Investigație Recorder: Regatul prăbușit. Cum a ajuns Unifarm în pragul falimentului
Recorder a intrat în posesia inventarului Unifarm, care arată că în depozitele companiei se așterne praful pe cantități imense de echipamente medicale care nu mai pot fi valorificate: 26 de milioane de măști, 2,3 milioane de combinezoane, aproape 200 de tone de dezinfectant, peste un milion de mănuși, sute de ventilatoare de terapie intensivă sau de transport. O parte din această marfă va expira în curând, o parte e de proastă calitate, iar restul este prea scumpă. Unifarm a cumpărat-o cu sume exorbitante, iar legea nu-i permite să vândă la prețuri mai mici. Din acest motiv, niciun spital nu vrea să cumpere de la ei.
Unifarm se află, astfel, într-o situație fără ieșire: a primit de la Trezoreria Statului un împrumut de 1,15 miliarde de lei pentru achiziția de echipamente. A cumpărat echipamente scumpe și proaste, așa că a rămas cu ele în depozite și acum nu mai poate returna împrumutul. Săptămâna trecută, Fiscul a pus sechestru pe birourile și pe depozitele Unifarm, iar surse din Ministerul Sănătății spun că se ia în calcul declararea falimentului.
Falimentul Unifarm ar însemna că statul român pierde o companie de importanță strategică care se ocupă, printre altele, de aprovizionarea farmaciilor cu medicamente pentru pacienții oncologici sau pentru cei cu boli autoimune, precum și cu procurarea de vaccinuri pentru nou-născuți și de imunoglobuline pentru boli rare.
Recorder a obținut documente care arată că ministrul Sănătății, conducerea Guvernului și președintele României au fost înștiințați încă din luna aprilie despre situația delicată în care se află Unifarm. După ce, la începutul pandemiei, i-au dat bani pe mână și s-au lăudat cu achizițiile pe care le făcea, politicienii nu vor acum să-și mai asume nicio răspundere pentru dezastrul produs de Adrian Ionel. „A făcut totul de capul lui și va răspunde în fața legii”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Recorder.
Citește continuarea pe Recorder.ro.