INTERVIU Daniel Cuevas, Philip Morris România: „Lucrăm la dezvoltarea și evaluarea științifică a produselor fără fum de peste 20 de ani”
Philip Morris România este unul dintre principalii contribuabili la bugetul statului, iar în 2020 compania a creat aproximativ 3.000 de locuri de muncă. Am discutat cu Daniel Cuevas, Managing Director Philip Morris România, despre produsele fără fum și care sunt avantajele acestora față de țigările clasice, dar și despre fabrica din Otopeni, unde sunt disponibile cele mai moderne linii de producție. „La nivel global, ne dorim să generăm mai mult de 50% din profiturile brute din produse fără fum până în 2025. Nu degeaba, în ultimii ani, Philip Morris International a investit 9 miliarde de dolari în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea, fundamentare științifică și comercializarea produselor fără fum”, a declarat Daniel Cuevas.
Nu putem să începem o discuție despre o companie, fără să discutăm despre impactul economic pe care aceasta l-a avut în țara în care își desfășoară activitatea. Conform ultimelor date, valoarea directă generată de PMI în economia României s-a ridicat la aproximativ 604 milioane RON în 2020, reprezentând, practic, 0,14% din valoarea adăugată brută a României. Așadar, PMI a fost unul dintre principalii contribuabili la bugetul statului. Cum arată aceste cifre din perspectiva PMI și care sunt predicțiile pentru anul acesta?
Sunt foarte mândru de tot ce am reușit să realizăm în ultimii ani în România, iar angajamentul nostru față de un viitor fără fum este de neclintit. Suntem pe deplin angajați să înlocuim țigările cât mai curând posibil cu alternative validate științific, mai puțin dăunătoare, cum ar fi IQOS.
Așa cum ați evidențiat și dumneavoastră, investițiile Philip Morris International în România contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a țării. Dacă ne referim doar la anul 2020, impactul economic total al companiei a fost estimat la 4,4 miliarde de lei. Mai exact, 0,42% din PIB-ul României este generat de o singură companie.
Cel mai mândru sunt însă de impactul pe care îl avem în societatea românească. În 2020, prin efecte indirecte și induse, am creat aproape 3.000 de locuri de muncă, iar compania noastră a primit certificarea Angajator de Top (Top Employer) pentru al optulea an consecutiv. Fără doar și poate, aceasta reprezintă o puternică recunoaștere a mediului de lucru de înaltă calitate din compania Philip Morris România.
Cu siguranță, compania noastră își continuă misiunea de a construi un viitor fără fum în România și rămâne angajată ferm în procesul de înlocuire a țigărilor, pentru cei 5 milioane de fumători, cu alternative mai bune la fumat.
Dacă ne uităm la balanța de exporturi a României, observăm că industria tutunului contribuie semnificativ la acest aspect, mai ales în cazul produselor cu risc redus. Știu că începând cu 2017, PMI a investit peste 500 de milioane de dolari în transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producție a produselor cu risc redus (RRP), investiție ce va fi suplimentată cu încă 100 de milioane de dolari în 2022. Există planuri pentru investiții și pentru anii următori în ceea ce privește producția produselor cu risc redus?
Am făcut investiții semnificative în România: aproape 600 de milioane de dolari de când am început transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producție de ultimă generație, la nivel global. În prezent, în fabrică, sunt disponibile cele mai moderne linii de producție, iar cei 1.200 de angajați sunt extrem de bine pregătiți.
Ca urmare a investițiilor realizate până în prezent, fabrica din Otopeni a fost transformată dintr-una producătoare de țigarete, într-una care produce consumabile pentru IQOS și alte alternative fără fum care sunt exportate în 54 de piețe de pe 5 continente.
În ultimii ani, produsele din tutun încălzit au avut o contribuție semnificativă la reducerea deficitului comercial al României. În 2020, exporturile din România de bunuri care aparțin grupei de produse „Alte tutunuri și înlocuitori de tutun”* au fost de 669 de milioane de euro, conform Institutului Național de Statistică. Partea foarte încurajatoare este că în 2021 exporturile de produse din tutun încălzit au depășit exporturile de țigarete ale României.
Toate aceste cifre sunt dovada angajamentului nostru puternic față de România.
Obiectivul PMI este acela ca până în 2024 fabrica din Otopeni să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Cum veți reuși acest lucru și dacă puteți să ne dați câteva exemple de măsuri luate pentru a atinge acest obiectiv.
Se vorbește mult despre sustenabilitate, însă la noi, la Philip Morris România, credem cu tărie că este cu adevărat o oportunitate pentru dezvoltare pe termen lung și, bineînțeles, pentru inovare. Obiectivul nostru este ca fabrica din Otopeni să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în maximum doi ani. Am făcut pași importanți în acest sens, iată că azi niciun deșeu generat de activitățile de producție din fabrică nu ajunge la groapa de gunoi. 70% din deșeuri sunt reciclate extern, iar 30% sunt utilizate pentru producția de energie.
Țineți cont și de faptul că ponderea energiilor regenerabile utilizate în procesul de fabricație a atins 36% în 2020, de la 0% în 2016. Avem două stații de tratare a apelor uzate, iar fabrica a primit certificarea Alliance for Water Stewardship, versiunea 2.0, iar asta înseamnă că folosim cele mai înalte standarde de utilizare sustenabilă a apei.
Care sunt până acum investițiile în știință și cercetare în ceea ce privește dezvoltarea portofoliului produselor cu risc redus și a unui viitor fără fum și care sunt bornele pe care PMI le vrea atinse într-un viitor nu foarte îndepărtat?
Mă bucură întrebarea dumneavoastră pentru că noi, la PMI, credem că știința și dezbaterea bazată pe faptele obiective sunt esențiale pentru progres. Sunt peste 20 de ani de când lucrăm la dezvoltarea și evaluarea științifică a produselor fără fum. Investim resurse substanțiale în cercetare de ultimă generație pentru a dezvolta cele mai bune metodologii de evaluare științifică și pentru ca cercetările noastre să fie publicate, discutate şi validate de către comunitatea științifică.
La nivel global, ne dorim să generăm mai mult de 50% din profiturile brute din produse fără fum până în 2025. Nu degeaba, în ultimii ani, Philip Morris International a investit 9 miliarde de dolari în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea, fundamentare științifică și comercializarea produselor fără fum. Avem peste 980 de oameni de știință, ingineri, tehnicieni și personal de asistență care inovează zilnic și ne ajută să ne extindem portofoliul de produse fără fum. Continuăm să inovăm!
Viziunea PMI este aceea de a înlocui țigările cu produse fără fum care – deși nu sunt lipsite de riscuri – sunt o alegere mult mai bună decât continuarea fumatului. Cum sprijină PMI demersul celor care vor să renunțe la fumatul clasic și vor să treacă la produsele fără fum?
Efortul nostru rămâne concentrat pe tranziția de la țigări la alternative fără fum. Credem cu tărie că cine nu fumează nu ar trebui să înceapă, fumătorii ar trebui să renunțe la acest obicei, iar cei care nu se lasă ar trebui să treacă la alternative mai bune la continuarea fumatului.
Noi, la PMI, am dezvoltat mai multe produse din tutun încălzit, așa cum este IQOS. De ce am făcut acest lucru, vă întrebați. Pentru că acest tip de produse care încălzesc tutunul și nu îl ard sunt o alternativă mai bună pentru fumătorii care nu renunță.
Când o țigară este aprinsă, aceasta atinge temperaturi ridicate și produce aproximativ 6.000 de substanțe chimice. Aproximativ 100 dintre acestea au fost identificate de către principalele agenții de sănătate publică ca fiind dăunătoare sau potențial dăunătoare. Nivelurile ridicate ale acestor substanțe chimice dăunătoare din fumul de țigară sunt cauza principală a bolilor legate de fumat. Atunci când arderea este eliminate, așa cum se întâmplă în cazul produselor inovatoare care încălzesc tutunul fără să îl ardă, acestea continua să elibereze nicotină fără a produce însă fum sau scrum.
Schimbarea nu este ușoară și trebuie susținută. Cu toate acestea, odată ce fac schimbarea, după primele 2 sau 3 săptămâni, consumatorii, în general, nu se întorc la țigări. Aproape că nu le mai plac țigările. Dar au nevoie de încurajare la început, iar noi suntem aici ca să-i sprijinim în călătoria lor de a renunța la țigări.
Este important să luați decizii bazate pe dovezi științifice. Ați putea, vă rog, să împărtășiți câteva constatări ale unor experți independenți despre produsele fără fum?
Încurajăm experții independenți să ne evalueze rezultatele științifice și ne angajăm să facem schimb de date științifice pentru verificare independentă de către terți calificați. Până în prezent, peste 50 de studii independente, inclusiv de la centre de cercetare guvernamentale, cum ar fi FDA din SUA, Public Health England, Institutul Federal Olandez pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) și Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), au confirmat constatări importante ale cercetării noastre.
În 7 iulie 2020, Administrația pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a autorizat comercializarea sistemului de încălzire a tutunului IQOS ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP).
Pe baza dovezilor primite din partea noastră și de la terți FDA a concluzionat că:
1) Sistemul IQOS încălzește tutunul, dar nu îl arde.
2) Aceasta reduce în mod semnificativ nivelurile de substanțe nocive și potențial nocive.
3) Studiile științifice au demonstrat că trecerea completă de la țigări la IQOS reduce expunerea organismului la substanțe nocive și potențial nocive.
Suntem o companie care informează prin toate canalele pe care le are la dispoziție despre aceste noi produse și le transmitem fumătorilor mesajul că produsele care nu ard tutunul sunt o alternativă mai bună la continuarea fumatului.
Unde se pot informa oamenii cu privire la beneficiile trecerii de la fumatul clasic la cel alternativ?
Pentru noi este esențial să informăm corect atât publicul larg, precum și factorii decizionali despre principiile de reducere a riscurilor. Suntem însă conștienți că o schimbare în mentalul colectiv nu se obține peste noapte. De exemplu, o resursă importantă de unde cei interesați își pot găsi informații este website-ul www.ardereaesteproblema.ro.
Acolo puteți afla că nicotina poate fi eliberată din tutun la temperaturi cuprinse între 110 și 200 °C. Prin urmare, nu este nevoie să aprinzi o țigară. Știința a demonstrat deja că arderea tutunului produce în jur de 100 de substanțe care sunt cauza sau potențiala cauză a bolilor asociate fumatului, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare. Nicotina în sine, deși provoacă dependență, nu este cauza principală a bolilor legate de fumat.
În ultima vreme, comunitatea științifică pledează pentru alternative fără fum. De ce? Pentru că nivelurile substanțelor chimice dăunătoare din aerosolii generați sunt reduse cu 95%, în comparație cu fumul de țigară. Rămânem așadar concentrați pe misiunea noastră de a înlocui țigările cu alternative mai bune, cât mai curând posibil, iar acest lucru este în beneficiul adulților care fumează, al sănătății publice și al societății în general.
Articol susținut de Philip Morris România