depășit în lume pentru prima oară 500 miliarde dolari anul trecut și estimarea este că se vor depăși 1.000 de miliarde dolari/an în mai puțin de un deceniu.

Europa are nevoie de investiții în domeniu, fiindcă 75% din producția mondială de procesoare se întâmplă în Asia de Est, în timp ce 90% din producția celor mai avansate chip-uri este făcută în Taiwan.

Surse: Washington Post, Wall Street Journal

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro