Sari direct la conținut

Invazia panourilor fotovoltaice chinezești / Comisarul pentru energie: UE nu poate închide granițele importurilor din China / Avem obiective climatice foarte ambițioase

HotNews.ro
Turbine eoliene și panouri fotovoltaice, Foto: Airubon | Dreamstime.com
Turbine eoliene și panouri fotovoltaice, Foto: Airubon | Dreamstime.com

Ambițiile UE privind tranziția verde au oferit un impuls importurilor ieftine de panouri fotovoltaice din China. Practic, UE este invadată de importurile chinezești, motiv pentru care producătorii europeni au ajuns să solicite sprijin de urgență la Bruxelles, pentru a nu își închide fabricile. În acest context, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a spus că UE trebuie să ajute producătorii europeni de panouri solare, dar nu își poate închide porțile în fața acestor importuri ieftine.

  • Miniștrii energiei din țările UE discută luni propunerile producătorilor de panouri fotovoltaice. Aceasta în condițiile în care peste 90% din panourile fotovoltaice instalate în UE provin din China.
  • Statele UE au instalat o capacitate solară record anul trecut, cu 40% mai mult decât în 2022. Majoritatea acestor panouri și piese au venit din China. În unele cazuri, 95% dintre panouri sunt importate din China, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie.
  • Obiectivul obligatoriu al Uniunii Europene în materie de energie regenerabilă este de cel puțin 42,5% în 2030, cu efortul colectiv de a-l crește chiar până la 45%.

„Nu putem închide granițele, pentru că avem nevoie de panouri solare”

„Există diferite propuneri pentru sprijinirea industriei, dar în mod clar nu putem închide granițele, pentru că avem nevoie de panouri solare”, a spus Simson, la o întâlnire a miniștrilor energiei din țările UE, citată de Reuters.

Producătorii europeni solicită sprijin inclusiv prin măsuri anti-dumping, prin restricții comerciale legate de importurile ieftine din China.

Cu toate acestea, Simson susține că astfel de restricții ar putea compromite capacitatea UE de a instala suficientă capacitate de energie solară, astfel încât să fie îndeplinite obiectivele climatice.

Aceasta în condițiile în care majoritatea panourilor solare și a pieselor necesare sunt importate din China.

„Trebuie să ne îndeplinim obiectivele climatice foarte ambițioase”

Comisarul european pentru energie susține că este nevoie de cât mai multe panouri foltovoltaice, pentru a fi îndeplinite obiectivele climatice. „Trebuie să ne sprijinim industria, dar avem nevoie de toate produsele pentru a ne îndeplini obiectivele foarte ambițioase”, a adăugat ea.

Propunerile industriei includ utilizarea mai multor ajutoare naționale de stat pentru sprijinirea producătorilor europeni de energie solară, organizarea de licitații și impunerea unor standarde. Aplicarea acestor propuneri ar putea oferi producătorilor din UE un avantaj, arată Reuters.

O altă propunere este ca firmele care instalează panouri fotovoltaice să fie încurajate să includă produse fabricate din UE în ofertele lor.

Avertisment al Agenției Internaționale pentru energie

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) avertizează că dependența de China, care livrează peste 90% din panourile solare, ar putea fi riscantă și este nevoie urgentă de noi fabrici de producție în alte zone ale lumii. În plus, guvernele ar trebui să ducă o politică de încurajare a investițiilor în rețele și în capacități de stocare.

Producția de energie din surse regenerabile va cunoaște un boom în următorii cinci ani la nivel mondial, în special cea solară, care se va tripla.

„Dependența de o tehnologie, de o singură țară și de o singură rută ar putea fi riscantă”, a declarat, recent, Fatih Birol, directorul executiv al IEA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro