Sari direct la conținut

Irlanda: Referendum pentru modificarea Constituției astfel încât femeile să nu mai fie obligate să aibă grijă de toți cei din casă

HotNews.ro
Postere electorale înainte de referendumul din Irlanda, Foto: Paul Faith / AFP / Profimedia
Postere electorale înainte de referendumul din Irlanda, Foto: Paul Faith / AFP / Profimedia

Irlandezii votează, vineri, fără entuziasm într-un referendum menit să modernizeze referințele la femei şi familie din Constituţia redactată în 1937 când Biserica Catolică domina viața publică și privată a țării, relatează France Presse și Agerpres.

Secţiile de votare s-au deschis la 7.00 (ora locală şi GMT) şi cei aproape 3,5 milioane de alegători înregistraţi au timp până la ora 22.00 pentru a vota. Rezultatele sunt aşteptate sâmbătă târziu.

Prima întrebare adresată irlandezilor se referă la definiţia familiei şi propune să o extindă dincolo de cea bazată pe căsătorie, pentru a include şi „relaţiile de lungă durată” precum cuplurile în concubinaj şi copiii lor.

A doua întrebare propune ştergerea unei referinţe învechite la rolul femeilor în casă, care sugerează că ele au datoria de a avea grijă de celelalte persoane din gospodăria lor. O nouă formulă, mai largă, ar stabili tuturor membrilor unei familii sarcina de a avea grijă unii de alţii. Cele două amendamente se referă la articolul 41 din Constituţie.

Irlanda, o ţară de 5,3 milioane de locuitori şi membră a Uniunii Europene, a legalizat căsătoria cuplurilor de acelaşi sex în 2015 şi avortul în 2018.

Toate partidele sunt pentru modificarea prevederilor Constituției din 1937

Toate marile partide sunt în favoarea lui Da” şi, până de curând, sondajele au prezis un vot destul de uşor la referendumul ce are loc pe 8 martie, de ziua internaţională a drepturilor femeii.

Dar ultimele sondaje au scos însă la iveală o incertitudine tot mai mare cu privire la rezultat, în special din cauza ambiguităţii întrebărilor supuse la vot. În plus, puţini alegători sunt aşteptaţi la secţiile de votare, notează AFP.

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Leo Varadkar, care conduce coaliţia de guvernare de centru-dreapta ce a propus referendumul, a recunoscut că o victorie a lui „Da” nu este garantată.

„Vedem aceste schimbări ca nişte paşi mici înainte şi, în general, suntem în favoarea unui vot +Da+”, a declarat joi liderul Sinn Fein, partidul republican de stânga, Mary Lou McDonald.

Acest referendum are ca scop de „a face un alt pas înainte pentru egalitate”, a spus Orla O’Connor, director al Consiliului Naţional al Femeilor din Irlanda.

Critici contra formulărilor vagi ale referendumului

Dar oponenţii critică formulările vagi din referendum. „Nimeni nu ştie exact ce este o +relaţie de lungă durată+, în timp ce toată lumea ştie exact ce este o căsătorie”, critică David Quinn, fondatorul Institutului Iona, un grup care apără interesele comunităţii catolice.

„Mulţi oameni vor vota `Nu` din cauza confuziei” create şi a dispariţiei cuvintelor `femeie` şi `mamă` din text”, apreciază el.

Alţi comentatori apropiaţi de extrema dreaptă au evocat teama de relaţii poligame sau reîntregirea familiilor de migranţi, care, potrivit acestora, ar putea fi încurajate.

Pentru politologul Yvonne Galligan, al doilea amendament, privind îngrijirea în cadrul familiei, este „mai complex” dintre cele două întrebări şi ar putea fi respins.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro