Sari direct la conținut

Investigația Recorder “Dumnezeul achizițiilor se întoarce”: ANAF Tulcea nu a declanșat inspecția până nu a fost verificată de Curtea de Conturi

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recorder a avut în urmă cu 4 ani o investigație, iar apoi în 2023 a continuat cu „Dumnezeul achizițiilor se întoarce”, care a ajuns la 1,2 milioane vizualizări pe YouTube. Practic, jurnaliștii prezentau cazul preotului Mădălin Iscru, fost consilier în Ministerul Dezvoltării care, sub comanda baronului PSD Paul Stănescu, câștiga contracte de milioane de euro pentru reabilitarea de școli și grădinițe, modernizarea iluminatului public și construirea de rețele de apă în satele Dobrogei.

Mereu au existat suspiciuni cu privire la faptul că firmele conectate politic nu sunt verificate de ANAF. În toate discuțiile cu experții în fiscalitate pe care le-am avut în ultimii ani s-a menționat frecvent acest lucru, precizându-se că asta se întâmplă frecvent în teritoriu.

Un document al Curții de Conturi confirmă acest lucru și ne prezintă situația de la ANAF Tulcea, care a făcut pași în acest sens abia după controlul Curții de Conturi.

Deși în acel document a fost acoperit numele cu o bandă neagră, atunci când dai copy/paste vezi numele persoanei la care se face referire: Iscru Marinela, soția preotului Mădălin Iscru.

ANAF Tulcea ar fi trebuit să facă o analiză de risc fiscal pentru stabilirea oportunității includerii în programul de inspecție fiscală grupului de societăți coordonate de Marinela Iscru.

De ce?

“Conform informațiilor disponibile în aplicația informatică Nexus–Diagrame ONRC (www.fiscnet.ro), s-a constatat că persoana fizică Iscru Marinela deține calitatea de asociat/administrator la 3 societăți comerciale, grupul de firme coordonat de persoana fizică se află sub incidența prevederilor art. 7, pct. 26, lit. b) și c) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv sunt persoane afiliate”, spune Curtea de Conturi.

Pe înțelesul tuturor, ea controla în mod efectiv firmele atât din punct de vedere faptic cât și legal și, în același timp, încheia tranzacții între ele. Cu alte cuvinte, este vorba despre prețuri de transfer. ANAF nu prea are specialiști pe zona asta.

*Prețurile de transfer reprezintă prețurile la care au loc tranzacțiile de bunuri și servicii între părți afiliate din același grup de firme. Se depune un dosar de prețuri de transfer în astfel de cazuri pentru ca ANAF să vadă ca nu cumva prețurile să fie manipulate în scopul diminuării impozitelor la bugetul de Stat.

Din interogarea bazelor de date cLynx –Diagrame 394 și Tablou de bord –Declarația 394, pentru societatea BIZANTINE ART PROIECT SRL, CUI 44533900, s-a constatat că aceasta a declarat livrări și achiziții de bunuri sau servicii de la persoanele afiliate.

“Pentru verificarea realității tranzacțiilor între persoanele juridice afiliate, în vederea documentării respectării principiului valorii de piață, contribuabilul care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate are obligația să întocmească dosarul prețurilor de transfer”, menționează sursa citată.

Curtea de Conturi spune că ANAF Tulcea nu a utilizat și analizat toate informațiile disponibile, inclusiv din Mass-media, în vederea stabilirii oportunității includerii în programul de inspecție fiscală a unor contribuabili care desfășoară activități cu persoane afiliate.

Astfel, i s-a recomandat directorului general al DGRFP Galați să dispună structurilor subordonate din cadrul AJFP Tulcea efectuarea unei analize interne în vederea evaluării activității de inspecție fiscală.

Avizul de inspecție, emis după ce firma deja era în dizolvare

În noiembrie 2023, ANAF Tulcea a emis Avizul de Inspecție fiscală pentru BIZANTINE ART PROIECT.

Obligațiile fiscale supuse inspecției fiscale:
-taxa pe valoarea adăugată în perioada 01.09.2021 –30.09.2023;
-impozit pe profit în perioada 01.01.2022 –30.09.2023.

În data de 10.11.2023, conducătorul Activității de inspecție fiscală a transmis către Serviciul Juridic de la Curtea de Conturi: ”Urmare consultării informațiilor furnizate de ONRC prin Raportul nr. 2339547 din data de 09.11.2023 s-a constatat faptul că operatorul economic BIZANTINE ART PROIECT SRL decide dizolvarea și lichidarea conform art. 227, alin. (1), lit. d) și art. 235 din Legea nr. 31/1990 privind societățile, începând cu data de 30.10.2023”

Deci la 5 zile după publicarea investigației Recorder.

Curtea de Conturi a dorit să știe dacă firma în cauză are debite față de bugetul de stat, motiv pentru care a solicitat ANAF să se opună deciziei de dizolvare.

Un raport ONRC ne arată faptul că firma nu a fost încă radiată, de unde deducem că ANAF a blocat decizia. Dacă era radiată, ANAF nu mai putea face nimic.

În octombrie 2023, a apărut o lege (296/2023) care prevede faptul că dacă o firmă are datorii ori există o acțiune de control se amână decizia de dizolvare și de radiere. Oficiul Național al Registrului Comerțului trebuie să formuleze acțiuni de radiere și dizolvare în Buletinul electronic al registrului comerțului cu cel puțin 60 de zile calendaristice înainte și să transmită asta Ministerului Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală. În 45 de zile, Fiscul va spune ONRC dacă firmele respective au datorii ori sunt în control.

INTERVIURILE HotNews.ro