INTERVIU Festivalul International de Teatru Fest(in) pe Bulevard incepe in weekend la Nottara: Am facut un festival care sa vorbeasca despre criza si crize. Ne dorim sa aducem spre noi si alti spectatori decat cei deja cuceriti
Festivalul International de Teatru Fest(in) pe Bulevard ia startul sambata, 12 octombrie, la Teatrul Nottara. Timp de 8 zile, in cadrul festivalului, in cele doua sali ale Teatrului „Nottara” – „Horia Lovinescu” si „George Constantin” – se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din tara si din strainatate, trei premiere marca „Nottara” si cateva productii de succes ale teatrului gazda. „Am facut un festival care sa vorbeasca despre criza si crize: de identitate, conjugala, sexuala, de comunicare etc., acestea din urma neexcluzandu-le pe primele… Totul e imbracat in registru comic, mai putin comic sau deloc comic. Cat de provocatoare va fi criza noastra pentru spectatori vom vedea tot la… aplauze”, spune, intr-un interviu acordat Hotnews.ro, directoarea Teatrului Nottara, Marinela Tepus.
Programul festivalului pe site-ul Teatrului Nottara.
Reporter: Sunteti un director de teatru aflat la inceput de drum, organizati un festival aflat si el la inceput de drum. Cat de mare e provocarea?
Marinela Tepus: Enorma. Dar, in teatru, in cultura, unde bani sunt tot mai putini, ne-au ramas, ca o ultima consolare… provocarile. Sincer, in orice teatru, fiecare zi devine o provocare. Uneori si fiecare clipa. Ganditi-va, pana iese la rampa, fiecare spectacol e… o provocare; de la alegerea unui regizor, a unui text, de la negocierea onorariilor, a distributiei pana la repetitii ori la realizarea decorurilor – totul e o provocare. Teatrul este viu, in continua miscare si devenire. In acest context, un nou festival de teatru intr-o capitala cu destul de multe evenimente culturale de amploare este, la randul sau, o mare provocare. Doar ca, inainte cu o saptamana de deschiderea unei asemenea manifestari, pot spune ca a devenit o certitudine. Noi pornim festivalul, iar, din aceasta clipa, provocarea este (doar) pentru public. Pentru mine ca manger si pentru echipa teatrului nostru aceasta provocare este si un test. Speram sa-l trecem cu bine impreuna cu spectatorii si Fest(in) pe Bulevard sa fie chiar o bucurie pentru toti.
Reporter: Festivalul va fi organizat anual?
Marinela Tepus: Da, vom face toate eforturile sa fie anual. Pentru ca ne gandim mai departe si dupa cateva editii pilot vom incerca sa obtinem cofinantari mai consistente, astfel incat sa poata castiga in amploare. Ne dorim un festival de toamna al Bucurestiului, care sa deschida cumva stagiunea teatrala. Ne dorim un festival care sa aduca spre noi si alti spectatori decat pe cei deja cuceriti. Pentru aceasta e nevoie de continuitate si consecventa.
Reporter: Cum au fost selectate spectacolele din cadrul Fest(in)?
Marinela Tepus
Foto: Teatrul Notara
Marinela Tepus: Din echipa fac parte si cativa teatrologi cu experienta: Crenguta Manea, Dan Marius Zarafescu si eu. Vedem mult teatru, nu doar in Bucuresti, ci si in tara. Ne-am sfatuit, am pus cap la cap ceea ce am vazut fiecare, am incercat sa ne gandim ce ar placea publicului nostru si publicului bucurestean in general din ceea ce ne-ar fi placut noua sa aratam, apoi, si cu alti membri ai echipei, am socotit cam ce bani avem prin buget, am mai facut demersuri pentru cofinantari, am mai gasit cativa sponsori si, intr-un timp record (din mai pana acum), am realizat un festival. Selectia, insa, a depins si de acest timp foarte scurt, si de buget. Asa se face ca avem o sectiune internationala si una cu doar doua spectacole invitate, cu premiere de-ale noastre si cu productii de succes tot din repertoriul nostru. E o combinatie fericita cred eu pentru a avea succes sigur. Oricum, trei capete s-au aplecat asupra a ceea ce dorim noi sa aratam in aceasta saptamana de festival, insa decizia finala am avut-o eu. A fost o necesitate: din cauza timpului si a bugetului limitate nu ne-am putut permite o selectie ideala, facuta (doar) pe criterii teatrologice, ci una in care avem si montari valoroase din afara, si montari ale teatrului nostru de a caror calitate nu ma indoiesc si care slujesc, deopotriva, ideea de la care am pornit.
Reporter: Aveti un spectacol sau mai multe preferate dintre cele care se vor juca in cadrul Fest(in)?
Marinela Tepus: Pentru ca eu am hotarat, in final, selectia, inseamna ca toate sunt preferatele mele. E si acesta un examen: aplauzele vor hotari daca am ales bine si daca cele 15 spectacole vor deveni si preferatele publicului. Sau care dintre ele.
Reporter: Festivalul are si o sectiune dedicata crizei; este o premiera la un festival din tara noastra. Cum s-a nascut ideea?
Marinela Tepus: Este o poveste mai lunga. Totul a inceput in timpul unei vizite facute de un mic teatru din Grenoble pe care ar fi trebuit sa-l gazduim in timpul Festivalului Shakespeare din Craiova cu un spectacol. Nu am avut resursele financiare pentru a putea prelua spectacolul, dar s-a nascut ideea organizarii unui eveniment in jurul crizei care ne macina pe toti. De la felul cum se punea problema acum vreun an si jumatate, anume de a vorbi despre criza economica, politica sau sociala care atinsese intreaga Europa si nu numai si pana la ce a ajuns a fi festivalul nostru e cale lunga si nu poate fi povestita acum. Cert e ca am facut un festival care sa vorbeasca despre criza si crize: de identitate, conjugala, sexuala, de comunicare etc., acestea din urma neexcluzandu-le pe primele… Totul e imbracat in registru comic, mai putin comic sau deloc comic. Cat de provocatoare va fi criza noastra pentru spectatori vom vedea tot la… aplauze. Speram ca macar ele sa nu fie atinse de nici o… criza!