Isărescu: Firmele românești sunt mai optimiste decât media UE cu privire la accesul la finanțare, fiind preocupate de costurile energiei, schimbările climatice și tranziția verde
Firmele românești manifestă un nivel mai ridicat de optimism decât media UE atunci când sunt întrebate despre accesibilitatea la finanțare- internă și externă- și sunt preocupate de problemele legate de costurile energiei, schimbările climatice și tranziția verde, a spus marți Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la conferința „Transforming for Competitiveness” organizată de BNR și Banca Europeană de Investiții.
Evenimentul face parte din seria EIB Investment Conferences și se desfășoară anual în România, având drept scop dezbaterea unor teme privind investițiile și finanțarea lor, respectiv competitivitatea firmelor românești în contextul tranziției către o economie verde și al creșterii costurilor energiei.
BNR face de asemenea propriile sondaje periodice prin care întreabă companiile despre problemele pe care le întâmpină. La cel mai recent astfel de sondaj circa 64% dintre firme au raportat o înrăutățire a situației economice generale în ultimele șase luni, iar 49% au indicat o deteriorare a situației economice a sectorului în care compania activează.
Totodată, percepția a 38% dintre companiile românești cu privire la situația economică și financiară a firmei s-a deteriorat. Similar edițiilor anterioare ale sondajului, majoritatea firmelor (81%) consideră că relația cu instituțiile financiare s-a menținut nemodificată, în timp ce circa 14% consideră că aceasta s-a înrăutățit.
Rezultatele sondajului indică o capacitate mai redusă de adaptare la schimbări și de revenire după șocuri a IMM comparativ cu companiile de mari dimensiuni. În funcție de sectorul de activitate, firmele din industrie semnalează, în cea mai mare proporție, deteriorarea situației economice la nivel național în ultimele șase luni (67% vs. 64% la nivel agregat), în timp ce companiile din construcții și imobiliare se situează la polul opus (62%).
Firmele din agricultură consideră, în cea mai mare măsură (63% vs. 49% la nivel agregat), că situația economică a sectorului s-a înrăutățit, fiind urmate de companiile din comerț (52%), arată datele din sondajul BNR.
„Concluzia sondajului BEI reprezintă o completare binevenită a sondajelor făcute de BNR. Printre problemele invocate de firmele românești se mai află costurile de finanțare, implicațiile unei posibile aprecieri sau deprecieri a monedei naționale și impactul schimbărilor climatice. Luând în considerare preocupările tot mai mari privind schimbările climatice și impactul politicilor de atenuare asupra sectorului bancar, Banca Națională a României a demarat în 2021 un sondaj care surprinde principalele evoluții în ceea ce privește schimbările climatice și finanțarea verde”, a mai spus marți Isărescu.