Sari direct la conținut

Intoarcerea fanariotilor

Contributors.ro
Toma Patrascu, Foto: Arhiva personala
Toma Patrascu, Foto: Arhiva personala

Stupoare! Nu pot descrie altfel senzatia pe care o am cind ma uit la actiunile guvernului actual.

Recunosc, am o oarecare doza de optimism. Nu mi-am facut iluzii si nu m-am asteptat ca Palatul Victoria sa fie luat peste noapte cu asalt de un comando de profesionisti competenti si incoruptibili, totusi, am crezut sincer ca, macar de ochii lumii, se va incerca mentinerea unei aparente de normalitate. Am sperat ca o minima decenta, o urma de inteligenta politica ar determina instalarea la conducere a unor oameni competenti. Am sperat…

De ce nu? Ar fi fost posibil. Politica si profesionalismul nu se exclud; e suficient sa ne uitam la Mihai Tanasescu, Daniel Funeriu, Monica Macovei, Mihai Razvan Ungureanu, George Maior etc.

Da, ar fi fost posibil, dar ce vedem? Vedem aplicata o politica de “slash and burn”. In loc de a se capitaliza reusitele (deloc putine…) si de a se corecta erorile (suficiente…) ale precedentei guvernari, coalitia aflata astazi la putere pare mai degraba inclinata spre o politica de tip fanariot.

“Odată ce noul principe era numit, el era escortat la Iași ori București de o suită formată din familia sa, favoriți și creditori (de la care împrumutase bani pentru ploconul oferit la investire). Domnul și cei din suită urmăreau să-și recupereze cât mai repede cu putință investițiile făcute cu prilejul numirii și în plus să strângă suficienți bani cât să trăiască îndestulat după încheierea scurtului mandat domnesc.”[1]

Guvernarea PDL are la activ cel putin doua reusite majore: reforma invatamintului si lupta anti-coruptie; ambele domenii se afla acum sub atac. Pe de o parte, se incearca ciopirtirea prin tot soiul de metode a Legii Educatiei Nationale astfel incit sa tipografiile de diplome sa poata functiona nestinjenite, iar “personalitati” de genul Corinei Dumitrescu, Ioan Mang sau Liviu Pop, ministrul bun-cunoscator al folosirii copiatoarelor, par numai bune pentru a se ocupa de acest obiectiv. Pe de alta, s-a deschis foc de voie impotriva DNA, ANI si a proceselor de coruptie aflate pe rol.

Deja s-a trecut de la declaratii de intentie de genul “‘Procurorul ar trebui arestat’ daca Nastase nu va fi condamanat”[2] (Titus Corlatean, PSD, actualul ministru al justitiei) la anuntare necesitatii aplicarii unor “corectii”[3] in cazul DNA si ANI (Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL) si la “masuri concrete” precum retragerea ISC ca parte civila din dosarul de coruptie al lui Adrian Nastase[4].

De acord, imediat ce adresa semnata de seful Inspectoratului de Stat in Constructii, dl. Balaban-Grajdan, a ajuns in presa, Primul Ministru l-a demis pe acesta din functie[5], dar situatia ramine in continuare uluitoare. Una din doua, ori dl. Ponta era in tema, dar spera ca “iertarea” lui Nastase sa treaca neobservata, ori oamenii din subordine isi urmaresc propriile agende.

Avem o senzatie de deja-vu; si la Ministerul Invatamintului s-a intimplat la fel. O continua oscilatie, ba ca-i alba, ba ca-i neagra, poate ca e plagiat sau poate ca nu, azi o numire, miine o demisie. Mai sa crezi ca dl. Ponta este agentul 009 al Presedintelui Basescu, omul infiltrat de PDL pentru a distruge din interior USL-ul inainte de alegeri.

Indiferent ca este de dreapta sau de stinga, avem nevoie de un Guvern responsabil. Indiferent de culoarea politica a Parlamentului avem nevoie de un invatamint performant. Indiferent de ocupantul postului de la Cotroceni avem nevoie de mecanisme eficace pentru a lupta impotriva coruptiei.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro