Sari direct la conținut

Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei, afirmă surse din serviciile de informaţii

HotNews.ro
Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei, afirmă surse din serviciile de informaţii
Colaborarea ruso-iraniană îngrijorează Occidentul, Foto: Taidgh Barron / Zuma Press / Profimedia

Zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360, au declarat pentru Reuters două surse europene din serviciile de informaţii, adăugând că se aşteaptă la livrarea iminentă către Rusia a sute de astfel de arme ghidate prin satelit pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, citează News.ro.

Reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au semnat un contract, pe 13 decembrie 2023, la Teheran, cu oficiali iranieni pentru achiziţionarea rachetelor Fath-360 şi pentru un alt sistem de rachete balistice, denumit Ababil, construit de Organizaţia Industriilor Aerospaţiale (AIO), deţinută de guvernul iranian, au declarat cei doi oficiali ai serviciilor de informaţii.

Citând mai multe surse secrete de informaţii, oficialii au declarat că personalul rus a vizitat Iranul pentru a învăţa cum să opereze sistemul de apărare Fath-360, care lansează rachete cu o rază maximă de acţiune de 120 km şi au un focos de 150 kg. Una dintre surse a declarat că „singurul pas posibil” după instruire ar fi livrarea efectivă a rachetelor către Rusia.

Moscova deţine propriile sale rachete balistice, dar furnizarea de Fath-360 ar putea permite Rusiei să utilizeze mai mult din arsenalul său pentru ţinte aflate dincolo de linia frontului, folosind în acelaşi timp focoasele iraniene pentru ţinte cu rază mai mică de acţiune, a declarat un expert militar.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al SUA a declarat că Statele Unite, aliaţii lor din NATO şi partenerii din G7 „sunt pregătiţi să ofere un răspuns rapid şi sever, dacă Iranul ar merge mai departe cu astfel de transferuri”. Aceasta „ar reprezenta o escaladare dramatică pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Casa Albă a avertizat în mod repetat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia şi Iran, încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina”, a reamintit purtătorul de cuvânt.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

CE SPUNE IRANUL

Misiunea permanentă a Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York a declarat într-un comunicat că Republica Islamică a creat un parteneriat strategic pe termen lung cu Rusia în diverse domenii, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea militară.

„Cu toate acestea, din punct de vedere etic, Iranul se abţine de la transferul oricăror arme, inclusiv rachete, care ar putea fi potenţial utilizate în conflictul cu Ucraina până la încheierea acestuia”, se arată în declaraţia iraniană.

Casa Albă a refuzat să confirme că Iranul instruieşte personalul militar rus cu privire la rachetele Fath-360 sau că se pregăteşte să expedieze armele către Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.

Cele două surse din serviciile de informaţii nu au oferit un termen exact pentru livrarea preconizată a rachetelor Fath-360 către Rusia, dar au spus că va fi în curând. Acestea nu au furnizat informaţii cu privire la stadiul contractului pentru Abibal.

O a treia sursă de informaţii de la o altă agenţie europeană a declarat că a primit, de asemenea, informaţii conform cărora Rusia a trimis soldaţi în Iran pentru a se antrena în utilizarea sistemelor de rachete balistice iraniene, fără a oferi detalii suplimentare.

O astfel de instruire este o practică standard pentru armele iraniene furnizate Rusiei, a declarat a treia sursă.

Un oficial iranian de rang înalt, care a solicitat anonimatul, a declarat că Iranul a vândut rachete şi drone Rusiei, dar nu a furnizat rachete Fath-360. Nu există însă nicio interdicţie legală ca Teheranul să vândă astfel de arme Rusiei, a adăugat sursa.

„Iranul şi Rusia se angajează în achiziţionarea reciprocă de piese şi echipamente militare. Modul în care fiecare ţară utilizează aceste echipamente este în întregime decizia lor”, a declarat oficialul, adăugând că Iranul nu a vândut arme Rusiei pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina. Ca parte a cooperării militare, oficialii iranieni şi ruşi călătoresc adesea între cele două state, a adăugat oficialul, citează News.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro