Sari direct la conținut

IPS Andrei – sanse pentru Patriarhie

Monitorul de Alba

Actualul arhiepiscop de Alba Iulia are 58 de ani, s-a nascut in judetul Maramures, dar a devenit preot abia in anul 1978, dupa ce a absolvit cursurile Facultatii Teologice din Sibiu. De atunci, slujitorul lui Dumnezeu a avut o ascensiune fulminanta, asociata de unii cu deosebitele calitati organizatorice si cu harul parintelui, iar de altii cu o presupusa colaborare cu securitatea.

Scurt istoric

Nascut in satul Oarta de Sus din judetul Maramures, actualul Arhiepiscop de Alba Iulia, Andrei Andreicut a ajuns sa fie un lider al Bisericii din Transilvania, dupa o cariera ce a cuprins 7 ani de preotie la Turda, in judetul Cluj, si alti cinci ani petrecuti la Alba Iulia, ca preot si vicar administrativ in parohia Maieri.

In anul 1990, Andreicut a fost hirotonit arhiereu vicar al episcopiei de Alba Iulia iar citeva luni mai tirziu a devenit episcop. Ridicarea Episcopiei de Alba Iulia la gradul de Arhiepiscopie l-a transformat pe Andrei Andreicut in Arhiepiscop in anul 1998. IPS Andrei Andreicut nu a fost insa tot timpul atit de aproape de cele sfinte.

In tinerete, a urmat liceul in Cehul Silvaniei, fara vreo inclinatie reala spre religie, iar apoi cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti, intre anii 1967 si 1972. Imediat dupa absolvire a fost repartizat inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj Napoca.

Chiar si in timpul preotiei, Andrei Andreicut a avut citeva abateri de la cele drepte, el recunoscind in cursul anului trecut ca a colaborat cu securitatea. IPS Andrei a precizat, insa, ca a fost vorba despre numai citeva note informative semnate la presiuni si amenintari ale organelor de represiune comuniste.

Realizari

Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, conduce destinele bisericii ortodoxe din inima Ardealului inca din anul 1990. El a fost la un pas de a deveni mitropolit de Transilvania in cursul anului trecut, cind Biserica a hotarit, pina la urma, infiintarea mitropoliei in judetul vecin – Cluj.

Activitatea de pastor al ortodoxiei din Cetatea Marii Uniri s-a concretizat pentru IPS Andrei Andreicut in ctitorirea spirituala a peste 160 de biserici si infiintarea unei facultati de teologie pe linga Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Tot sub indrumarea Arhiepiscopului de Alba Iulia, a fost infiintat si un post de radio religios apartinind eparhiei.

Cu bune si cu rele

Albaiulienii ar prefera, in mare parte, o alegere a lui Andrei Andreicut in fruntea Bisericii Ortodoxe, dar pozitiile sint nuantate. “Cred ca ar trebui sa aiba si Transilvania un cuvint de spus. De-a lungul timpului, majoritatea celor de la virful BOR au fost din zona Moldovei. Ar fi vremea sa avem si noi un reprezentant acolo”, crede T. Olga.

“Sa se duca. Am inteles ca nu vrea el, dar din partea mea poate sa plece. Oricum biserica se conduce singura. E un stat in stat, asa ca nu ar fi mare diferenta”, crede S. Vasile.

P. Traian

“Ar fi bine dar pe partea cealalta daca pleaca de aici nu o sa mai poata conduce biserica din Alba asa cum a facut-o pina acum. Ar fi un cistig dar si o pierdere

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro