Sari direct la conținut

​​INTERVIU VIDEO Dacian Ciolos despre un posibil nou mandat de premier: Nu ma feresc sa ma implic cum m-am implicat si anul trecut; nu ma vad intr-un guvern cu PSD. Plus: ce spune premierul despre eventuala intrare intr-un partid si daca se va implica in campania electorala

Dacian Ciolos, Foto: Hotnews
Dacian Ciolos, Foto: Hotnews

Premierul Dacian Ciolos a vorbit in premiera, intr-un interviu pentru HotNews.ro, despre implicarea sa pe scena publica dupa alegerile din decembrie. Ciolos a declarat pentru HotNews.ro ca „nu se da deoparte” de la o noua implicare in fruntea guvernului dupa alegerile parlamentare din decembrie, daca „o majoritate sustine o ideile din platforma pe care a lansat-o”.

In interviul acordat ziaristilor Dan Tapalaga si Cristian Pantazi, premierul Ciolos a exclus insa participarea intr-un guvern de mare uniune PNL-PSD sau un guvern din care sa faca parte si PSD. Ciolos a raspuns la intrebarile despre activitatea unor ministri, despre eventuala sa intrare intr-un partid si despre opozitia Romaniei fata de tratatul Canada – UE pana cand nu vor fi ridicate vizele pentru romani.

Cele mai importante declaratii ale lui Dacian Ciolos:

  • Am spus ca nu ma dau de-o parte sa ma implic, asa cum cum am facut-o si in noiembrie anul trecut
  • Nu cred ca o structura de guvernare de mare coalitie ar putea functiona in perioada urmatoare. Si, oricum, eu nu ma vad implicat intr-o astfel de structura
  • Nu ma vad personal implicat intr-o astfel de formula (guvern din care sa faca parte si PSD)
  • Nu mi-am pus problema si n-o sa intru intr-un partid de dragul de a intra
  • De principiu, nu intentionez sa ma implic in campanie, cu atat mai mult cu cat mai trebuie sa guvernam
  • Pentru noi e imposibil sa acceptam acordul UE – Canada fara decizia de ridicare a vizelor. Contez pe ridicarea vizelor in 2017
  • Despre casatoria intre persoanele de acelasi sex: Pledez pentru toleranta cu respectarea ideii de familie traditionala
  • Vad o campanie disperata la adresa lui Kovesi
  • Imi doresc sa nu mai existe un serviciu secret la Ministerul de Interne, ci o structura de protectie interna
  • Victor Grigorescu si-a facut treaba si consider ca-si face treaba in continuare si n-am avut probleme de integritate

VIDEO Interviul integral

Dan Tapalaga: Avem acest interviu la o ora matinala, parintii abia isi duc copiii la scoala. Cum va descurcati in trafic pana la Palatul Victoria, mergeti in coloana, fara coloana?

Dacian Ciolos: Merg in coloana care se formeaza pe bulevard, asteptand la stopuri. In rest, ma descurc cum se descurca si ceilalti.

Dan Tapalaga: Dar nu e traficul cam mare la ora asta, nu pierdeti timp?

Dacian Ciolos: Nu e foarte mare, ma trezesc mai devreme, imi iau in calcul timpul de care am nevoie sa ajung la serviciu ca orice om.

Dan Tapalaga: Ati lansat platforma Romania 100. Ce inseamna acest gest: doriti sa continuati in functia de premier?

Dacian Ciolos: In primul rand, as vrea sa spun ce nu inseamna aceasta platforma, pentru ca am vazut tot felul de discutii ca-i mai lipseste una, ca n-are suficienta substanta, ca nu sunt lucruri concrete. Aceasta platforma nu se doreste a fi un program de guvernare. Asta e treaba partidelor, a celor care participa la alegeri si care propun alegatorilor un program de guvernare. Eu mi-am dorit sa pun pe masa in dezbatere publica niste principii – pornind si de la experienta de cateva luni de guvernare – niste principii sanatoase si care trebuie sa stea la baza oricarui program de guvernare. Niste principii nu doar declarative, cum am vazut ca mai spuneau unii lideri de partid; e important nu doar sa vorbim de lucrurile astea, ci sa le punem in aplicare.

In al doilea rand, la cealalata extrema a platformei, dincolo de principii, am pus cateva proiecte pe care noi le-am inceput si care cred ca ar trebui continuate.

Ei, intre ele poate sa-si faca loc programe de guvernare care sa fie dezbatute. Cred ca e important sa discutam in aceasta campanie nu doar de persoane, de chestiuni personale ale unui candidat sau altul, ci si despre niste principii, de valori, si-apoi si de idei concrete.

VIDEO Ciolos despre implicarea intr-un viitor guvern

Cristian Pantazi: Ne intoarcem la intrebarea legata de postul de premier. Presedintele Iohannis asa a interpretat lansarea platformei, USR a anuntat ieri ca va sprijina pentru postul de premier, Alina Gorghiu a anuntat ca e dispusa sa mearga alaturi de dumneavoastra. Veti accepta o propunere si apoi o nominalizare din partea presedintelui pentru postul de premier?

Dacian Ciolos: Haideti sa treaca alegerile si sa vedem rezultatul. Daca construim iar o campanie electorala in jurul unei persoane si incercam sa facem dintr-o persoana o icoana, dupa parerea mea nu e ceea ce asteapta oamenii.

Cristian Pantazi: Ba da, oamenii asteapta…

Dacian Ciolos: Sigur, eu am spus ca nu ma feresc sa ma implic, dar nici nu cred ca sunt indispensabil. Daca vreti sa fiu direct.

Dan Tapalaga: Dar am ajunge intr-o situatie usor ridicola, as spune, in care partidele va sustin la ceva dar nu e clar la ce, partidele isi doresc sa continuati – asta o spun public, presedintele la fel, dar dumneavoastra nu spuneti asta. Nu cred ca putem merge multa vreme asa intr-o campanie.

Dacian Ciolos: Am spus ca nu ma dau deoparte sa ma implic, asa cum cum am facut-o si in noiembrie anul trecut. Dar in acelasi timp nici nu vreau ca aceasta dezbatere sa fie construita in jurul ideii daca candideaza sau nu la postul de premier cutare persoana. Cu ce sa candidam? Deocamdata, e important sa vedem daca oamenii, daca o majoritate sustine o astfel de abordare, daca sustin ideile de-acolo. Cred ca asta e important acum.

Cristian Pantazi: Retin faptul ca ati spus ca sunteti dispus sa va implicati cum s-a intamplat dupa caderea guvernului Ponta, ceea ce inseamna la nivel de premier. Dar daca PNL si USR nu vor reusi sa faca o majoritate care sa va propuna ca premier, veti accepta sa conduceti un eventual guvern PNL-PSD?

Dacian Ciolos: Eu cred ca in momentul de fata Romania are nevoie de o guvernare clara, cu o directie clara, sau intr-o parte sau in alta. Eu personal, pornind si de la experientele trecutului, nu cred ca o astfel de structura de guvernare ar putea functiona in perioada urmatoare. Si, oricum, eu nu ma vad implicat intr-o astfel de structura.

Dan Tapalaga: Adica intr-un guvern de mare coalitie?

Dacian Ciolos: Da

Dan Tapalaga: Dar de ce, care sunt motivele?

Dacian Ciolos: Pai, va spuneam, eu cred ca acum nu de compromisuri de acest gen e nevoie, ci de un angajament clar. Eu cred ca e important ca cei care vin acum in campanie cu puncte de vedere de multe ori aproape antagonizate sa arate ca pot sa si construiasca, nu doar sa se opuna celorlalti.

Dan Tapalaga: Aici e o problema, si o stiti foarte bine: si stanga si dreapta vor avea probleme sa stranga o majoritate suficient de solida.

Dacian Ciolos: Sigur, de-asta probabil ca la un moment dat partidele vor trebui sa gaseasca o formula in Parlament pentru a ajunge la o majoritate. Eu va spun care e punctul meu de vedere, asta nu inseamna ca asa o sa se intample; eu va spun ce pot eu sa sustin si ce nu pot.

Cristian Pantazi: In ultima perioada lideri ai PSD si ALDE v-au criticat dur. Excludeti sa conduceti o varianta de guvern care sa aiba in componenta PSD?

Dacian Ciolos: Exclud sa ma implic intr-un guvern de mare coalitie care n-ar avea o directie clara de reforma. E important sa continuam anumite reforme, sa integram asteptarile oamenilor de a guverna altfel, onest, transparent, pe baza de profesionalism cu obiective clare.

Dan Tapalaga: Asadar, excludeti PSD intr-o formula de guvernare? Pentru ca intrebarea era clara referitoare la acest partid.

Dacian Ciolos: Nu ma vad personal implicat intr-o astfel de formula.

Cristian Pantazi: Daca partidele care va vor sustine pun pe listele de candidati figuri compromise, cu probleme in justitie, anchetati, condamnati, ce veti face?

Dacian Ciolos: E importanta sustinerea unor valori; dar e la fel de important si cine pune in aplicare acele valori, ca sa fie credibil. Am vazut si la PNL o schimbare de abordare din acest punct de vedere, inceputa deja la alegerile locale, cand au refuzat sa puna pe liste candidati care au probleme cu legea.

Cristian Pantazi: Au fost niste exceptii si la PNL…

Dacian Ciolos: Au fost si de-asta spun: e un proces care a inceput, si, dupa parerea mea, trebuie sa continue. Altfel, nu poti sa fii credibil facand doar declaratii fara exemple concrete. Deci sper sa vedem tradus acest discurs in exemple clare pe liste si apoi in programul de guvernare.

Dan Tapalaga: Legat de feed-back-ul partidelor, de la lansarea platformei sunt cateva zile, in acest interval ce v-au spus partidele?

Dacian Ciolos: N-am discutat inca concret aceste aspecte, doar ce am vazut in spatiul public, ideile de sustinere. Pentru mine nu e atat de important numarul de like-uri pe aceasta platforma – sigur ca e un test de perceptie si de sustinere; cred ca e important sa avem aceste idei in dezbatere, daca ele intr-adevar sunt ceea ce asteapta oamenii si daca in jurul lor putem construi apoi proiecte concrete. Eu sunt constient ca nu poti guverna doar cu principii, ai nevoie de proiecte concrete, de-un program de guvernare, dar eu tocmai la asta m-as astepta, ca pornind de la niste principii sa se construiasca apoi si programe de guvernare in jurul unor proiecte.

Dan Tapalaga: Asadar, asteptati de la partide sa vina cu programe de guvernare?

Dacian Ciolos: Pai e evident, eu am spus ca nu o sa candidez si cred ca cei care candideaza trebuie sa vina cu programele de guvernare

  • Despre posibila intrare intr-un partid: Nu mi-am pus problema si n-o sa intru intr-un partid de dragul de a intra

Cristian Pantazi: A existat o reactie aproape imediata a presedintelui Iohannis dupa lansarea platformei si o citez: „Premier tehnocrat inseamna premier independent politic. Dacian Ciolos e un premier independent politic, l-am desemnat fara sa fie propus din partea vreunui partid. Asa ceva nu vom avea dupa alegeri, ci un guvern politic, care reprezinta vointa unui partid sau partide care vor sa mearga impreuna”. Cum o intepretati, ca nu ne-a fost foarte clar?

Dacian Ciolos: Nu vreau sa interpretez, cred ca trebuie sa-l intrebati pe domnul presedinte. Eu v-am spus ce pot sa fac acum. Eu vreau mereu sa fiu coerent cu mine insumi in deciziile mele. Nu o sa fac lucruri doar de dragul cuiva sau doar pentru ca cineva imi cere ceva. O sa fac ceea ce simt si ceea ce cred ca chiar pot sa duc mai departe. In momentul de fata am spus ca sunt gata sa ma implic, sa-mi folosesc experienta acumulata daca cineva considera ca aceasta experienta poate sa fie utila; alegerea de a intra sau nu intr-un partid e o alegere personala. Eu n-o sa fac niciodata asta pentru o functie sau pentru ca mi-o cere cineva. Sunt constient si sustin ideea ca e important ca dupa alegeri sa avem un guvern politic, clar sustinut politic, cu un program de guvernare asumat de partidele care pot face o majoritate in Parlament, pentru ca avem nevoie sa recredibilizam modul de a face politica prin partide. Asta nu se face doar declarativ, doar punand in fata un om, fie el membru de partid sau independent, se face printr-un complex de factori pe care sper sa-i vad in actiune in perioada urmatoare.

Cristian Pantazi: Va tenteaza ca dupa alegeri sa intrati intr-un partid?

Dacian Ciolos: Nu mi-am pus problema si n-o sa intru intr-un partid de dragul de a intra. Trebuie sa simt aceasta adeziune la un grup, la o structura care are anumite obiective, e un instrument care sa ma ajute sa-mi duc la indeplinire niste obiective alaturi de altii. Dar nu o sa fac lucrul acesta pentru a avea o functie.

Dan Tapalaga: Cand veti lua o decizie in sensul asta?

Dacian Ciolos: Cand va veni vremea. Nu vreau sa discutam in jurul acestui subiect pentru ca nu cred ca acesta e obiectul discutiei acum si ce-i intereseaza pe oameni.

  • Despre participarea in campania electorala: O sa vad in functie de cazuri, dar, de principiu, nu intentionez sa ma implic in campanie

Dan Tapalaga: Campaniile electorale sunt despre emotie, mai putin despre ratiune, din pacate. Veti merge la mitingurile electorale, de pilda la cel anuntat de PNL?

Dacian Ciolos: Nu stiu, o sa vad care e scopul, care sunt obiectivele unei astfel de intalniri. E normal sa existe locuri in care sa transmiti niste mesaje oamenilor. Am spus insa ca, nefiind candidat la alegeri, nu o sa particip la campania electorala ca un politician candidat, insa mi se pare normal sa folosesc anumite instrumente pentru a putea transmite mesaje sau pentru a raspunde la anumite intrebari.

Dan Tapalaga: Deci inteleg ca raspunsul e da, la unele mitinguri veti merge?

Dacian Ciolos: O sa evit sa ma implic in campania electorala. Campania e a partidelor si cred ca e important sa existe aceasta delimitare. Nu vreau sa las ambiguitate in atitudinea mea. Vreau sa fiu sincer, direct, sa fac ce spun si nu altceva si sa nu fac anumite compromisuri doar de dragul cuiva sau unui mod de-a face lucrurile. Haideti sa facem asta pentru ca asa se face. Eu cred ca e important sa facem lucrurile asa cum le simtitm. Deci o sa vad in functie de cazuri, dar, de principiu, nu intentionez sa ma implic in campanie, cu atat mai mult cu cat mai trebuie sa guvernam, mai avem lucruri de facut pana la sfarsitul mandatului acestui guvern.

Cristian Pantazi: Dar daca atat PNL, cat si USR va vor sustine, cum credeti ca se vor mai diferentia aceste partide in campanie?

Dacian Ciolos: Nu stiu, lucrurile acestea trebuie sa le discutati cu ei. Eu nu cred ca un partid trebuie sa sustina o persoana; ele trebuie sa sustina niste programe. Spuneati de emotie: sigur, e importanta si emotia ca sa ai mobilizarea oamenilor in jurul unui proiect; dar daca emotia se creeaza doar cu petarde si nu cu niste proiecte concrete care sa arate in ce fel pot fi facute lucrurile mai bine, e o emotie trecatoare. Noi avem nevoie de o emotie constructiva, pozitiva, nu impotriva cuiva, ci pentru a sustine anumite proiecte, pentru a avea si dupa alegeri cat mai multi oameni implicati in ce va face guvernul. Cred ca avem o mare problema de aplicare a democratiei – nu doar in Romania – pentru ca democratia a inceput sa fie interpretata ca fiind activa doar in perioada alegerilor. Eu cred ca vem nevoie de modalitati, instrumente de democratie participativa si probabil ca o emotie pozitiva, de implicare a oamenilor in proiecte si dupa ce trec alegerile.

Dan Tapalaga: Mai sunt ministri care pleaca in partide?

Dacian Ciolos: Eu le-am spus fiecaruia, e alegerea personala. Cei care chiar doresc, eu ii incurajez sa faca asta, pentru ca eu cred ca avem nevoie de sange proaspat si in politica. Dar va fi alegerea fiecaruia si vom gasi solutii. Nu cred, din elementele pe care le am, ca vor fi plecari masive, vor fi punctuale.

Dan Tapalaga: Cam cati, 2-3?

Dacian Ciolos: Nu stiu, prefer sa nu dau eu.. Inca o data, stiu ca sunt cativa oameni care se gandesc, nu au luat inca o decizie, pentru ca e o decizie grea.

Cristian Pantazi: Avem trei scenarii politice pentru guvern dupa alegeri: guvern in jurul PSD, in jurul PNL, guvern de mare coalitie. Care vi se pare acum cel mai fezabil?

Dacian Ciolos: Nu stiu, mi-e greu sa spun si nu vreau sa ma tranform in analist politic bazandu-ma pe speculatii. Cred ca campania electorala abia incepe si inainte de a incepe canmpania e important sa vezi ce propun partidele. Deci nu as face speculatii.

  • Despre Liviu Dragnea si Victor Ponta: Nu stiu daca in momentul de fata putem vorbi de amicitie

Dan Tapalaga: La inceputul mandatului de premier, spuneati in decembrie intr-un interviu despre Victor Ponta ca este un „amic”, despre Liviu Dragnea – „serios si de incredere”. Astazi ce spuneti?

Dacian Ciolos: Ce sa spun? Nu spun nimic. Am interferat cu ei in cariera mea si probabil ca o sa mai interferez. Si atat. Nu as face aprecieri de valoare pentru ca am vazut ca ele sunt interpretate, orice as spune.

Dan Tapalaga: Dar va pastrazi calificativele date in decembrie?

Dacian Ciolos: Nu stiu daca in momentul de fata putem vorbi de amicitie; cu Liviu Dragnea am avut ocazia sa mai discut in ultimele luni si au fost discutii decente, chiar daca nu suntem de acord pe foarte multe lucruri, avem pareri divergente. Dar eu cred ca intr-o astfel de pozitie e important sa acorzi prezumtia de respect oamenilor cu care lucrezi. Eu nu vreau sa ma confrunt cu oameni, cu persoane, prefer sa ma confrunt cu idei.

  • Despre ministrul Culturii: Nu pot confirma demisia, vom avea o discutie

Cristian Pantazi: O stire pe surse TVR spune ca ministrul Culturii, Corina Suteu, urmeaza sa demisioneze. Confirmati?

Dacian Ciolos: Nu va pot confirma deocamdata, urmeaza sa am astazi o discutie. Mi-a spus ca ar vrea sa stam de vorba pe mai multe teme. Stiu ca dansa avea cateva nemultumiri legat de modul in care am sustinut sau nu anumite proiecte acolo si o sa avem astazi o discutie.

  • Despre ministrul Energiei: Mi-a garantat ca banii i-a obtinut clar, pe baza unui contract

Dan Tapalaga: De ce il pastrati in Guvern pe ministrul Energiei, Victor Grigorescu?

Dacian Ciolos: Pentru ca si-a facut treaba si consider ca-si face treaba in continuare si pentru ca n-am avut probleme de integritate.

Cristian Pantazi: Dar este cercetat de ANI si nu a convins pe nimeni ca e plauzibil sa castige zeci de mii de euro dintr-un site cu 15 utilizatori. Pe dvs. v-a convins?

Dacian Ciolos: Nu pe mine trebuia sa ma convinga, sunt institutii abilitate. Am avut o discutie, asa cum am avut si cu altii acuzati de anumite lucruri si am spus clar: atunci cand o institutie a statului are suspiciuni rezonabile, afirmate clar in mod formal, legat de probleme de integritate sau probleme cu justitia ale unui membru al Guvernului, nu voi ezita nici o clipa, asa cum am demonstrat pana acum. La fel si in cazul domnului Grigorescu. ANI face aceasta investigatie pentru ca a fost o plangere. Haideti sa asteptam verdictul si va garantez ca nu voi ezita sa-mi pun in aplicare principiile. Dar nu pot sa condamn niste oameni doar pe baza unor suspiciuni exprimate in media.

Dan Tapalaga: Dar e adevarat ca sunt suspiciunile evidente

Dacian Ciolos: Nu sunt eu pus in situatia sa judec. Am avut o discutie, dansul mi-a spus si mi-a garantat ca banii i-a obtinut clar, pe baza unui contract, pe baza unor negocieri cu un privat caruia i-a vandut un site…

Dan Tapalaga: Un offshore despre care nu stim nimic, dvs. stiti, v-a spus cine e?

Dacian Ciolos: Nu stiu, dar nici nu e treaba mea, e treaba unor institutii sa demonstreze daca acolo sunt lucruri curate sau nu. Va dati seama ce-ar insemna daca de fiecare cand cineva in media lanseaza o suspiciune asupra unei persoane sa luam astfel de decizii; unde mai vorbim de stabilitate si mai ales de incredere?

Dan Tapalaga: Pai va dau un exemplu, cu ministrul Toba, nu avem nici un verdict acolo

Dacian Ciolos: Pai am avut o suspiciune clara, rezonabila, inceperea urmaririi penale

Dan Tapalaga: Despre asta discutam si aici: o investigatie ANI.

Dacian Ciolos: E altceva ANI fata de procuratura, care pe baza dosarului finalizat a trimis in judecata un om. Aici, ANI deocamdata instrumenteaza un dosar care nu se pune problema sa fie trimis in justitie deocmdata. Daca va fi cazul, nu o sa ezit.

  • Despre Raluca Pruna: Eu imi judec ministrii dupa actiunile si eficienta lor

Cristian Pantazi: Un alt ministru cu ceva probleme e Raluca Pruna, ministrul Justitiei. In pline proteste la penitenciare a vorbit de amnistie si gratiere, inflamand situatia; relatia cu magistratii e proasta; a facut mai multe declaratii nefericite. Nu-s cam multe probleme pentru un ministru atat de important?

Dacian Ciolos: N-as judeca un om doar dupa declaratii, chiar daca pentru un demnitar si ele sunt importante. Dar declaratiile sunt luari de pozitie. Eu m-am uitat si imi judec ministrii in primul rand dupa actiunile si eficienta lor. Si doamna Pruna s-a angajat la inceput ca o sa finalizeze o strategie anticoruptie si a facut-o, s-a angajat sa operationalizeze o agentie pentru recuperarea bunurilor indisponibilizate care era pe hartie de multa vreme, si acum avem aceasta agentie gata, ea va incepe sa lucreze. Deci sunt mai multe lucruri facute. Intr-adevar, au fost doua motiuni simple, din care doar una a trecut acum in prag de campanie si ambele motiuni au avut la baza declaratii si nu fapte sau lipsa unor fapte.

  • Despre salariile magistratilor: Gandim un plan multianual pe care sa-l lasam pentru viitorul guvern si parlament

Dan Tapalaga: Apropo de intalnirea cu magistratii; ei solicita practic 18% majorare de salariu, desi ei spun ca nu e vorba despre majorare, ci despre aplicarea unor hotarari judecatoresti. Ati ajuns la o concluzie, veti da acesti bani?

Dacian Ciolos: Am vrut sa am o discutie mai larga, dincolo de salarizare, pentru ca eu vreau ca in aceasta perioada de precampanie sa nu avem actiuni care sa puna la indoiala credibilitatea justitiei si mai ales sa evitam conflicte intre puteri in stat. Si asta am vrut sa evit, apropo de aceasta discutie in jurul salariilor. Pentru ca, pe de alta parte, cei din justitie au dreptate cand spun ca e nevoie de o perspectiva mai clara privind sustinerea justitiei nu doar declarativ, dar si financiar, pentru ca au nevoie de investitii, de infrastructura. Si am convenit ca o sa incepem sa lucram impreuna ca pana la finalul mandatului acestui guvern, asa cum vom face si cu legea salarizarii unitare, sa lucram si in acest domeniu si pe chestiunile legate de salarizare acolo unde sunt lucruri de corectat, dar nu imediat si sub presiune, ci in functie si de posibilitatile pe care le avem, dar sa gandim si un plan multianual pe care sa-l lasam pentru viitorul guvern si parlament.

Dan Tapalaga: Tot nu am inteles: vor primi acesti 18% sau nu?

Dacian Ciolos: Am spus ca decat sa discutam punctual acum de o crestere cu 18% la unii sau la altii, aici am avut discutii legate de hotarari judecatoresti care trebuie aplicate, trebuie automat extinse tuturor acum, sau daca n-ar fi mai bine sa lucram pe conceptul de lege a salarizarii pentru magistrati si acolo sa purtam aceasta discutie.

Cristian Pantazi: Trebuie pastrat MCV sau nu? USR e primul partid care isi asuma pastrarea lui.

Dacian Ciolos: Eu am spus ca dincolo de monitorizarea care vine din exterior e important ca noi sa demonstram ca suntem in masura sa ne asumam o justitie independenta. Eu unul pentru asta am militat si am lucrat cat am fost premier si o sa lucrez in continuare. Eu nu vad un viitor pentru MCV daca nu demonstram noi in Romania ca suntem capabili sa ne gestionam independenta justititie.

  • Despre ministrul Educatiei: Nu stiu sa existe elemente noi la dosarul de la CNSAS al lui Mircea Dumitru

Cristian Pantazi: Ati primit de la CNSAS un verdict privindu-l pe ministrul Educatiei, Mircea Dumitru?

Dacian Ciolos: Cand o sa-l primesc, o sa-l stiti si dvs. El va fi public, nu mi se da mie, i se da persoanei in cauza si el va deveni public.

Dan Tapalaga: Dar presedintele Iohannis s-a pronuntat prudent in acest caz.

Dacian Ciolos: Eu cred ca ar fi o chestiune letala pentru orice intelectual care se declara democrat si anti-comunist sau impotriva regimului dictatorial cu care am avut de-a face. Dar, deocamdata, domnul Mircea Dumitru are un verdict de necolaborare cu Securitatea, nu stiu sa existe elemente noi la dosar, dar asta o sa ne spuna CNSAS.

  • Despre reorganizarea DIPI: Eu imi doresc sa nu mai existe un serviciu secret la Ministerul de Interne

VIDEO Ciolos despre serviciul secret al Ministerului de Interne:

Cristian Pantazi: Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a lansat in dezbatere publica un proiect de OUG privind reorganizarea DIPI. APADOR-CH acuza faptul ca este introdusa posibilitatea ca UPI sa poata culege informatii fara mandat de la un judecator. Veti cere modificarea proiectului de OUG?

Dacian Ciolos: Eu astept deocamdata sa vedem rezultatele acestei dezbateri publice. Nu am discutat pe textul proiectului pentru ca domnul ministru mi-a spus foarte clar ca e un text supus dezbaterii publice inainte de a fi supus dezbaterii si aprobarii Guvernului. Si o sa comentez textul cu care va veni in guvern si si-l va asuma.

Cristian Pantazi: Si vi se pare grava o astfel de posibilitate?

Dacian Ciolos: Eu sper sa putem ajunge la concluzia ca nu e un serviciu secret, ci o structura de protectie interna. Eu asta imi doresc, sa nu mai existe un serviciu secret la Ministerul de Interne pentru ca nu e cazul, servicii secrete avem conform legii. E o structura de protectie interna care trebuie sa se asigure ca oameni care lucreaza intr-o institutie de forta, care se ocupa de ordinea si linistea publica, sunt in afara oricaror suspiciuni si oricaror amenintari potentiale si asta trebuie sa fie obiectivul principal.

Dan Tapalaga: Cu atat mai mult: daca e vorba de un serviciu de protectie interna, de ce a fost nevoie de militarizarea acestuia?

Dacian Ciolos: Nu stiu nici asta, o sa vedem cu ce propunere vine domnul ministru. Sunt optiuni deocamdata.

Dan Tapalaga: Dar sunteti de acord cu principiul militarizarii?

Dacian Ciolos: Nu stiu, vreau sa vad argumentele pentru o propunere sau alta, pentru ca nu sunt expert in acest domeniu si nu vreau sa-mi exprim puncte de vedere pana nu vad note de fundamentare, argumente.

  • Despre ministrul Sanatatii: A jucat complet transparent

Cristian Pantazi: Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: au aparut acuzatii din diverse surse ca ar avea o relatie stransa cu reprezentantul unor mari producatori de medicamente, care este intamplator si ruda sa de gradul cinci. Sunteti convins ca nu aceste legaturi?

Dacian Ciolos: De gradul cinci – pana unde se poate merge? Sa ne uitam ca poate mai gasim si de gradul sapte. E vorba de influenta, onestitate si transparenta, pentru ca acestea sunt principiile pe care ni le-am asumat. Si i-am cerut domnului ministru – si pana acum nu am motive sa ma indoiesc – ca va fi foarte transparent si foarte clar si foarte direct si va raspunde la orice intrebare legata de orice suspiciuni in aceasta directie.

Dan Tapalaga: Aveti convingerea in acest moment ca nu exista nicio legatura in acest moment intre afacerile unchiului si activitatea ministrului Sanatatii?

Dacian Ciolos: Eu judec faptele domnului ministru. Dupa fapte, a jucat complet transparent si am convingerea ca, atat timp va fi membru in guvernul pe care il conduc, asa va face, pentru ca asa face guvernul. Nu vom lua nicio decizie pe sub masa, nu vom lua nicio decizie din scurt, fara ca ea sa fie supusa dezbaterii publice, la orice intrebare se va raspunde. Sigur, ministrul si guvernul isi vor asuma deciziile luate. Important e sa avem medicamente cat mai ieftine pentru romani, dar mai important este sa avem medicamente. Pentru ca, daca avem doar ieftine, dar nu exista pe piata nu vad care e sensul, decat cel de a flutura populist.

Dan Tapalaga: Cu atat mai mult va rog sa explicati, din perspectiva aceasta, de ce nu se pune in practica ordinul de scadere a preturilor cu 30% la medicamente acum, ci etapizat.

Dacian Ciolos: Si aici astept sa vina domnul ministru cu actul normativ in guvern, sa vedem care sunt conceptele dansului, ce propune dansul. Dansul mi-a semnalat faptul ca o scadere brusca a preturilor risca sa elimine de pe piata si mai multe medicamente decat cele pe care deja nu le mai avem. Sunt multe situatii unde nu mai exista medicamente pe piata. Deci obiectivul pentru noi este sa scadem preturile pana la nivelul la care putem sa le scadem, asa incat sa putem sa gasim in continuare medicamentele pe piata, la preturile cele mai mici. Acesta e conceptul pe care dansul mi l-a prezentat. Care sunt mecanismele si modalitatea pe care le propune vom vedea cand va veni cu actul normativ.

  • Despre tratatul UE – Canada: Pentru noi e imposibil sa acceptam acordul fara decizia de ridicare a vizelor

VIDEO Ciolos despre negocierea cu Canada pentru vize:

Cristian Pantazi: Tratatul UE – Canada: Romania este printre putinele dati intr-o pozitie atat de dura la nivelul Uniunii Europene, ameninta cu veto…

Dacian Ciolos: Nu e o pozitie dura, e o pozitie ferma. Fac o diferenta. E o pozitie ferma. Discutia aceasta despre vize, chiar daca nu e o legatura formala intre adoptarea acordului comercial si vize, e un angajament clar al guvernului canadian din momentul in care s-au finalizat negocierile – si stiu bine despre ce vorbesc pentru ca eram in Comisia Europeana atunci…

Cristian Pantazi: Ce s-a intamplat cu Canada de si-a schimbat pozitia?

Dacian Ciolos: Nu si-a schimbat-o. Negociem. Din vara, cand am fost la Ottawa si am avut o discutie onesta si deschisa cu premierul Trudeau si m-am bucurat sa vad ca exista intelegere la ceea ce solicitam, de atunci lucram. Si pentru Canada e dificil sa ia o astfel de decizie. Pentru noi e imposibil sa acceptam acordul fara aceasta decizie, care e un angajament mai vechi al Canadei. Romania si Bulgaria sunt singurele state membre UE care inca au nevoie de vize. Nu putem vorbi de aplicarea unui acord comercial care presupune, pentru ca Romania sa fie beneficiara, si posibilitatea de a circula pentru oameni de afaceri si turisti in Canada. Nu putem vorbi despre un acord care sa fie benefic Romaniei daca nu exista si aceasta facilitate de circulatie. Despre asta discutam. Am gasit, cred, in cele din urma un acord de principiu. Acum e important ca autoritatile canadiene sa anunte acest acord, pentru ca eu respect responsabilitatea fiecaruia, nu vreau eu sa fac anunturi si comentarii pana cand premierul Trudeau sau guvernul canadian nu anunta acordul la care am ajuns. Dar pana atunci, din punctul meu de vedere nu putem finaliza acest proces de adoptare.

Dan Tapalaga: Dar inteleg ca dumneavoastra contati pe ridicarea vizelor in 2017.

Dacian Ciolos: Da, contez.

  • Despre avertismentele lui Isarescu legate de legile populiste:

Cristian Pantazi: Avertismentele guvernatorului Isarescu referitoare la situatia riscanta in care se afla Romania din cauza unui pachet de legi populiste trecute prin Parlament in ultima perioada – darea in plata, conversia: ce solutii aveti in vedere?

Dacian Ciolos: In afara de prudenta pe care am solicitat-o – pentru ca este vorba despre relatia intre legislator si banci, de argumentele ca astfel de masuri ce pot sa fie intelese cu un caracter social pana la un punct, important este sa nu destabilizam sistemul bancar. Pentru ca o astfel de destabilizare va costa, pana la urma, tot statul sau cetateanul.

Dan Tapalaga: Dar puteti face ceva la guvern? Puteti interveni pentru a regla aceste derapaje populiste, sa le spunem clar?

Dacian Ciolos: Mijloacele sunt foarte limitate pentru ca guvernul nu prea poate sa intervina in politica bancilor, Parlamentul e legislatorul si el decide legile. Putem sa ne spunem punctul de vedere, sa furnizam analize si avem si anumite programe de sustinere de creditare care pot, pana la un punct, sa compenseze anumite lucruri.

  • Despre casatoria intre persoanele de acelasi sex: Pledez pentru toleranta cu respectarea ideii de familie traditionala

VIDEO Ciolos despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex:

Dan Tapalaga: Ar mai fi o tema politica, domnule premier, o tema delicata. Presedintele Klaus Iohannis a pledat, ieri, pentru toleranta pe tema interzicerii casatoriei persoanelor de acelasi sex. Dumneavoastra pentru ce pledati?

Dacian Ciolos: Eu pledez pentru toleranta cu respectarea ideii de familie. Avem o Constitutie, cred ca familia e un element important, un nucleu al societatii din Romania si nu cred ca ideea de familie in Romania ar trebui sistematic pusa in contradictie cu ideea de toleranta.

Cristian Pantazi: Vorbiti de familia traditionala – comuniunea dintre un barbat si o femeie?

Dacian Ciolos: Da.

Dan Tapalaga: Dar inca o data, toleranta cum se manifesta?

Dacian Ciolos: Toleranta se manifesta respectand alegerile pe care altii le fac.

  • Despre Kovesi: Vad o campanie disperata pusa in scena

VIDEO Ciolos despre atacurile la Kovesi:

Cristian Pantazi: Cum vedeti dumneavoastra ce i se intampla doamnei Kovesi – scandalul „cucuveaua mov”, acuzatiile de plagiat, acuzatiile de prietenie cu Sebastian Ghita?

Dacian Ciolos: Le vad cu tristete, pentru ca doamna Kovesi este o persoana angajata in a face ca o institutie, parte a sistemului judiciar, sa functioneze. O institutie care a obtinut si obtine rezultate. O persoana pe care o vad verticala si ferma in aplicarea unor principii si a unor valori. Ar fi pacat ca functionarea unei astfel de institutii sa fie afectata de atacuri la persoana, pe care unii, probabil in disperare de cauza, le pun in scena.

Cristian Pantazi: Este o campanie mediatica?

Dacian Ciolos: Nu stiu, dumneavoastra vedeti altceva? Eu vad ceea ce mi se prezinta. Nu cunosc detaliile, nu am timp sa ma uit la televizor, dar vad o campanie disperata.

  • Despre viitorul ministru al Justitiei: Un ministru independent politic ar fi preferabil unui politician

Dan Tapalaga: Inca o intrebare, si mai simpla. Justitia fiind importanta, domnule Ciolos, cum vedeti viitorul ministru de justitie in viitorul guvern – independent/tehnocrat sau dat de partidele politice?

Dacian Ciolos: Cred ca trebuie sa fie un om care sa cunoasca foarte bine sistemul judiciar, care sa fie vertical, onest, sa nu aiba tinichele si sa nu planeze suspiciuni in jurul lui. Probabil ca un ministru independent politic, atat timp cat guvernul are responsabilitati inclusiv in numirea unor responsabili din justitie… Cred ca e important sa fie independent.

Dan Tapalaga: Deci ar fi preferabil unui politician…

Dacian Ciolos: Din punctul meu de vedere da. Pot sa fie si politicieni care sa corespunda principiilor, valorilor pe care le-am amintit. Important e sa fie in afara oricaror suspiciuni din acest punct de vedere al verticalitatii, atunci cand ia anumite decizii.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro