Sari direct la conținut

Interviu cu Traian Basescu: Cum intra romanii in restaurantul de 5 stele

„Odata intrat in club, risti sa fii dispretuit daca nu faci fata cerintelor. In acest restaurant de cinci stele trebuie sa comanzi atat cat poti plati, asta este esential”, spune presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat publicatiei „euROpeanul”. „Romania adera intr-o faza in care in Europa domneste pesimismul”, adauga Basescu.

euROpeanul: Unele state s-au baricadat in fata invaziei esticilor. Vom riposta cu aceeasi moneda in chestiuni precum dreptul de munca? Va fi Romania o tara care se va „imbatosa“ sa le raspunda

greilor UE?

Traian Basescu: Nu e vorba de pozitii sau solutii extreme. Trebuie sa continuam sa dialogam cu partenerii nostri pentru a-i convinge ca temerile lor sunt nefondate.

Pentru moment nu am cum sa vad o alta explicatie decat problemele din politica interna in ceea ce priveste restrictiile. Romania adera intr-o faza in care in Europa domneste pesimismul. Comparati

pur si simplu ultimele rapoarte de tara ale celor zece tari care au aderat in 2004 cu cel al Romaniei, din luna septembrie.

La multe capitole am primit evaluari mai bune. Am sa fiu foarte sincer: ne deranjeaza ca unele tari, mai ales Marea Britanie, ne-au pus conditii mai restrictive decat celor zece din 2004. Pe de alta parte, Franta ne-a indulcit aceasta amaraciune, pentru ca mult mai multi romani vor avea voie sa lucreze in Franta.

[c:1:s]Tema fluxului de muncitori este mai degraba o dezbatere politica. In realitate, de-a lungul ultimilor cinci ani, emigrarea muncitorilor catre Spania si Italia a fost foarte mare, iar acest lucru a condus la insuficienta mainii de lucru. Ca urmare, angajatorii din Romania au trebuit sa mareasca salariile.

In prezent, salariile in Romania, comparativ cu Europa, pe anumite domenii – spre exemplu, tehnologia informatiei – sunt atractive. Teama ca romanii vor invada Europa este, dupa parerea mea, nefondata. Majoritatea romanilor care au vrut sa plece a plecat deja. In momentul de fata, Romania are ea insasi o lipsa de forta de munca.

Aceste lucruri trebuie sa le explicam partenerilor nostri si sunt convins ca dupa 1 ianuarie 2007, cand fiecare stat care are anumite ingrijorari in legatura cu acest subiect se va lamuri ca temerile nu au avut fundament, pozitiile adoptate initial fata de noi vor fi regandite.ul de 5 stele

Tolerati sau egali?

euROpeanul: Ati comparat UE cu un restaurant de cinci stele. In ce masura vor fi cetatenii romani priviti ca „membri UE de mana a doua“, „acceptati“, „tolerati“ chiar intr-un club select, avand in vedere si recentele restrictii cu privire la drepturile de munca impuse de majoritatea statelor membre?

Traian Basescu: Romanii nu sunt inferiori europenilor. Sa nu uitam ca UE nu face nimanui cadouri.

Drept urmare, dincolo de problemele pe care inca le avem, Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007 ca urmare a eforturilor facute, iar acestea sunt recunoscute.

Dupa 1 ianuarie 2007 va trebui sa ne concentram asupra integrarii, va trebui sa facem fata standardelor cerute de acest club.

Cand recurgeam la aceasta metafora, aveam in vedere faptul ca odata intrat in club risti sa fii dispretuit daca nu faci fata cerintelor. Ceea ce se poate intampla cu o tara nechibzuit administrata. Populatia trebuie sa stie ca, odata intrati in UE, cresc drepturile, dar si obligatiile, ca nivelul de trai nu va creste a doua zi.

In acest restaurant de cinci stele trebuie sa comanzi atat cat poti plati, asta este esential.

Ce vreau sa spun este ca dupa 1 ianuarie 2007 trebuie sa avem grija sa ne mentinem stabilitatea macroeconomica, salariile nu pot sa creasca nici cu 30%, nici cu 50% numai pentru ca am intrat in UE. Trebuie sa mentinem corelatia cu cresterea economica, care este consistenta in Romania, dar aceasta crestere economica consistenta

nu ne permite o crestere de salarii mai mare de 10%-11%, maximum 14%.

[c:2:s]Nu cerem un tratament special

Adica sa pui 6% sa acoperi inflatia si sa-i faci omului o crestere de venit corespunzatoare cresterii PIB, care poate fi 6%, 7%. Sigur, mi-am exprimat deja nemultumirea in ceea ce priveste decizia

Marii Britanii.

Nu cerem un tratament special, ci cerem aceleasi reguli aplicate ultimelor 10 tari intrate in UE, mesaj pe care l-am transmis deja la Summit-ul NATO de la Riga.

Politicienii de acasa

euROpeanul: Care vor fi principalele schimbari in mediul politic de acasa, in primele luni dupa aderare?

Traian Basescu: Ceea ce va trebui noi sa facem, clasa politica, e sa asiguram conditiile pentru integrarea Romaniei in UE. Pana acum, aveam criterii de indeplinit ca sa intram in UE. Dupa 1 ianuarie 2007 vom fi singuri.

Nimeni nu va mai face ce a facut pentru noi Comisia Europeana pana la intrare: supraveghere pe toate capitolele negociate in acordul de intrare in Uniunea Europeana, asistenta cu specialisti ca sa-ti indepline sti obligatiile asumate.

In acel moment ramanem singuri, cu vointa noastra, a mea, a dumneavoastra, a guvernului si a 22 de milioane. Va trebui sa nu cream dezechilibre macroeconomice, sa ne intoarcem iar la deficite bugetare uriase, care trebuie finantate din imprumuturi, la inflatie scapata de sub control.

Ar fi foarte rau, nu sa scapam inflatia de sub control, ci sa ne intoarcem inapoi, adica in loc de 5,5%, cat vom avea anul acesta inflatie, sa ne trezim ca am revenit la 7%, cat am avut acum doi ani. E nevoie de reformarea statului, sa schimbam modul de administrare a

educatiei, sanatatii, agriculturii.

Sunt schimbari care trebuie sa aiba loc si ma voi rezuma la a spune ca ele sunt foarte importante si sper sa existe vointa politica din partea partidelor de a face toate aceste lucruri.

Banii de dupa

euROpeanul: Ati propus ca Romania sa contracteze prin credite 30 de miliarde de euro pentru a putea absorbi cele 30 de miliarde, bani disponibili dupa aderare. In ce masura exista perspective/initiative concrete in acest sens?

Traian Basescu: Utilizarea de resurse provenite din credite viabile alaturi de 32 de miliarde de euro nerambursabili proveniti de la UE reprezinta solutia pentru ca Romania sa nu-si afecteze prioritatile pe care si le-a stabilit a fi sustinute din bugetul de stat: educatia si sanatatea.

Neangajarea creditelor externe pentru a dezvolta infrastructurile ar insemna sa avem contributii din bugetul de stat, ceea ce ar diminua capacitatea noastra de a sustine in continuare programele de modernizare a educatiei si a sanatatii.

In plus, s-ar limita posibilitatea autoritatilor de a rezolva problematica sociala referitoare la protectia copiilor, a mamelor, a familiilor sarace sau a pensionarilor.

Romania are nevoie de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii nationale si a celei rurale. Astfel de surse de finantare viabile si convenabile reprezinta cheia consolidarii cresterii economice a Romaniei ca si capacitatea de a produce proiecte.

Romania a ajuns la stadiul la care nu mai are o problema in a obtine resursa financiara. Avem un nivel de indatorare extrem de scazut, in raport cu maximum la care ne putem imprumuta.

Datoria externa a tarii noastre reprezinta aproximativ 16% din PIB in conditiile in care tara noastra are dreptul sa ajunga pana la un nivel de indatorare de 60% din PIB. Nu in ultimul rand as spune ca va trebui

sa utilizam cu maxima prioritate cei 3,5 miliarde de euro alocati de Comisia Europeana in bugetul pentru urmatorii sapte ani pentru pregatirea si reprofilarea fortei de munca.

Domenii ca-n ’89

euROpeanul: Dintre problemele care apar in ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene – problemele din domeniul agriculturii, combaterea coruptiei, problema minoritatilor – care vi se pare cea mai sensibila si de ce?

Traian Basescu: As spune ca fiecare dintre cele trei probleme reprezinta prioritati ale noastre si dupa 1 ianuarie 2007. Stim ce avem de facut si avem nevoie de profesionalism si performanta in actul de guvernare pentru a creste rapid gradul de integrare a Romaniei in UE.

Sunt domenii importante care necesita in continuare o atentie si o putere de munca sporita chiar fata de ce s-a facut pana in prezent. La acestea se adauga si altele carora trebuie sa le acordam atentie imediata, cum ar fi necesitatea modernizarii statului roman prin descentralizarea rapida a educatiei si invatamantului

si a sistemelor de autorizare.

Mecanismele actuale de coordonare de la nivelul administratiei locale nu difera foarte mult de cele existente inainte de Revolutia din ’89.

Este cazul Inspectoratelor scolare, al Directiilor agricole

judetene, al celor de sanatate si de munca, subordonate, in momentul de fata, ministerelor de care apartin, ca si inainte de ’89.

In ultimii saisprezece ani, apropierea de comunitate nu s-a produs si acest fapt trebuie sa ne preocupe

foarte mult in momentul de fata.

Euro-observatorii nostri

euROpeanul: In ce masura sunt parlamentarii romani pregatiti sa aiba tinuta unor adevarati parlamentari

europeni?

Traian Basescu: Sunt cativa tineri care promit, dar trebuie sa fim de acord ca in momentul de fata viata parlamentara, modul cum se desfasoara activitatea in parlament, s-au schimbat.

Inainte, in vremea in care eu eram parlamentar, ne vedea o tara intreaga cu abordarile pe care le aveam de la microfonul parlamentului la dezbaterile pe legi, la dezbateri de rapoarte parlamentare.

Acum totul se desfasoara in comisii si doar votul la plen, plus o dezbatere pe procedura, se petrec acolo unde publicul, intr-adevar, poate sa vada.

Cred ca anul 2007 poate fi anul revenirii la o viata parlamentara adevarata, in care populatia sa constate abordarile parlamentarilor la plen, in dezbatere.

Avem resurse umane si sunt sigur ca vom reusi sa dam nume de care sa nu ne fie rusine.

Energia – UE si Rusia

euROpeanul: Cum ati rezuma, in cateva cuvinte, viziunea Presedintelui Romaniei cu privire la esenta

relatiei energetice pe care o vedeti intre UE si Rusia?

Traian Basescu: Eu am sustinut inca de la summitul din decembrie 2005 de la Londra, nevoia unei politici energetice comune a statelor Uniunii Europene in ceea ce priveste asigurarea resursei

energetice.

Elemente fundamentale pentru securitatea aprovizionarii cu energie ce trebuie indeplinite simultan si care au nevoie de sustinere politica din partea statelor membre, inclusiv in relatia cu Rusia, sunt: predictibilitatea aprovizionarii cu energie, interdependenta dintre furnizor si consumatori, transparenta preturilor si securitatea infrastructurii de transport.

Avem nevoie de predictibilitate pentru a nu ne confrunta cu situatii critice similare celei din iarna precedenta cand livrarea de energie catre Europa a fost afectata de tensiunile dintre Federatia Rusa si Ucraina sau cazul sistarii aprovizionarii cu titei a unui stat baltic, provocata de spargerea unei conducte de aprovizionare.

Interdependenta trebuie sa mearga pana la acceptarea investitiilor in zona de extractie si in infrastructurile de transport, iar aceste investitii trebuie facute de firme europene.

Stim foarte bine ca in zonele de origine a energiei este nevoie de imbunatatirea tehnologiilor de extractie pentru diminuarea nivelului de poluare. Stim foarte bine ca infrastuctura de transport, conductele,

au in unele zone mai bine de 30 de ani vechime si inlocuirea sistemului de infrastructuri este necesara.

Aici ar putea fi acea interdependenta intre furnizorul proprietar al resursei si al infrastructurii si beneficiarul sau piata carecumpara energie.

Acceptarea de catre detinatorul de resurse a investitiilor

beneficiarilor ar insemna o implicare a capitalului privat in infrastructura, deocamdata, a unicului mare furnizor de energie din Estul Europei. Acest tip de interdependenta se poate constitui intr-o garantie a aprovizionarii cu energie a statelor membre UE.

Acest pas de incredere intre beneficiarul si posesorul de resursa se poate face doar in cadrul unui parteneriat Uniunea Europeana – Federatia Rusa.

Transparenta in formarea preturilor este de asemenea foarte importanta.

In momentul de fata, data fiind diversitatea de preturi platite de state, este evident ca exista si o puternica componenta politica in formarea preturilor de catre furnizorul de energie.

Apoi, securitatea infrastructurii de transport ca element care garanteaza aprovizionarea cu energie. Reteaua de transport trece pe teritoriul unor state care se confrunta cu conflicte inghetate, precum Georgia, Azerbaidjanul sau Armenia.

[c:3:d]Orice conflict inghetat poate evolua negativ si poate pune sub semnul intrebarii integritatea infrastructurilor de transport. Orice regim instabil, orice conflict din regiune poate intrerupe aprovizionarea Europei cu petrol si gaze.

In acelasi registru intra si securitatea instalatiilor portuare si a rutelor maritime. UE trebuie sa devina solidara in problema energiei,

pentru ca numai asa se va reusi ca Uniunea sa devina unita in fata unei probleme reale.

UE este in momentul de fata dependenta de importul de energie in proportie de 48%, si pana in 2030 importurile energetice vor insemna 72% din energia consumata in UE.

Este clar ca o componenta strategica a politicii externe europene trebuie sa fie legata de energie si de asigurarea energiei pentru statele membre ale UE.

UE – SUA

euROpeanul: Dar natura relatiilor UE-SUA, cum ati vedea-o, dat fiind ca Romania va fi, vrand-nevrand, la masa deciziilor, lucru cu care va trebui sa ne obisnuim?

Traian Basescu: In ceea ce priveste relatia UE-SUA, este nevoie de un parteneriat solid.

Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite nu-l vom abandona nici in calitate de membri UE, vom sustine continuu necesitatea unor legaturi transatlantice extrem de solide, plecand de la propriile noastre

analize.

Este greu sa ne imaginam o Europa decuplata de SUA, cum la fel ar fi dificil sa vedem o putere, precum SUA, care s-ar decupla de Europa.

Dupa cum vedem, suntem mai mult sau mai putin condamnati la legaturi transatlantice puternice. Parteneriatul strategic cu SUA face parte din politica noastra de securitate.

Avem insa traditii si o cultura europeana. Toate sentimentele noastre sunt legate de Europa. Doar pentru faptul ca timp de 50 de ani am fost in afara lumii capitaliste, nu inseamna ca suntem de pe alt continent. Am spus deja: vom fi niste europeni buni.

1 ianuarie

euROpeanul: O ultima intrebare, legata chiar de ziua aderarii. Veti fi primul presedinte al Romaniei membre UE. Care este prima activitate oficiala pe care o veti intreprinde in aceasta calitate?

Traian Basescu: Cel mai probabil in ziua de 1 ianuarie ma voi afla la Sibiu, unde vor avea loc o serie de evenimente, avand in vedere ca, asa cum deja stiti, va fi capitala culturala europeana.

interviul in euROpeanul

euROpeanul este o publicatie editata de MIE, realizata de Chelgate-EurActiv.ro si Directa. HotNews.ro este partener de continut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro