Sari direct la conținut

Irlanda de Nord: Londra vrea să „accelereze discuțiile” cu UE, dar rămâne inflexibilă

HotNews.ro
Irlanda de Nord, Foto: Google Maps
Irlanda de Nord, Foto: Google Maps

Regatul Unit vrea să „accelereze ritmul discuțiilor” cu Uniunea Europeană pentru a rezolva problemele legate de Brexit din Irlanda de Nord, dar rămâne ferm în poziția sa, a declarat marți șeful diplomației britanice, care preia acest dosar foarte sensibil, scrie AFP.

Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, a fost responsabilă duminică de negocierile cu Bruxelles-ul după demisia secretarului de stat pentru Brexit, David Frost, în dezacord cu guvernul privind impozitarea sau restricțiile anti-Covid.

Unii comentatori l-au văzut ca pe un semn al unei posibile atenuări a poziției Londrei, care vrea să renegocieze statutul post-Brexit asupra Irlandei de Nord, însă ministrul a adoptat un ton ferm după prima întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.

„Poziția britanică nu s-a schimbat. Avem nevoie de mărfuri care să circule liber între Marea Britanie și Irlanda de Nord, să punem capăt rolului CJUE (Curtea de Justiție a UE) ca arbitru final al disputelor dintre noi”, a scris Liz Truss pe Twitter.

„Trebuie să accelerăm ritmul discuțiilor în acest nou an. Preferința noastră este să ajungem la un acord”, a adăugat ea, avertizând că Londra a rămas „gata” să declanșeze articolul 16 din protocolul nord-irlandez care permite „suspendarea unilaterală a anumitor prevederi pentru lipsa de acord”.

Protocolul nord-irlandez negociat în cadrul Brexit-ului menține Irlanda de Nord pe piața unică și uniunea vamală europeană pentru a evita revenirea la o graniță cu Irlanda.

Crearea de facto a unei granițe între provincia britanică și Marea Britanie, constituie una dintre principalele surse de tensiune între Bruxelles și Londra, ceea ce impune renegocierea ei în profunzime.

Londra solicită în special eliminarea dreptului de control al Curții de Justiție a UE asupra cererii sale, pentru a-l înlocui cu arbitraj internațional.

Bruxelles refuză, propunând doar ajustări, iar discuțiile purtate în ultimele săptămâni au rămas în impas.

Articolul 16 este o clauză de salvgardare care prevede suspendarea anumitor prevederi în cazul unor perturbări majore. Declanșarea acestuia ar putea declanșa un război comercial între Regatul Unit și UE, chiar dacă Liz Truss spune că dorește o „relație constructivă cu UE, susținută de comerț și de credința noastră comună în libertate și democrație”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro