Investitorii au scos peste 120 mld. euro din Spania de la inceputul anului
Volumul capitalurilor retrase din Spania de catre investitori pentru a le plasa in strainatate a depasit 120 de miliarde de euro in 2012, conform cifrelor publicate vineri de banca centrala a Spaniei, relateaza AFP.
Acest lucru reflecta incertitudinea care domina economia tarii.
Cifra marcheaza un record de cand este realizata aceasta serie statistica, incepand cu 1990, si semnifica faptul ca investitorii straini si spanioli au preferat sa se orienteze spre exterior pentru a-si plasa fondurile.
Tara este privita cu neincredere de catre piete, care sunt ingrijorate cu privire la capacitatea sa de a-si echilibra conturile publice, iar bancile si regiunile autonome sunt slabite de spargerea bulei imobiliare din anul 2008.
Cu 121,9 miliarde de euro retrase de la inceputul anului, aceasta tendinta s-a intensificat in raport cu intregul an 2011, cand 68,3 miliarde de euro au fost scoase din tara.
Comparativ, intre ianuarie si aprilie 2011, Spania a inregistrat un sold pozitiv al balantei sale financiare, de 24,2 miliarde de euro, care nu include insa investitiile realizate de Banca Spaniei.
Doar in luna aprilie 2012, iesirea capitalurilor in strainatate a atins 26,6 miliarde de euro, fata de soldul pozitiv de 3,3 miliarde in aceeasi luna a anului precedent.
In aceasta suma sunt incluse in special fonduri detinute de investitorii straini in Spania sub forma de credite si depozite, precum si portofolii de actiuni si obligatiuni de stat.
De la inceputul anului bursa de la Madrid a pierdut in jur de 20 de procente din valoarea sa iar volumul datoriei publice detinute de investitorii straini a coborat la 37%, in aprilie, fata de 53,7% in urma cu un an.