Sari direct la conținut

Investitorii straini detineau anul trecut 40% din actiunile de la Bursa din Bucuresti

HotNews.ro

Investitorii nerezidenti controlau, la sfarsitul anului trecut, 40% din actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare de 22,8 miliarde de lei, potrivit NewsIn care citeaza un raport al Depozitarului Central. Cei mai importanti jucatori straini pe piata locala de capital erau austriecii, ale caror investitii reprezentau 31% din totalul detinerilor nerezidentilor.

Austriecii erau urmati de investitorii francezi, care figurau cu o cota de 15% din totalul investitiilor straine pe piata romaneasca de capital. Jucatorii olandezi ocupau locul al treilea in topul nerezidentilor, cu o cota de 11%, urmati de cei elvetieni, cu 10%, si americani, ale caror detineri reprezentau 8% din aportul adus de straini.

La sfarsitul lui decembrie 2008, actiunile de la Bursa erau detinute de 9,54 milioane de investitori, dintre care doar 5.095 erau jucatori straini, care detineau insa 40% din totalul actiunilor listate.

Cei mai numerosi investitori (1.024) proveneau din Germania, fiind urmati de cei americani (598) si greci (549). Pe urmatoarele locuri erau investitorii din Ungaria, Canada, Italia, Austria, Franta, Anglia si Cipru.

Valoarea cumulata a titlurilor controlate de investitorii din afara Romaniei a scazut anul trecut cu 56,4%, la 22,88 miliarde de lei, fata de 2007 cand a fost de 52,55 miliarde de lei.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Ulterior, in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei, Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro