Sari direct la conținut

Iritata de pozitia Ucrainei, Rusia ameninta Europa cu noi intreruperi de gaze

HotNews.ro

Rusia ameninta Europa cu un nou razboi al gazelor naturale, dupa ce Uniunea Europeana s-a declarat dispusa sa finanteze modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale, cu conditia asigurarii unui acces egal la conducte.

Anuntul l-a infuriat pe premierul rus Vladimir Putin, in conditiile in care gigantul Gazprom ar putea fi privat de monopolul detinut asupra livrarilor de gaze pe teritoriul Ucrainei.

Prin urmare, Moscova s-a grabit sa promita ca, daca interesele ei nu vor fi luate in considerare, daca vor fi ignorate, europenii trebuie sa se astepte la noi intreruperi in furnizarea de gaze naturale, potrivit presei ruse.

Rossiiskaia gazeta noteaza, pe de alta parte, ca practic toata conducerea politica de la Kiev – incepand cu presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timoshenko, alaturi de alti membri ai guvernului – s-au straduit pe toata durata zilei de luni sa-i convinga pe potentialii investitori de necesitatea unui sprijin de minimum 2,5 miliarde euro. Bani pe care partea ucraineana intentioneaza sa-i foloseasca, in urmatorii sapte ani, pentru a moderniza complet sistemul de gazoducte, aducandu-l la standardele europene si sporind cu cel putin 25% capacitatea lor de transport.

Auditoriul delegatiei ucrainene, care a prezentat la Bruxelles proiectul sau de modernizare a retelei sale de conducte, a fost format din presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sefii structurilor financiare internationale, precum si reprezentantii a 36 de tari, inclusiv din Rusia.

Principalii donatori ai operatiunii de refacere a sistemului ucrainean de transport al gazelor sunt Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, precum si Banca Mondiala, asa cum reiese din declaratia semnata la incheierea conferintei internationale.

„Daca interesele Rusiei vor fi ignorate, vom fi obligati, la randul nostru, sa revizuim principiile relatiilor noastre”, a avertizat Putin. Dupa aceasta interventie, la rampa a iesit Ministerul de Externe. Purtatorul de cuvant al institutiei, Andrei Nesterenko, a declarat ca orice actiuni neconvenite cu partea rusa vor conduce „la o crestere a riscurilor tehnologice si la posibile nereguli in livrarile de gaze naturale in Ucraina si in Europa”.

In acelasi timp, Rusia a amintit de contractul semnat cu Ucraina pana in 2019, care stabileste o anumita formula de pret la gazul destinat Ucrainei si la tariful de tranzit.

La conferinta comuna de presa cu Barroso, premierul Timoshenko, noteaza Kommersant, a dat putin inapoi: „Doresc sa subliniez ca Ucraina, ca si UE, intentioneaza sa atraga Rusia in calitate de partener in amplul program de modernizare a sistemului ucrainean de transport”. Timosenko a explicat ca declaratia semnata luni „a fost elaborata in mai bine de un an cu scopul obtinerii sprijinului adecvat din partea organizatiilor financiare internationale. Dar, daca Gazprom este gata sa ia parte la modernizarea retelei de conducte sau sa atraga alte companii in aceasta operatiune, vom saluta aceasta atitudine”, a afirmat premierul ucrainean.

Kommersant precizeaza ca Gazprom s-a abtinut sa comenteze propunerea Iuliei Timosenko.

Premierul Iulia Timoshenko a incercat si marti sa linisteasca Rusia, reafirmand ca documentul nu este indreptat impotriva Moscovei.

„Stim ca delegatia Rusiei nu a apreciat intru totul acest document (…) Dar ieri nu a pierdut nici Rusia, nici Europa, ci, pur si simplu, Ucraina si-a aparat interesele nationale, reteaua sa de gazoducte”, a spus ea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro