Iohannis: Românii nu își văd viitorul în afara Uniunii Europene
România este puternic atașată de principiile și valorile europene, iar românii nu își văd viitorul în afara Uniunii Europene, a transmis președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, la Adunarea Generală a Centrului European pentru Problemele Lucrătorilor.
Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj în cadrul Adunării Generale a Centrului European pentru Problemele Lucrătorilor care are loc la București, arătând că Uniunea Europeană se află într-un moment de răscruce, iar agenda europeană este marcată de provocări multiple și incertitudini – unele cu rădăcini în trecut, altele care sunt rodul evoluțiilor prezentului.
„Și pentru unele, și pentru altele, soluția nu poate veni decât din consens, din maniera în care vom reuși să gestionăm împreună, instituții europene și organizații ale societății civile, dificultățile pe care le ridică climatul social-politic de pe cuprinsul continentului nostru. O Europă puternică înseamnă o Europă prosperă, sigură, apropiată de cetățeni, competitivă economic, bazată pe solidaritate, justiție socială, respectarea principiilor democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale. Dacă vom fi cu toții adepții acestor principii, sunt convins că atât de complicatele urgențe cotidiene își vor găsi rezolvarea”, a transmis Iohannis.
El a amintit că România se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene și, pentru prima dată de la aderarea la Uniune, în 2007, va avea de gestionat, în calitate de Președinție a Consiliului UE, provocări majore: Brexit-ul, negocierea Cadrului Financiar Multianual post-2020 și problema migrației. De asemenea, în primul semestru al anului viitor, vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European.
Iohannis a transmis în mesajul său că acestea sunt doar unele dintre cele mai importante probleme pe care vrea ca România să le poată „trata cu deplină seriozitate și eficiență pentru a contribui la consolidarea proiectului european”.
„Un succes al președinției românești înseamnă, în definitiv, rezultate concrete pentru cetățenii europeni. Însă, dincolo de proiectele și demersurile palpabile, îmi doresc să putem readuce optimismul pentru cetățenii europeni. Pentru acest obiectiv îndrăzneț, avem însă nevoie de un efort colectiv pentru găsirea unor soluții pentru o Uniune Europeană puternică și adaptată, care să corespundă aspirațiilor generațiilor viitoare. Tocmai de aceea, în această dificilă misiune din 2019, România acordă o importanță deosebită dialogului social european. Trebuie să oferim un exemplu de seriozitate și profesionalism, din partea unui stat membru UE tânăr, modern și dezvoltat, conștient de responsabilitățile și drepturile care îi revin în privința gestionării pieței muncii”, a afirmat șeful statului.
Potrivit președintelui, creșterea economică, consolidarea democratică, libera circulație a persoanelor sunt doar câteva dintre beneficiile pe care aderarea la UE le-a adus României.
„România este puternic at așată de principiile și valorile europene, iar românii nu își văd viitorul în afara Uniunii Românieiii Europene. Tocmai de aceea, eforturile noastre se vor îndrepta către consolidarea proiectului european prin întărirea democrației și a statului de drept, respectul față de cetățean, promovarea libertăților fundamentale”, a adăugat președintele.