Sari direct la conținut

Interconectorul de gaze Romania-Bulgaria a fost finalizat. Punerea in functiune, la sfarsitul lunii

HotNews.ro
Traseul conductei BRUA, Foto: Transgaz
Traseul conductei BRUA, Foto: Transgaz

Transgaz anunta ca in 4 noiembrie 2016 a fost finalizata tragerea pe sub Dunare a conductei de rezerva DN 500 in lungime de 2100 metri, iar pana la finalul lunii se va finaliza si punerea in functiune. Interconectorul Romania-Bulgaria a fost finantat cu fonduri europene in valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrarilor de pe malul romanesc si 13 milioane euro pentru partea bulgara.

Lucrarile s-au derulat in baza contractului de executie semnat impreuna cu Inspet SA Lider si SC Habau PPS Asociat.

In contractul de finantare si in contractul de executie, termenul de finalizare al lucrarilor este 31 decembrie.

„Datorita utilizarii tehnologiei avansate,alegerii unor solutii tehnice de succes precum si a implicarii personalului specializat, lucrarile de executie, probele de presiune, cuplarea conductei, inclusiv punerea in functiune a acesteia se vor finaliza pana la sfarsitul lunii noiembrie 2016, cu aproximativ o luna mai devreme decat era planificat”, informeaza Transgaz

Pana ain acest moment a fost finalizata, probata, receptionata si pusa in functiune conducta principala.

Transgaz precizeaza ca au fost create conditiile tehnice pentru asigurarea exportului de gaze naturale din Romania spre Bulgaria. Statiile de reglare masurare ( SRM-urile) atat la noi cat si pe partea bulgara au fost construite si receptionate, astfel incat, dupa semnarea Acordului de Interconectare si aprobarea metodologiei de rezevare de capacitate, se pot efectua activitati de import si export.

Subtraversarea efectiva a Dunarii la Comasca a inceput inca din 25 septembrie 2016, cand a avut loc tragerea conductei principale prin forajul executat pe sub Dunare. Lucrarile de subtraversare inseamna in fapt conectarea sistemului de transport gaze naturale dintre Romania si Bulgaria. In acelasi timp, statia de Masurare a Gazelor Giurgiu permite circulatia gazelor in ambele sensuri, curgere bidirectionala care a fost dimensionata la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an in ambele sensuri, se arata intr-un comunicat de presa al Transgaz.

Din Statia de Masurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500mm, in lungime de 5,1 km pana de la grupul de robinete Comasca (Romania). Lungimea efectiva a subtraversarii este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca pana la grupul similar de la Marten (Bulgaria).

„Interconectorul Romania – Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Romania si Europa pana la acest moment, o lucrare de pionierat”, noteaza Transgaz.

Transgaz se afla in faza finala a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din tara vecina, Bulgaria. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializarii capacitatilor de transport.

Potrivit sursei citate, proiectul de interconectare Romania – Bulgaria este singurul proiect prin care se poate asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia- Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul Romaniei.

Conducta de gaz din Bulgaria in Austria, via Romania si Ungaria (BRUA – PCI 7.15, proiect de interes comun conform primei liste PCI) are o importanta deosebita la nivel regional astfel incat dupa punerea in functiune, conducta va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pietele din Europa Centrala si de Vest, arata Societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale

Proiectul BRUA (impartit in doua faze conform recomandarii CESEC), face parte din Planul de dezvoltare al SNTGN Transgaz in perioada 2014-2023 si se regaseste pe lista actualizata a proiectelor de interes comun adoptata de Comisia Europeana. Conducta „Tarmul Marii Negre-statia de comprimare gaze Podisoru”

Este de asemenea proiect de interes comun al Uniunii Europene si face legatura cu BRUA prin preluarea potentialelor rezerve de gaze naturale din Marea Neagra.

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul necesitatii diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale ale tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, transportul inspre pietele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspica, asigurarii pe directia Bulgaria a unei capacitati de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si dezvoltarii unei capacitati de transport pe directia Ungaria de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II.

Conducta va avea o lungime totala de 528 km, diametrul de 32″(Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar.

„SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport gaze naturale si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator”, se mai arata in comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro