Sari direct la conținut

Israelul renunță la obligativitatea purtării măștii în aer liber, după ce a vaccinat anti-Covid peste jumătate din populație

HotNews.ro
​​Coronavirus Israel, Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia
​​Coronavirus Israel, Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber în Israel, începând de duminică, ca parte a planului de ridicare treptată a restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, au anunțat joi seara autoritățile israeliene, relatează AFP.

Israelul a fost una dintre primele țări care, în primăvara anului 2020, a impus purtarea unei măști sanitare în locurile publice.

Situația s-a schimbat în ultimele săptămâni datorită unei vaste campanii de vaccinare care a permis administrarea celor două doze necesare de vaccin Pfizer / BioNTech la peste jumătate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori ai săi.

„Măștile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experții au ajuns la concluzia că masca nu mai este necesară în aer liber, am decis să ridicăm (obligația de a purta) masca”, a declarat ministrul Sănătății Yuli Edelstein.

„Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibilă relaxarea măsurilor”, a adăugat el, precizând că masca a rămas oricum obligatorie în locurile publice închise (centre comerciale etc.).

Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie datorită unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer, care a livrat rapid milioane de doze în schimbul informațiilor cu privire la efectele vaccinării.

Statul ebraic a înregistrat un vârf de infectări la jumătatea lunii ianuarie, cu aproximativ 10.000 de contaminări zilnice, dar acestea au fost sub 200 în ultimele zile, cu o rată de pozitivitate a testelor de 0,3%.

Israelul și Pfizer au „demonstrat că pandemia Covid-19 poate fi înfrântă printr-o campanie de vaccinare în masă”, a declarat miercuri Albert Bourla, CEO al gigantului farmaceutic, într-un mesaj video difuzat cu ocazia celebrării independenței Israelului în timpul căruia mii de oameni, adesea fără măști, s-au adunat la Ierusalim.

Această scădere a contaminărilor a permis deja autorităților să redeschidă restaurante, baruri și plaje la începutul lunii martie. De asemenea, guvernul a dezvăluit miercuri un plan pentru a permite întoarcerea turiștilor străini vaccinați din 23 mai, la mai mult de un an după închiderea frontierelor pentru călătorii de agrement.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro