INTERVIU Ana Caraiani, singura femeie care a castigat de doua ori prestigiosul concurs de matematica Putnam: Din punct de vedere al pregatirii academice, lucrurile stau destul de prost in Romania. Tinerii din SUA pot lua cursuri de facultate deja din liceu
A obtinut de doua ori aurul la Olimpiada Internationala de Matematica, este singura femeie care castigat de 2 ori prestigiosul concurs Putnam, a absolvit cu Summa cum Laudae universitatea Princeton si si-a facut doctoratul la Harvard. Dar “experienta mea personala la olimpiade a fost un pic intunecata de faptul ca am fost prima fata foarte buna din Romania dupa mai mult de 20 de ani si cand am inceput liceul au fost cativa profesori care au incercat sa ma decurajeze”, a povestit Ana Caraiani, astazi postdoctoranda la Princeton si Institute for Advanced Study, intr-un interviu acordat HotNews.ro. “Daca asa ceva i se intampla unei alte fete, sa stie ca nu este singura si ca nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost intotdeauna: Nu crezi ca pot reusi asta? Priveste-ma!” – povesteste Ana Caraiani.
- Anul acesta, se implinesc 55 de ani de la prima olimpiada internationala de matematica din istorie, organizata la Brasov
- HotNews.ro si The Group au lansat cu aceasta ocazie sectiunea Prima Olimpiada Internationala de Matematica, Romania, 1959, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania
Ana Caraiani a obtinut o medalie de argint si doua medalii de aur la Olimpiada Internationala de Matematica (argint in 2001, aur in 2002 si 2003). Dupa absolvirea liceului a urmat facultatea la Princeton, pe care a terminat-o cu distinctia Summa cum Laudae in 2007. A castigat prestigiosul concurs Putnam de doua ori, in 2003 si 2004, si este singura femeie care a reusit vreodata aceasta performanta.
De asemenea, a castigat numeroase premii din partea departamentului de matematica de la Princeton si premiul Alice T. Schafer pentru cea mai buna studenta la matematica din Statele Unite.
A urmat doctoratul la Harvard, pe care l-a terminat in 2012 cu o teza in teoria numerelor. “In ea, demonstrez, printre altele, noi cazuri care generalizeaza conjectura celebra a lui Ramanujan”, a declarat pentru HotNews.ro Ana Caraiani. A petrecut anul 20012-2013 la University of Chicago cu o bursa postdoctorala oferita de National Science Foundation. In prezent, este postdoctoranda la Princeton si Institute for Advanced Study. Vezi aici CV-ul Anei Caraiani
“Pasiunea pentru matematica a inceput ca un joc, din dorinta de a desoperi raspunsul la diverse intrebari ale tatalui meu. Nu a fost niciodata o constrangere si niciodata nu am petrecut mai mult timp cu matematica decat mi-as fi dorit”, a povestit Ana Caraiani pentru HotNews.ro. Aceasta a precizat ca “pasiunea pentru matematica s-a imbinat foarte frumos cu pasiunea de a citi, in sensul ca am citit si carti despre istoria matematicii sau fizicii care m-au inspirat”.
In ceea ce priveste experienta celor trei participari la internationala, Ana Caraiani spune ca “olimpiadele sunt o experienta foarte placuta din multe puncte de vedere: calatoresti intr-un loc nou, cunosti oameni interesanti, sunteti toti tineri si va distrati impreuna. Datorita olimpiadelor, mi-am facut prieteni de care sunt foarte apropiata pana astazi”.
“Totusi, experienta mea personala la olimpiade a fost un pic intunecata de faptul ca am fost prima fata foarte buna din Romania dupa mai mult de douazeci de ani si cand am inceput liceul au fost cativa profesori care au incercat sa ma decurajeze. Este important pentru mine sa spun acest lucru pentru ca daca asa ceva i se intampla unei alte fete sa stie ca nu este singura si ca nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost intotdeauna: Nu crezi ca pot reusi asta? Priveste-ma!”, a declarat pentru HotNews.ro tanara matematiciana.
Emotiile nu au facut-o sa se piarda in concurs, pentru ca “pur si simplu am participat la suficiente concursuri incat sa stiu ca, oricat de mari ar fi emotiile inainte, in momentul in care primesc subiectele trebuie sa uit de ele si sa ma gandesc la problemele din fata mea”.
Matematica este considerata de elevi din intreaga lume una dintre materiile dificile si, in consecinta, este antipatizata de acestia. Dar “nu este vina copiilor” daca resping matematica, spune Ana Caraiani. Aceasta explica faptul ca “matematica nu este de obicei predata foarte bine si chiar de multe ori nu e predata de oameni care ii inteleg cu adevarat frumusetea”.
“Frumusetea matematicii consta in conexiunile care exista intre idei si domenii diferite din cadrul matematicii, si care iti permit sa privesti obiectele matematice din perspective diferite si sa descoperi mai mult despre ele in acest mod. De asemenea, este foarte satisfacator cand intelegi cu adevarat o demonstratie si poti sa-i redai ideea cheie in cateva propozitii”, spune olimpica.
Aceasta povesteste ca nu a respins niciodata matematica, “dar am avut perioade in care m-a interesat altceva mai mult (cum ar fi, cand am inceput facultatea la Princeton, m-a interesat mult mai mult sa ma adaptez la o cultura diferita) si perioade in care matematica a fost prioritara”.
Curiozitatea a fost elementul cheie in evolutia sa de pana acum. “Sunt o persoana foarte curioasa si cand imi doresc sa inteleg ceva imi este foarte greu sa renunt. Imi amintesc ca aveam 12 ani cand am citit pentru prima data despre marea teorema a lui Fermat, care tocmai fusese demonstrata de Andrew Wiles si mi-am dorit sa pot intelege demonstratia intr-o zi. Am fost foarte fericita cand am ajuns la Princeton, mi-am facut teza de licenta cu indrumarea lui Wiles si am inceput sa invat despre aceasta parte din matematica. De atunci, am decis sa studiez in continuare teoria numerelor”, isi aminteste Ana Caraiani.
Aceasta povesteste ca atunci “cand mergeam la olimpiade, ma interesa foarte mult sa rezolv probleme si mi se parea ca tot asa sunt si matematicienii profesionisti, numai ca se gandesc la probleme mult mai grele. In ultimii ani, ma intereseaza mult mai mult sa inteleg legaturi intre diferite aspecte ale domeniului in care lucrez, sa raspund la intrebari care mi se par mie interesante si sa urmez un fir natural de gandire”.
Acum, lucrul la o problema poate dura “chiar si opt ore cu mici intreruperi”, “atunci cand ma intalnesc cu colaboratorii mei”. “De fapt, de cele mai multe ori problema mai mare este sa pot sa imi intrerup concentrarea ca sa pot sa mananc de pranz”, spune tanara matematiciana.
Intrebata care sunt momentele dificile din cariera sa de matematician, Ana Caraiani spune ca, “in general, imi este greu dupa ce demonstrez un rezultat important, in sensul ca ma intreb care va fi urmatorul subiect foarte interesant pe care il voi putea aborda. In acelasi timp, aceste perioade sunt benefice pe termen lung pentru ca ma imping sa invat lucruri noi si sa imi extind orizontul”.
“Matematica imi satisface atat dorinta de creativitate, cat si curiozitatea”, spune olimpica, desi efortul in rezolvarea unei probleme poate dura ani de zile: “sunt probleme pe care nu le-am rezolvat nici astazi, dar la care inca ma mai gandesc. De fapt, chiar am visat cum sa rezolv o problema. In general, mi se pare ca dupa un somn bun, incep sa inteleg totul mult mai bine”.
“Pasiunea pentru matematica nu m-a transformat intr-un outsider, dimpotriva. Datorita matematicii am calatorit in tari indepartate, mi-am facut prieteni din alte culturi si am avut experiente care nu mi-ar fi fost la indemana altfel”, povesteste Ana Caraiani.
Din experienta de pana acum, tanara spune ca “lumea pe care am cunoscut-o prin intermediul matematicii si accesul pe care il am la aceasta lume mi-a depasit asteptarile. Nu m-as fi asteptat ca voi putea lucra la probleme atat de interesante si ca voi putea colabora cu matematicieni atat de buni. Ma consider foarte privilegiata din punctul acesta de vedere”.
Cat priveste diferentele dintre Romania si celelalte state performere la olimpiadele internationale de Matematica, Ana Caraiani este de parere ca, “din punct de vedere al performantei la olimpiadele internationale, Romania este printre statele de succes. Din punct de vedere al pregatirii academice si descoperirii potentialului tinerilor, lucrurile stau destul de prost in Romania, in sensul ca aici olimpiadele sunt singura optiune. Parerea mea este ca olimpiadele sunt minunate, dar favorizeaza oamenii motivati de competitie”.
“Accesul la teorii mai avansate sau posibilitatea de a face cercetare inca din liceu sunt importante de asemenea si pot selecta tipuri de personalitati diferite; din pacate acestea sunt complet inexistente in Romania. Tinerii din Statele Unite cu potential au o varietate de optiuni pentru a-si dezvolta acest potential; de exemplu, pot lua cursuri de facultate deja din liceu sau pot participa la programe de cercetare. De fapt, in cursul de teoria numerelor pe care l-am predat in anul care a trecut la Princeton am avut zece elevi de liceu”, spune Caraiani.
“Sfatul meu este ca parintii sa incurajeze curiozitatea copiilor si, in special, sa-i incurajeze sa citeasca despre o varietate de subiecte. De asemenea, ar fi bine ca parintii sa-si lase copiii sa urmeze orice domeniu ii atrage, fara constrangere”, spune aceasta.
Iar sfatul sau catre un copil care isi doreste sa devina un profesionist intr-un anumit domeniu este urmatorul: “ca sa devii profesionist, trebuie sa muncesti foarte mult si sa nu-ti permiti sa renunti, oricat de dificil ti s-ar parea domeniul care te intereseaza. De asemenea, ar fi bine sa te imprietenesti cu alti copii care sunt pasionati de acelasi domeniu, pentru a iti crea o retea de suport. Cu cat comunici mai mult cu altii, cu atat inveti mai repede. Nu in ultimul rand, este important sa nu ramai niciodata la un nivel la care esti confortabil, ci sa incerci mereu sa fii un pic in afara zonei tale de confort„.
“Matematica este frumoasa, este o forma de arta si iti dezvolta atat capacitatea de a gandi logic, cat si imaginatia si creativitatea”, este de parere Ana Caraiani. Aceasta le transmite elevilor care se intreaba de ce sa invete aceasta materie, ca unul dintre motive este urmatorul: “pentru ca a fi bun la matematica este destul de rar in lumea in care traim si, de aceea, este ceva valoros”.
Citeste si: