Sari direct la conținut

Ion Iliescu pe blog: ”Sistemul uninominal se practica in tari in care nu exista pluralism politic”

HotNews.ro

Ion Iliescu scrie pe blogul sau ca sistemul uninominal s-a practicat si se practica in tari in care nu exista pluralism politic sau in tari cu un sistem politic dominat de doua partide, care se succed periodic la putere (cum este cazul SUA si al Angliei).

Fostul presedinte isi incepe relatarea intr-un stil asezat: „Referendumul se apropie. Asupra oportunitatii acestui demers mi-am spus parerea in diverse ocazii. Citind mesajele primite pe blog, constat insa ca asupra votului uninominal exista o totala lipsa de informare”.

Plecand de la lipsa de informare, Ion Iliescu incearca sa le explice cetatenilor acest sistem de vot, apeland la exemple din istoria recenta a Romaniei.

Iliescu arata ca votul pe liste de partid a fost introdus, incepand cu alegerile din mai 1990, la propunerea reprezentantilor PNL si PNTCD (Campeanu, Ratiu si Coposu), ca baza oricarui sistem democratic pluralist si ca mijloc de consolidare a partidelor politice.

Atunci se avea in vedere si experienta din 1946, anul ultimelor alegeri democratice in sistem pluripartit din Romania.

Liderul de onoare al PSD a prezentat modul in care functiona votul uninominal in perioada comunista. Astfel, in conditiile existentei partidului unic, votul uninominal facea imposibila competitia.

„Candidatii erau prezentati individual, pe circumscriptii electorale si nu pe liste la nivel de judet. Tara era impartita in atatea circumscriptii – cati deputati urmau a fi alesi in Marea Adunare Nationala.

In anii ’80, pentru a da iluzia unei competitii, in unele circumscriptii au inceput sa fie propusi cate doi sau trei candidati”, mai spune Iliescu.

De asemenea, alegerea Presedintelui pana in 1990 in Romania nu se facea prin scrutin popular, iar conducatorii (Gheorghiu Dej si Ceausescu) erau proclamati ca atare, prin vot deschis si „aclamatii” de catre Marea Adunare Nationala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro