Sari direct la conținut

Inventiile care au schimbat comunicarea moderna

HotNews.ro

Mediul tehnologic, asa cum il stim astazi, nu ar fi fost la fel fara cateva inventii majore. Cum am ajuns de la aparatele de radio pe lampi la televiziunea online, de la computerele care in trecut ocupau o camera intreaga la laptop sau de la developarea fotografiilor in camere obscure la camerele digitale, aflati mai jos.

1. Televizorul 630TS costa in 1946, cand a fost produs pentru prima oara, 350 de dolari. Actualizat la pretul de azi, ar insemna circa 3,600 de dolari. Avand un ecran alb-negru de 25 cm si doua boxe enorme, totul asamblat intr-o carcasa de lemn, televizorul cantarea circa 45 kg. In SUA, toata lumea a cumparat acest model, pana in 1954, cand i-a luat locul un tip imbunatatit, cu un ecran de 30 cm. De atunci, televizorul ocupa locul de onoare in sufrageria noastra.

2. Telefonul Western Electric 500, fabricat in 1949, a devenit un punct de reper in design-ul telefoanelor. Cu un aspect curat si functional, acest telefon cu disc a suferit, de-a lungul timpului, putine schimbari de design. 15 ani mai tarziu, primul telefon cu taste respecta aspectul deja clasicului Western Electric 500. Nici telefoanele de perete care au urmat, nu au facut exceptie de la design, putandu-se spune ca Western Electric 500 a „nasit” multe generatii de aparate telefonice.

3. Aparatul foto Kodak Brownie 127, realizat in 1953, a fost botezat dupa numele unui personaj de desene animate. Acest model a facut ca fotografia sa devina un hobby, in primul an de la lansare vanzandu-se 150.000 de bucati. Deja, din 1950, aparatul foto era ca un membru al familiei, nelipsind de la nicio vacanta sau petrecere. Nici nu era greu de dus, incapand in buzunarul hainei, iar timpul de expunere de 1/50 ii permitea sa surprinda cadre aflate in miscare. Aceste caracteristici au facut ca, in urmatorii ani, sa se vanda circa 127 de milioane de modele.

4. In 1932, cand au aparut camerele video cu format de 8 mm, pretul tentant al acestora a facut ca inregistrarea momentelor de familie sa devina un cult. In 1950, Bolex si Canon produceau si ei camere cu format de 8 mm, dar nici una nu a avut succesul modelului cu zoom Bell & Howell. In 1963, Designerul Abraham Zapruder a folosit acest model pentru a filma un cortegiu prezidential de automobile. Astazi, acel model se afla la Arhivele Nationale, ca dovada ca oricine poate surprinde istoria pe pelicula.

5. Primul model de cuptor cu microunde, creeat in 1947, cantarea zeci de kilograme, avea o inaltime de aproape doi metri si costa 3.000 de dolari. In 1967 insa, modelul Amana Radarange, datorita dimensiunilor sale scazute, a facut ca gatitul in cateva minute sa devina mult mai atractiv. Costa 495 de dolari si a incantat gospodinele din intreaga America, iar astazi cu greu mai gasesti vreo casa care sa nu aiba in bucatarie si un cuptor cu microunde.

6. Video Recorder-ul JVC HR-3300 a revolutionat lumea televiziunii in 1976. Sa presupunem ca ai fi vrut sa mergi la o petrecere in aceeasi seara in care se difuza Razboiul Stelelor. Grea alegere, nu? JVC a rezolvat problema, creand aparatul prin care puteai sa inregistrezi o emisiune si apoi s-o vezi oricand doreai. Ba, si mai mult: puteai pune pauza si derula inainte si inapoi. Astfel, JVC a marcat prima schimbare importanta in obiceiurile telespectatorilor.

7. Consola Atari 2600, costa, in 1977, 199 de dolari. Dar merita fiecare banut: iti punea la dispozitie jocuri nelimitate, gratis, facand din el o adevarata revelatie in materie de distractie. Iar in 1980, cand a introdus pe piata Space Invaders, vanzarile s-au dublat. Atari a produs, de-a lungul vremii, multe alte tipuri de console, dar niciuna nu a rezistat atat de mult pe piata precum modelul 2600. Mai precis, 15 ani, fiind scos oficial din vanzare in 1992.

8. Walkman-ul portabil Sony TPS-L2 a inlocuit, in 1979, vechile discuri pe vinil. Chiar daca sunetul nu era de calitate, iar casetele erau agatate mai mereu, walkman-ul putea fi luat oriunde si asta era tot ce conta. Timp de 30 de ani in care s-au vandut 350 de milioane de modele, walkman-ul ne-a ajutat sa ascultam cand si unde vrem muzica preferata.

9. PC-ul IBM 5150 ne-a schimbat pentru totdeauna vietile, in 1981, cand a aparut pe piata. Avea un procesor Intel de 4,77 Mhz, o memorie de 256 KB si cantarea 11 kg, dar aceste “atribute” nu l-au impiedicat sa se vanda cu 3.000 de dolari. Forma sa compacta a devenit un standard pentru PC-urile care au urmat, iar DOS-ul a fost inlocuit, mai tarziu, de Windows, Internet si laptop-uri ultrausoare. Insa totul a inceput cu IBM 5150.

10. Celularul Motorola StarTac a schimbat, in 1996, imaginea telefoanelor mobile de marimea si greutatea unei caramizi. Cantarind doar 100 g, parea incredibil de mic si de usor de folosit, datorita clapetei. A fost si primul model cu functie de vibratii, insa avantajele se opreau aici. Timpul de vorbire era de doar 90 de minute, ceea ce il obliga pe cumparator sa aiba tot timpul la el o baterie de rezerva. Insa acest lucru nu l-a oprit sa dea startul modei tehnologice conform careia, cu cat ai o aparatura mai performanta, cu atat esti mai cool.

Sursa: alltop10intheworld.blogspot.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro