Sari direct la conținut

Alegeri SUA 2024. Donald Trump, candidat pentru a treia oară. De la mogul imobiliar, miliardar curtat de tabloide, la președinte și cea mai divizivă figură din politica mondială

HotNews.ro
Alegeri SUA 2024. Donald Trump, candidat pentru a treia oară. De la mogul imobiliar, miliardar curtat de tabloide, la președinte și cea mai divizivă figură din politica mondială
Grafică: Ion Mateș / Hotnews Surse foto: Profimedia, Shutterstock

Donald Trump, afacerist devenit politician, fost președinte al Statelor Unite între 2017 și 2021, candidează pentru a treia oară în alegerile prezidențiale, după victoria din 2016 împotriva lui Hillary Clinton și eșecul din 2020 în fața lui Joe Biden.

„Aș putea să stau în mijlocul Fifth Avenue și să împușc pe cineva și nu aș pierde niciun votant”, spunea Donald Trump, în 2016, în plină campanie electorală, despre cât de iubit este de susținătorii săi.

Însă, cu mult înainte de a candida de trei ori consecutiv la președinția SUA, Donald Trump a fost cel mai extravagant miliardar american. Viața mogulului imobiliar din New York a fost prezentată în toate tabloidele și la televizor în deceniile care au precedat improbabila sa candidatură la Casa Albă.

Renumele și stilul nefiltrat de campanie l-au ajutat să învingă politicieni experimentați, însă nenumăratele controverse din primii patru ani petrecuți la Casa Albă l-au făcut să piardă bătălia pentru un al doilea mandat consecutiv. Acum în vârstă de 78 de ani, republicanul sfidează din nou șansele, organizând o revenire politică uimitoare care l-ar putea aduce din nou în Biroul Oval.

Începuturile lui Donald Trump și „micul” împrumut de la tatăl său

Donald Trump este al patrulea copil al magnatului imobiliar din New York Fred Trump. În ciuda bogăției familiei, fostul președinte a fost nevoit să înceapă cu cele mai neînsemnate locuri de muncă în cadrul companiei tatălui său și a fost trimis la o academie militară la vârsta de 13 ani, când a început să se comporte urât la școală, relatează BBC într-un portret al candidatului republican.

După ce a absolvit Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, a devenit favoritul tatălui său pentru succesiune atunci când fratele său mai mare, Fred, a ales să devină pilot.

Fred Trump a murit la 43 de ani din cauza alcoolismului, lucru despre care fratele său spune că l-a determinat să evite alcoolul și țigările întreaga sa viață.

Donald Trump, în 1981. Foto: Michael Ferguson/PHOTOlink.net

Deși este urmașul unui magnat,Trump a ținut mereu la imaginea de milionar „self-made”. În campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, în fața atacurilor contracandidaților, el a insistat pe faptul că a intrat în domeniul imobiliar cu un „mic” împrumut de 1 milion de dolari de la tatăl său și și-a dezvoltat singur averea.

În cadrul companiei, el a ajutat la gestionarea portofoliului extins de proiecte rezidențiale al tatălui său în cartierele orașului New York și a preluat controlul companiei, pe care a redenumit-o Trump Organization, în 1971.

Tatăl său, pe care Trump îl descrie drept „inspirația mea”, a murit în 1999.

Brandul Trump, începuturile celebrității

Sub conducerea lui Trump, afacerea familiei a trecut de la unități rezidențiale în Brooklyn și Queens la proiecte strălucitoare în Manhattan. Celebrul Fifth Avenue a găzduit Trump Tower, probabil cea mai faimoasă proprietate a mogulului și locuința sa pentru mulți ani. 

Trump Tower, în New York. Foto: Popova Valeriya / Shutterstock.com

Cazinouri, terenuri de golf și hoteluri cu numele său au fost ridicate, de asemenea, din Atlantic City, Chicago și Las Vegas până în India, Turcia și Filipine.

Ascensiunea sa spre celebritate a continuat în lumea divertismentului. Mai întâi ca proprietar al concursurilor de frumusețe „Miss Universe”, „Miss USA” și „Miss Teen USA”, apoi drept creator și prezentator al reality show-ului NBC „The Apprentice” (Ucenicul).

De-a lungul a 14 sezoane, pe măsură ce concurenții de la „Apprentice” concurau pentru un contract de management în imperiul său de afaceri, replica sa caracteristică „You’re Fired” („Ești concediat!”) a făcut din „Donald” un nume cunoscut.

Un afiș de promovare a serialului „The Apprentice”, New York, 2004. Foto: BEBETO MATTHEWS / AP / Profimedia

Trump a scris mai multe cărți, a apărut în filme și în spectacole de wrestling, a vândut de toate, de la băuturi la cravate cu numele. 

Problemele financiare

În ciuda faimei, averea sa netă a scăzut în ultimii ani. Forbes estimează că în prezent valorează aproximativ 4 miliarde de dolari.

De asemenea, Trump a intrat în faliment în șase ocazii diferite, iar mai multe dintre companiile sale, inclusiv Trump Steaks și Trump University, s-au prăbușit.

El și-a protejat informațiile fiscale de un control amănunțit. În 2020, cotidianul The New York Times a obținut aceste documente și a dezvăluit că viața sa de afacerist se clădește pe ani de evaziune fiscală și pierderi financiare cronice.

De la un critic al politicii la președinte

Într-un interviu din 1980, Trump, pe atunci în vârstă de 34 de ani, descria politica drept „o viață foarte meschină” și spunea că „cei mai capabili oameni” aleg în schimb lumea afacerilor.

În 1987, însă, a început să se gândească la o candidatură la președinție, potrivit CNN. A explorat pentru scurt timp posibilitatea de a intra în cursa din 2000 din partea Partidului Reformist, apoi din nou în 2012 ca republican.

Trump a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai teoria conspirației care pune sub semnul întrebării dacă Barack Obama s-a născut în SUA, criteriu obligatoriu pentru a putea candida. El a recunoscut în 2016 că teoria este falsă, dar nu și-a cerut niciodată scuze.

În iunie 2015, Donald Trump a anunțat oficial că intră în cursa republicanilor pentru Casa Albă, declarând că visul american a murit, dar promițând să „îl readucă mai mare și mai bun”.

Iunie 2015, Trump își anunță candidatura la prezidențiale într-un discurs ținut în Trump Tower. Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

În cadrul discursului său, Trump și-a etalat averea și succesul în afaceri, a acuzat Mexicul că trimite droguri, infractori și violatori în SUA și a promis că va face Mexicul să plătească pentru construcția unui zid la graniță.

De la outsider la președinte

Sub sloganul de campanie „Make America Great Again”, el și-a depășit cu ușurință rivalii din Partidul Republican pentru a se confrunta cu democrata Hillary Clinton în cursa electorală din noiembrie 2016.

Campania a fost marcată de controverse, inclusiv o înregistrare audio în care se lăuda cu abuzuri sexuale. 

Chiar dacă era cotat ca outsider de către experți și de sondajele de opinie, Trump a obținut o victorie uimitoare asupra unui politician veteran. El a depus jurământul în calitate de al 45-lea președinte al țării la 20 ianuarie 2017.

O președinție atipică

Donald Trump, în biroul din Casa Albă, septembrie 2017. Foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Cei patru ani de președinție Trump au fost foarte diferiți de stilul cu care erau obișnuiți americanii. Trump nu a ezitat în a face anunțuri majore pe Twitter și a criticat public în termeni duri alți șefi de stat.

El s-a retras din principalele acorduri climatice și comerciale, a interzis călătoriile din șapte țări cu populație majoritar musulmană, a emis alte restricții dure privind imigrația, a lansat un război comercial cu China, a pus în aplicare reduceri fiscale record și a remodelat relațiile cu Orientul Mijlociu.

Timp de aproape doi ani, un consilier special a investigat presupusa coluziune dintre campania lui Trump din 2016 și Rusia. Treizeci și patru de persoane au făcut obiectul unor acuzații penale, pe teme precum pirateria informatică și infracțiuni financiare, dar nu și Trump. Ancheta s-a încheiat fără elemente care să ducă la inculparea lui Donald Trump.

Cu toate acestea, Trump a devenit cel de-al treilea președinte al SUA din istorie care a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților din Congresul americani, pe motiv că a făcut presiuni asupra unui guvern străin, cel al Ucrainei, pentru a obține informații confidențiale despre rivalul democrat Joe Biden. El a fost pus sub acuzare de o Cameră a Reprezentanților condusă de democrați, dar a fost achitat de un Senat condus de republicani.

Trump strânge mâna vicepremierului Chinei Liu He, după anunțarea începutului unui acord de comerț, în octombrie 2019. Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Ultimul an de mandat, care a coincis cu anul electoral 2020, a fost dominat de pandemia de coronavirus. S-a confruntat cu critici intense pentru modul în care a gestionat criza, cu SUA era lider global în ceea ce privește numărul de decese și de infecții, precum și pentru afirmații ciudate, cum a fost sugestia de a cerceta dacă virusul ar putea fi tratat prin injectarea de dezinfectant în organism, reamintește New York Times.

În octombrie, a fost nevoit să ia o pauză de la campania electorală după ce a fost diagnosticat el însuși cu Covid-19.

Deși a primit 74 de milioane de voturi, mai multe decât orice alt președinte american în funcție, a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden, dar a refuzat să accepte înfrângerea.

Din noiembrie 2020 până în ianuarie 2021, el a amplificat afirmațiile privind voturi furate și fraudă electorală generalizată, afirmații care au fost respinse în peste 60 de procese în justiție.

Refuzând să accepte rezultatele, Trump și-a adunat susținătorii la Washington pe 6 ianuarie 2021, îndemnându-i să se adune la Capitoliu în momentul în care victoria lui Biden urma să fie certificată oficial de Congres.

Susținători ai lui Trump în timpul revoltei din 6 ianuarie 2021, la Capitoliu. În centru este Jake Angeli, membru QAnon. Foto: Saul LOEB / AFP / Profimedia

Acest miting a degenerat într-o revoltă care a pus în pericol viața membrilor Congresului și pe a propriului său vicepreședinte și a condus la o a doua punere sub acuzare în Camera Reprezenților. Trump a fost din nou achitat de Senat, dar cu un vot la limită.

Acțiunile sale din acea zi sunt acum în centrul a două dosare penale.

Reîntoarcerea pe scena politică

Cariera politică a lui Trump părea încheiată după luarea cu asalt a Capitoliului. Donatorii și susținătorii au jurat să nu-l mai sprijine niciodată și chiar și cei mai apropiați aliați ai săi l-au renegat public.

El a lipsit de la inaugurarea succesorului său și s-a mutat în Florida. Dar, cu o armată loială de fani care îl susțineau în continuare, și-a păstrat influența masivă asupra Partidului Republican.

Poate cea mai durabilă moștenire a președinției sale a venit după încheierea mandatului, când cei trei judecători pe care i-a numit la Curtea Supremă au consolidat o majoritate conservatoare care a contribuit la sfârșitul a aproape 50 de ani de drepturi naționale privind avort, anulând politica cunoscută ca „Roe vs Wade”.

Președinția din umbră

În cei aproape patru ani stați în afara Casei Albe, Donald Trump a acționat ca un fel de președinte din umbră în ceea ce privește afacerile internaționale, operând din ceea ce obișnuia să numească Casa Albă de Iarnă, la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, remarca The New York Times. Chiar înainte ca acesta să înceapă o tentativă de revenire pentru a-și recâștiga vechea funcție, guvernele străine și-au dat seama că Trump era încă o forță în politica americană și că trebuiau să țină cont de el în relațiile lor cu Statele Unite.

„Foarte neobișnuit pentru un fost președinte”, declara Jeremy Shapiro, un fost oficial al Departamentului de Stat, care este în prezent director al programului SUA la Consiliul European pentru Relații Externe. „Presupun că acest lucru provine din statutul său de fost și posibil viitor președinte, care este, desigur, unic.”

John R. Bolton, un fost consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump care a devenit un critic vocal, și-a amintit cum fostul secretar de stat Henry Kissinger obișnuia să glumească pe seama faptului că liderii străini doreau de obicei să se întâlnească cu el atunci când vizitau Statele Unite, deoarece era o oprire în turul muzeului.

„Voiau să audă ce avea de spus Henry Kissinger, să audă ce avea de spus Richard Nixon”, afirma Bolton. „Nu pentru asta mergeau la Donald Trump. Vor să încerce să-l convingă să se pronunțe în favoarea taberei pe care doresc să prevaleze sau cel puțin să atenueze consecințele negative în cazul în care ar ieși invers.”

Lipsa unei funcții oficiale nu l-a împiedicat să se pronunțe public pe subiectele de interes global. Trump a declarat că decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina în 2022 a fost „foarte inteligentă” și a refuzat să spună că speră ca Ucraina să câștige. El a mers atât de departe încât a spus că ar „încuraja” Rusia să „facă ce naiba vrea” cu statele membre NATO care nu au cheltuit suficient pentru propriile lor armate.

În ciuda faptului că a fost învinovățit pentru rezultatele slabe ale republicanilor la alegerile intermediare din 2022, Trump a anunțat o nouă candidatură la președinție. Numeroși republicani, inclusiv fostul său vicepreședinte, au încercat să-l înfrângă, dar nu au reușit, deoarece Trump a evitat scena dezbaterii și și-a îndreptat atacurile asupra lui Biden.

Donald Trump se află în tribunalul din New York în procesul privind presupusele plăți menite a cumpăra tăcerea actriței Stormy Daniels, 28 mai 2024. Foto: Spencer Platt / AFP / Profimedia

Trump a început alegerile generale confruntându-se cu 91 de capete de acuzare în patru dosare penale, însă strategia sa de amânare a cazurilor legale a reușit în mare măsură. Trei cazuri nu vor mai avea loc înainte de alegeri, iar condamnarea sa în New York, pentru probabil cel mai slab set de acuzații, a fost amânată până la sfârșitul lunii noiembrie.

Tentativa de asasinat 

Trump iese grăbit de pe scenă în momentele următoare tentativei de asasinat. Foto: Gene J. Puskar / AP / Profimedia

Pe 13 iulie, un bărbat înarmat în vârstă de 20 de ani a încercat să-l asasineze pe Trump în timpul unui miting de campanie în Butler, Pennsylvania. Thomas Matthew Crooks a tras opt focuri de pe un acoperiș din apropiere, rănindu-l pe Trump în urechea dreaptă, înainte ca atacatorul să fie ucis.

Câteva zile mai târziu, la Convenția Națională Republicană, partidul l-a copleșit cu laude și l-a încoronat oficial candidat republican la președinție pentru a treia oară consecutiv, stabilind o aparentă revanșă la acel moment cu Joe Biden.

Prima dezbatere electorală dintre cei doi, găzduită de CNN, a fost începutul sfârșitului pentru președintele în funcție. O dezbatere slabă marcată de momente de rătăcire în discurs, mai ales în contextul vârstei înaintate a președintelui în funcție, a dus la retragerea din cursă a democratului.

După ce Joe Biden s-a dat la o parte și a susținut-o pe vicepreședinta sa, Kamala Harris, Trump a încercat să o lege de eșecurile administrației.

Sondajele naționale indică însă că, în timp ce Kamala Harris a galvanizat alegătorii liberali și a strâns milioane de dolari, cursa este una foarte strânsă, iar Donald Trump a marșat în fața susținătorilor pe mesajul că 5 noiembrie „cea mai importantă dată din istoria țării noastre”.

Foto: Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro